Schouderkarbonade gestoofd in Witte Hoegaarden…

Schouderkarbonade in Hoegaarden

Dit wordt het derde artikel over Hoegaarden, en voorlopig het laatste. Na de Avonturen van Ans en Jan en de Avonturen van het personeel van de brouwerij vertel ik je mijn eigen avontuur met Hoegaarden Wit. Dat van mij is het minst spannend, maar wel heel lekker.

Koken doe je met een rijpe tripel, met een stevige bruine, een kriek of desnoods met een pijpje pils (mosseltjes). Het was nog nooit in me opgekomen om er Hoegaarden (witbier, tarwe)voor te gebruiken. De aanschaf van een partij biologisch varkensvlees bij de Sumiranboerderij en het geleuter over Hoegaarden op deze web site maakten dat ik me er maar eens aan waagde.

 • 2 schouderkarbonades,
 • 1 pijpje Hoegaarden wit,
 • 1 grote ui,
 • 1 sjalot,
 • 2 tenen knoflook,
 • 1 handvol verse peterselie,
 • scheut room,
 • olijfolie,
 • boter,
 • peper en zout uit de molen.

Verhit olie en boter in een stoofpan. Wrijf het vlees in met peper en zout en bak het snel aan beide kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en zet het even weg onder alu-folie. Stoof de in ringen gesneden ui, de gesnipperde sjalot en gehakte knoflook in hetzelfde olie-botermengsel op een niet te hoog vuur tot ze glazig zijn. Leg het vlees dan op de uien, schenk er het witbier bij en breng het geheel even aan de kook. Dan terug naar een zeer matig vuur. Plaats de deksel op de pan. Het vlees mag anderhalf tot twee uur stoven. Haal het vlees uit de pan en houd het warm. Voeg een scheut room toe en laat even doorkoken. Leg het vlees op een voorverwarmde schaal en overgiet met de saus. Afwerken met peterselie…

 • Je gebruikt veel vloeistof. Wanneer je saus te dunnetjes wordt, laat het geheel dan eventjes stoven zonder deksel. Maar voor je het weet heb je te weinig vloeistof in je pan.
 • Hoegarden levert een milde saus op, een beetje zoetig zelfs (mede dankzij de uien natuurlijk). Het bitter dat je bij sommige tripelsauzen weer met kunstgrepen moet verzachten ontbrak geheel. Hoegaarden stooft goed…
 • Hoegaarden wordt in het brouwproces op smaak gebracht met koriander en sinaasappelschil. Volgens Ellen maakt dat, samen met de frisheid van het bier, dat Hoegaarden zo geschikt blijkt voor dit soort stoofpotten. Wij vonden het in ieder geval heerlijk.

© paul

De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 5…

hoegaarden bier

29-03-2014. De etappe liep van Diest naar Hoegaarden, 27 kilometer.

Na een gedegen nachtrust en een voedzaam ontbijt vertrokken Ans en Jan zo rond zeven uur in de richting van Hoegaarden. Het traject beliep een goede 27 kilometer, de weg was saai. Niet dat er niks te beleven viel, integendeel…

Elke dag ontmoeten Ans en Jan wel een pelgrim, of dan toch een ex-pelgrim. De wandelaars zijn voor iedere passant gemakkelijk te herkennen door de opgespelde Sint Jacobsschelp op de rugzak, het geeft voortdurend aanspraak. Op de route naar Hoegaarden werden Ans en Jan op enig moment achterop gereden door een meneer die zich voorstelde als Joske (Zjoske voor intimi…). Hij vertelde met gepaste trots dat hij de tocht naar Compostella in het verleden ook had gemaakt en er ontspon zich een aangenaam gesprek. Voordat hij weer in zijn auto stapte stopte Zjoske de wandelaars een briefje van tien euro toe. Konden ze onderweg een versnapering nemen.

Een stief kwartiertje later kwam daar weer Zjoske aantuffen. En ook nu hield hij halt. Uit de kofferbak van de auto griste hij een wandelstok. Hij had hem zelf gemaakt en het was zijn begeleider geweest op de lange weg naar Santiago. Zjoske overhandigde Jan de stok. Als aandenken, als pelgrimssteun, als blijk van solidariteit. En: kom goed aan in Spanje, en behouden thuisvaart!

Ach lezer, van die dingen, van die dingen… Dag Zjoske, hopelijk tot ziens

Vriend Jan zou de wandelaars vandaag kort ontmoeten, hij was toch in de buurt. Hij installeerde zich op het terras van het Kapittelhuis in Hoegaarden. En toen de wandelaars daar zo rond kwart over drie arriveerden vergastte hij hen op een grote kelk Kapittel (uit Watou). ‘s Avonds werd er gedineerd in het Kapittelhuis. (Ellen merkte fijntjes op: die gastjes lopen niet van pelgrimsoord naar pelgrimsoord maar van brouwerij naar brouwerij…)

Met deze etappe is het voorspel voorgoed gedaan. Vanaf Hoegaarden begeven Ans en Jan zich eindelijk op de échte Pelgrimsweg.

En of ik jullie de hartelijke groeten wilde doen.. Van Ans en Jan!

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen.

Witte Hoegaarden…

Brasserie De Kluis (Hoegaarden) - Hoegaarden Blanche 2

Een witbierdrinker ben ik niet, maar als het dan toch moet komt die van Hoegaarden al snel in beeld ( of die van Hertog Jan)

Ans en Jan liepen gisteren hun vijfde Santiago-etappe met als eindbestemming het dorp Hoegaarden, gelegen in het Belgische Haspengouw. Dat feit biedt mij de gelegenheid even stil te staan bij het bier en de brouwerij.

Vanaf 1966 wordt het bier gebrouwen in Hoegaarden bij Brouwerij de Kluis van de familie Celes. Het werd al vrij snel een succesnummer in de eigen streek. Toen de kleine brouwerij van Celis werd overgenomen door brouwgigant InBev was er ineens de mogelijkheid om het bier landelijk, maar ook over de noord- en zuidgrens af te zetten. Het bier beleefde grootse tijden, de populariteit in België, Nederland en Frankrijk steeg naar ongekende hoogte en er moest naar nieuwe brouwmogelijkheden gezocht worden.

Uiteindelijk besloot InBev om te stoppen met brouwen in Hoegaarden. Ze hadden nog ruimte over in hun Stellabrouwerij in Jupille. Het zou daar allemaal efficiënter en goedkoper kunnen. Dat InBev daarmee een florerende plaatselijke industrie de nek om draaide was ze eigenlijk worst. Puur brouwerskapitalisme. Het was alsof de brouwgiganten nog steeds niks hadden geleerd van de ellende die ze zelf veroorzaakten in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Het halve dorp Hoegaarden liep te hoop, berichtgeving in de internationale pers en steunbetuigingen voor het dorp uit de hele wereld. Het mocht niet baten.

Ze hebben het daar geprobeerd in Jupille, ze kregen het niet voor elkaar. Het bier werd te zuur, de kleur te donker, en zo nog een en ander. En al die tijd bleef men ook doorbrouwen in Hoegaarden, de markt moest per slot bediend worden. Nederlandse en Belgische supermarkten konden nog slechts mondjesmaat voorzien worden, er trat een heuse Witbierschaarste op. (De Orvalcrisis kende ik al, maar er was dus ook een Hoegaardencrisis.)

Op 10 september 2007 maakte InBev bekend dat het Witbier definitief in Hoegaarden gebrouwen blijft worden. En zo is het tot op de dag van vandaag…

Fris tarwebier maken ze daar in Hoegaarden. Op smaak gebracht met koriander en sinaasappelschil. Ik ga er vanavond varkenskarbonades in stoven. Nog nooit gedaan…

© paul

 

De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 4….

verovering van diest

28-03-2014. De etappe liep van Beverloo naar Diest, 20 kilometer.

Dankzij de niet aflatende inspanningen en het logistiek talent van Vriend Jan heb ik dan eindelijk weer een levensteken van Ans en Jan. Het moet eenieder, na een tijdspanne van 36 uur radiostilte, als een opluchting overkomen dat de wandelaars in goeden doen zijn, op schema liggen en blaken van zelfvertrouwen.

De tocht van Beverloo naar Diest verliep voorspoedig en in een tamelijk ferm tempo. De wandelaars waren dan ook al om 14.00 uur min of meer op de plaats van bestemming. Het geplande adres ter overnachting was echter een stuk verderop, afwijkend van de route. Jan en Ans hadden geen zin in die omweg en reserveerden dan maar een trekkershut in Diest. Dat bood de nodige rust, de slaapplaats was gegarandeerd en je kon er heerlijk douchen…

Zonder bepakking konden de wandelaars nu op hun gemak het centrum van Diest doorkruisen. Was het al niet omwille van het stedenschoon, inkopen van ontbijt en lunch voor de volgende dag waren so-wie-so een verplicht nummer.

Het avondmaal werd dan genuttigd in een traditioneel Belgisch café. Verse soep (?!) en een groot bord spaghetti. Een écht pelgrimsmaal schrijft Ans. Maar wel met een Karmeliet!.. 

Ach lezer, Diest is zo’n mooi plaatsje. Het Begijnhof is adembenemend.Ben je in de buurt, neem de moeite en rust om even af te stappen. Je waant je in de middeleeuwen, of dan toch in vroege renaissance. De inwoners van Diest kregen het in de geschiedenis vaak voor hun kiezen, getuige bijvoorbeeld de prent van de inname van Diest door de Staatse troepen in 1580. Het bleef er door alle tijden heen goed van eten, goed van drinken, nou en of…

Morgen moet ik het verhaal van Joske (Zjsoske) vertellen, dat heb ik Jan beloofd. Wel teruste lezer…

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen.

 

Super simpele pasta voor ingewikkelde dagen…

simpele pasta

Op de eerste plaats:dank voor alle goede wensen! Het gaat nog niet echt beter maar ik kan in ieder geval weer scheef op een stoel hangen, rechtop lopen en plat liggen. Verder lijkt mijn val van een paar traptreden toch harder aangekomen dan ik dacht… Beetje lappenmand dus, maar even afwachten wat onze huisarts er nog aan kan doen.

Intussen moet er natuurlijk wel gegeten worden. Ik kan niet zo goed niks doen en stilzitten; een simpele pasta, dat leek me wel te doen. (behalve dan dat ik zelfs de kleinste pan niet uit de kast kan tillen zonder hulp van Paul, grrrr.) We kookten samen toch een bijzonder simpele, smakelijke maaltijd. Ik denk dat zelfs Jamie het niet sneller kan!

 • voor twee personen
 • wat olijfolie
 • 8 cherrytomaatjes, gehalveerd
 • 6 ansjovisjes (uit een potje) in kleine stukjes gesneden
 • 1 sjalot, fijn gesneden
 • 2 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
 • een flinke eetlepel kappertjes
 • pasta, spaghetti of linguinne

Kook de pasta gaar in ruim gezouten water. Verwarm intussen de olie en smoor daarin de sjalot en de knoflook. Voeg de ansjovisjes toe en smoor tot ze bijna gesmolten zijn. Doe de tomatenpartjes erbij en op het laatst de kappertjes. Giet de beetgare pasta af en roer een lepeltje van het kookvocht bij het mengsel. Roer de uitgelekte pasta erdoor en dien snel op.

Kopje espresso toe en dan snel weer plat op bed.

© ellen.

 

 

De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 3…

Le Camp de Beverloo27-03-2014. De etappe liep van Lommel naar Beverloo, ?? kilometer…

Ik zit in een opgeruimd huis, achter me kabbelen de boxen een Cantate van Johann Sebastian Bach, Hond Jaros ligt bij Ellen op bed. Ik schop mijn schoenen uit en schenk een glas wijn in. Rust in huis…

Het was een drukke dag. Er moest gerommeld worden, geboodschapt en gewassen. Ergens op de dag liet ik Ellen even uit, ze was het na zes dagen platliggen spuigzat, dus ik reed haar een beetje rond door Oost-Brabantse dreven en een stukje Peel. Ans en Alex kwamen op bezoek met vreemd bier, het moest natuurlijk geproefd worden. Daarna koken en eten, kortom…

En intussen zit ik dan in een weldadige kalmte, in een opgeruimd huis. Maar zonder enig levensteken van de Wandelaars. Via mijn verbindingsman Vriend Jan kwam ik te weten dat er geen contact meer is geweest met Ans en Jan sinds gisterenmiddag. Dat hoeft niks ernstigs te betekenen, misschien was er geen stekkertje in de buurt en viel de telefoon dood. Je weet het niet… Het zal beslist nog vaak gebeuren dat ik mijn stukje slechts kan schrijven met enkele basale gegevens. Enfin, laat dat dan maar mijn uitdaging zijn.

De tocht van gisteren ging in ieder geval van Lommel naar Beverloo-Leopoldsburg. Je mag hopen dat Ans en Jan wat meer schilderachtige paden bewandelden, want in het slechtste geval is de tocht net zo saai als de dag daarvoor. Het landschap is namelijk nagenoeg hetzelfde.

Leopoldsburg was een garnizoensplaats. Half België lag er gelegerd en het centrum van het dorp bood het broodnodig vertier voor al die jonge gasten. In nagenoeg elk pand in het centrum van Leopoldsburg was wel een café ondergebracht, of een bar, een nachtclub. Het schijnt dat er ook Dames van Lichte Zeden waren, maar die heb ik er zelf nooit gezien.En om de paar meter vond je een etablissement, gespecialiseerd in de Vette Hap. In de weekenden was er druk verkeer vanuit onze contreien richting Leopoldsburg, Poel des Verderfs. Je moest daar als opgeschoten jong geweest zijn, wilde je mee kunnen praten. Ik heb het hem nooit gevraagd, maar het lijkt me sterk dat Jan niet ook een van die opgeschoten snotneuzen was, toen…

Beverloo evenwel, Beverloo is een ander verhaal. Beverloo was een kamp, maar een gigantisch groot kamp. Daar werd het Jongvolk van half België bijeen gedreven om klaargedrild te worden voor de verdediging van volk en vaderland. Vlaams Jongvolk wel te verstaan, die uit de Walen werden ergens anders onder gebracht. En al hullie officieren waren franstalig, die spraken in veel gevallen geen woord Nederlands, laat staan Vlaams. Frans was de taal van de bourgeoisie, de taal van de machthebber.

En die snotneuzen uit de Kempen of uit de Westhoek, uit Diest of Blankenberghe, ze verstonden niks van wat hun meerderen hen toeblaften. Alle commando’s gingen in het Frans… (Kijk even naar de kopfoto. In Beveloo, hartje Vlaanderen, staat niet een sigarenfabriek, nee, het is een Fabrique de cigares.)

Het was doffe ellende daar in Beverloo, geloof me, en de Vlamingen zijn het nog niet vergeten. Toen ik gisteren met Vriend Jan telefonisch contact had kregen we het meteen over dat lied. Hoe heette het ook alweer? Er zijn Soldaten uit Beverloo vertrokken… zo heette het.

Doe mij nou een klein plezier en klik die link hierboven even aan, neem wat tijd en laat je ontroeren. Ans kent het lied, ze zingt het zelfs, ze is alleen niet helemaal tekstvast.

Het lied is onderdeel van een theaterprogramma uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het heet Mistero Bufo. Het stuk is gemaakt door Dario Fo. De spelersgroep luistert naar de naam Internationale Nieuwe Scene. Naar mijn overtuiging is het het beste politiek toneel ooit! Muziek en een deel van de teksten zijn van Wannes van de Velde. Het Ministerie valt altijd weer in bewondering stil voor die man. Wij waren, zijn en zullen altijd toegewijde fans blijven! Toen ik gisteren de voorbereidingen voor dit stuk deed, en ik dat gepeupel zich weer op YouTube zag uitsloven, schoot mijn gemoed vol. Ach, ik word oud…

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen.

 

De nieuwe keukenvloer…

nieuwe keukenvloer

De te beschrijven onderwerpen stapelen zich op, het wordt zoetjesaan een berg. Laat ik me nu niet gek maken, maar rustig alles afwerken (de komende dagen).

Ondanks alle eet-en-drink-gedoe en het uitstapje naar Compostella was uiteindelijk de belangrijkste gebeurtenis het leggen van een nieuwe vloer in onze keuken. Dat gebeurde gisteren. De firma Snijders stuurde twee mannen om de klus te klaren. Ze deden het voortreffelijk.

Onze keuken heeft een hoop hoeken en gaten. Daar moet in, tegen en omheen gewerkt. En het moet zorgvuldig gebeuren, je wilt er de komende vijfentwintig jaar toch weer aardig bijzitten, nietwaar…

Nou, Davy en Heino klaarden de klus met verve. En wij zijn zo trots als een pauw. Marmoleum is en blijft geweldig materiaal en de kleurkeuze (Ellen!) is een schot in de roos. Hond Jaros is waarschijnlijk de meest gelukkige bewoner van ons huis. Hij hoeft slechts een beetje vaart te maken in de huiskamer en schuift vervolgens op zijn kont het hele lange stuk door de keuken, om te eindigen tegen de buitendeur. Hij herhaalt het spelletje tot vervelens toe.

Tijdens de koffiepauze kwam de Compostellatocht van Ans en Jan ter sprake. Blijkt de schoonvader van Heino hem ook gelopen te hebben. Ach lezer, toeval bestaat niet…

© paul

 

De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 2…

Brouwereij Amai, Loemelaar

26-03-2014. De etappe liep van Geldrop naar Lommel (B), 30 kilometer.

Een taalobstakel zal zich nog niet nog niet hebben voorgedaan. Want hoewel Lommel in het Limburgs deel van België ligt, bezigen ze daar een Oost Brabants dialect. En dat is voor Ans en Jan toch ook de taal van thuis…

De tocht van Geldrop naar Lommel verliep voorspoedig. Over de blaren van de dag ervoor werd door de wandelaars niet gerept. Wel klaagden Ans en Jan over de saaiheid van het traject. Waarschijnlijk een gevolg van het feit dat ze nog op bekend terrein waren en de aard van de tocht het niet mogelijk maakte om de meest pittoreske wegels van de Oostelijke Kempen te bewandelen. (De Belgische Kempen kunnen mooi zijn! Wij weten dat, het gebied is per slotte het Zanderige Zusje van ons thuisland…)

Voor de overnachting waren de wandelaars te gast Brouwmeester Henk. bij Brouwerij Amai. Zijn eigen merk heet Loemelaer. (Je gaat daar op een later tijdstip nog over lezen.) Ook Vriend Jan en ondergetekende mochten al eens te gast zijn aan de brouwerij. We brachten er een wel zeer aangename middag en deel van de avond door en proefden er de meest uitgelezen zaken. Gulle gastvrijheid!

Iets van dezelfde aard viel ook de wandelaars gisteren ten deel, er bleek nog een verjaardag te vieren…

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen.

Venkel met gorgonzola…

venkel met gorgozola

Op een of andere manier beschouw ik venkel, en ik bedoel dan knolvenkel, altijd als vergeten groente, terwijl ik hem toch volop zie liggen op de markt. En ook onze super-om-de-hoek heeft hem eigenlijk altijd in het assortiment. Kennelijk is het bij hele volksstammen een populaire groente, maar onttrekken de eters zich aan mijn gezichtsveld…

Ook beklaagde ik me in het verleden een paar keer over het feit dat ik zo weinig originele recepten kon vinden voor deze, toch overheerlijke, groente. Enfin, intussen dien ik mijn mening daarover ook een beetje bij te stellen. Tik in onze zoekmachine (rechterbovenhoek, aan de kop van deze site, bij search) het woord venkel in en je krijgt er zomaar gratis een stel. En er zal beslist nog een en ander volgen.

Laat er geen misverstand over bestaan, de allerlekkerste, meest goddelijke en zó gemakkelijk te bereiden manier is en blijft de beproefde Gesmoorde Venkel

Het hier beschreven recept is min of meer een bedenksel van Ellen, eenvoudig, smaakvol en voedzaam. Het recept volstaat als hoofdgroente voor twee personen, als voorgerecht voor vier.

 • 2 venkelknollen,
 • 150 gram gorgonzola,
 • scheut room,
 • boter,
 • peper en zout.

Halveer de knollen en snijdt (alleen bij grote knollen) het harde hart aan de onderkant weg. Kook de venkel beetgaar in gezouten water. Beboter een ovenschaal en leg de uitgelekte halve knollen daarin. Giet er de room over en bestrooi de venkel met de in blokjes verdeelde gorgonzolakaas. Peper uit de molen en op elke halve knol een klontje boter. Geen zout, de venkel was al gekookt in zout water, en ook de kaas bevat zout. Schuif de schaal in het midden van de op 180 graden voorverwarmde oven. Na 20 à 25 minuten is het gerecht klaar.

We aten er gegrilde lamskarbonades bij en gekookte aardappeltjes. (Heerlijk prakken in de room-kaas-groente-saus!)

© paul

 

De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 1.

compostela stempels

25-03-2014. De etappe loopt van Gemert naar Geldrop, 23 kilometer.

Doe je de Elfstedentocht, je stempelboekje is, naast je schaatsen, je belangrijkste gereedschap. En wil je als amateur laten zien dat je de Ronde van Vlaanderen fietste dan doe je dat door je dop-carnet te overleggen. Stempels tonen iets aan. Ze laten zien waar je was, waar je poststuk vandaan komt of waar en wanneer een autoriteit jou akte legitimeerde.

Een monstertocht als de Jacobsweg dient gedocumenteerd te worden middels stempels. Is het niet voor je omgeving, dan toch in ieder geval voor jezelf. Ans en Jan betrokken hun Jacobspaspoort middels de Jacobshoeve in Vessem. Daar ontvingen ze dan meteen de eerste stempel. Op maandag bezochten ze Pastoor Lamoen voor hun tweede, een afdruk van de parochie. Op de ochtend van de eerste etappe zat onze Burgervader om 09.00 uur klaar om dan het derde stempel in het paspoort te slaan: het gemeentestempel.

Dan het afscheid op het Ridderplein en weg waren ze… Van de tocht zelf heb ik niks terug gehoord, behalve dan dat in Beek en Donk een klein gezelschap hen opwachtte en een stukje begeleidde. Ze stapten kennelijk flink door, want volgens de laatste berichten waren Ans en Jan rond 15.00 uur in Geldrop. Ze hielden domicilie bij nicht Annemarie.

Wel deden zich de eerste problemen voor. Ans en Jan zijn goed getraind, ze hebben al talloze kilometers in de benen, ze lopen moeiteloos. De belangrijkste instrumenten daarbij zijn goede schoenen en goede sokken. Voor de gelegenheid van de eerste etappe besloot Ans om geheel tegen haar gewoonte haar voeten te behandelen met een speciale olie, en geschenkje van een goedwillende fan.

Misschien had ze dat niet moeten doen. Ans liep voor het eerst in vele jaren blaren op haar voeten. Het is de vraag of ze daar de komende dagen de gevolgen van ondervindt…

In de avond bezocht ik thuisblijver Vriend Jan. We dronken bij deze gelegenheid een glas feestelijk bier en stootten aan op de goede afloop. En nog eens, en nog eens…

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen.