Van alles…

Ik ben al een paar dagen niet meer toe gekomen aan Wat eten we vandaag, dus nu maar even een inhaalrace.

Zondag zijn we naar Evert en Neel geweest, een feestje omdat we weer allemaal terug zijn van vakantie. Met allerlei lekkere drankjes en hapjes uit verschillende vakantielanden werd het een hele gezellige middag/avond. Het leek wel een verrassingsparty!
Neel had een grote pan soep gemaakt met prei, spekjes, worst en boontjes, heel simpel en heel lekker na zo’n middag wijn proeven.

Gisteren was het jaarlijkse uitstapje van onze school. Ditmaal naar Hoogeloon. Een gezellige dag, lekker bijpraten met de collega’s. Er waren diverse programma’s. Ik heb gekozen voor s’morgens een GPS wandeling en na de lunch een wijnproeverij. (daarover later meer)
Dit soort uitspanningen voor veel mensen hebben dan altijd een buffet.
Ik vind dat verschrikkelijk, met je bordje in de rij staan, en dan alles door elkaar op één bord.
Over het eten valt niet veel te zeggen, snelle hap in prefab sauzen. Maar misschien ben ik te kieskeurig, mijn collega’s vonden het wel lekker.

Vandaag hebben we bij de karbonaadjes gestoofde andijvie gegeten en krielaardappeltjes.
Beetje olijfolie in een grote platte pan.In de olie een uitje en wat spekjes even laten smoren. Een teentje knoflook erbij doen. Een of twee tomaatjes even mee laten bakken, en dan de andijvie in fijne reepjes gesneden er snel doorroeren op een hoog vuur. Als de andijvie begint te slinken opdienen.
Hond ook blij met de botjes. Foto is wel een beetje nep, dit bot was van een heel ander beest, namelijk rund, het bot wat langs de entrecôte zit. Meegebracht door Vincent, uit de Ardennen.

HELEMAAL NIET BLIJE VARKENS…

 

Vanavond op tv het programma De Keuringsdienst van waarde gezien. De programmamakers gaan in deze aflevering proberen een varken te kopen. Ook onderzoeken ze wat er nu eigenlijk in varkensvoer zit. Genetisch gemanipuleerde soja dus. Natuurlijk wil ik geen genetisch gemanipuleerde soja eten, maar via zo’n industrievarken krijg je toch je portie binnen.
Ze lieten ook een stal zien met super gezonde varkens. De verslaggever moest eerst onder de douche voor hij de stal binnenmocht, dit om te voorkomen dat deze super gezonde varkens iets zouden oplopen. Deze super gezonde varkens hebben recht op 0,70 meter per varken. Geen stro, geen staarten enz enz. Echt helemaal geen blije varkens!
Nu wij hebben vanavond de karbonaadjes van de blije varkens gegeten, ze waren heerlijk. En we hebben besloten alleen nog maar blije varkens te eten. Niet alleen omdat ze zo lekker zijn, maar ook omdat het toch echt niet kan, die industriestallen met al die zielige beesten die bovendien ook nog allerlei eng voer eten.

CAPELLO DEL PRETE (VERRASSINGEN VAN JAN EN ANS 2)…

Dat de zaterdag een succes was mag blijken uit het vorige stuk. Klap op de vuurpijl was evenwel de uitnodiging om de dag daarna, zondag dus, de laatste “cultuurschat” uit de vacantievoorraad te komen genieten. Jan kookte die dag zijn Capello del prete. Dat is een driehoekige worst uit Emilia, die zijn naam dankt aan het hoofddeksel dat priesters aan het eind van de 19e eeuw droegen. De vulling bestaat uit mager vlees, vel, oren en kop. De worst wordt minimaal 2 uren gekookt, Jan liet hem ruim 3 uren trekken. De zwoerd (die dient als omhulsel) was toen helemaal zacht en gaar en de inhoud van de worst gaar en onvoorstelbaar geurig. De smaak leverde een ongekende sensatie op, de tweede dus binnen 24 uur. We aten er met kaas gevulde pasta bij en dronken de laatste flessen Ghianti uit de voorraad. Een bijzondere dag…

© paul

DIT WAS ECHT LEKKER!!!

We hebben vanavond het varkenshaasje gegeten dat we gekocht hebben in Heusden bij de boerderij Sumiran. 

Lang geleden dat we varken aten dat ook echt naar varken smaakt!!!
Zo’n haasje is ook mooi testvlees, het geeft minder smaak dan vlees met bot of vet. Een wat saaie smaak meestal, maar dit was prima. Het vlees was niet nat, en er droop geen vocht uit.
Het haasje liet zich prima aanbraden en het volume nam niet af.
Na het dichtschroeien aan alle zijden liet ik het haasje ongeveer 12 minuten doorbraden. Het haasje uit de pan genomen en even laten rusten.
De saus heb ik gemaakt van gedroogde morielles. ( Gekregen van Ans en Hijn)
De morielles geweekt in bouillon (water gaat ook).
Heel fijn gesnipperd uitje even fruiten in boter.
De gehalveerde morielles erbij, omroeren, het vocht toevoegen waar de morielles in geweekt zijn.
Room erbij en even in laten koken.
Op smaak maken met zout, peper en vers gehakte peterselie.
We aten er speciboontjes en brood bij.
De Tokayer Pinot Gris uit Andlau-Barr (Elzas) bleek een voortreffelijke begeleider.

BLIJE VARKENS…

Vanmorgen stond in het Eindhovens Dagblad een prachtige foto van varkens in een modderpoel. Het biologische bedrijf Sumiran  is gisteren door de Stichting Wakker Dier uitgeroepen tot het bedrijf met de mooiste modderpoel van Nederland. Reden voor de krant om er een artikel over te schrijven. Het bedrijf kwam al eerder in het nieuws toen het muziektrio Stenzel, Kivits en Huibers een concert gaf voor de varkens. Ook toen stond er een prachtige foto in de krant. Ik werd heel nieuwsgierig, varkens die zo’n fijn leven hebben moeten ook wel heel lekker zijn. Via de internetsite zag ik dat er ook een winkel bij het bedrijf is waar je vlees kunt kopen. We besloten dus maar meteen naar Heusden te gaan en de varkens een bezoekje te brengen. Nou inderdaad geen woord overdreven in de krant; deze varkens hebben lol. Ze huppelen door het gras. Mét krulstaarten en nog al hun tanden. Een prachtige modderpoel, een aparte kraamkamer met een zeug en zo’n 9 biggetjes. De varkens aten een appeltje zo uit de hand van de medewerkers, en ze luisteren naar hun naam. Een bezoekje waard. In de boerderijwinkel is varkensvlees, rundvlees en kip te koop De prijzen zijn niet overdreven hoog. Alles is vacumverpakt in porties, en diepgevroren. We kochten wat vlees en een boerenmetworstje. Weer thuis hebben we meteen het worstje geproeft en dat is echt heel lekker. Ik ben benieuwd hoe het vlees smaakt. Daarover morgen meer. Bij een van de komende Sientje van Loon excursies zullen we de boerderij beslist bezoeken.

MISLUKT!..

Donderdag naar de kinderboekenwinkel geweest met Angela. We waren laat thuis dus het was fijn dat Paul alvast gekookt had. Een zuurkoolschoteltje uit de oven.

Er was alleen iets heel merkwaardigs, de puree was een raar soort plakkerige substantie geworden.
wat bleek Paul heeft de puree gemaakt met de staafmixer.
Dat gaat niet. Een staafmixer maakt de structuur kapot. Resultaat een plakkerige brij.
jammer, de smaak was prima.

BRAMEN…

Ik heb nog steeds vakantie en Paul heeft ook weer een weekje vrij, we hebben dus tijd genoeg om een flinke wandeling te maken.

We hebben plastic zakjes meegenomen, voor, “je weet maar nooit wat je nog gaat vinden”. Vandaag zijn er de bramen. We hebben ongeveer 2 kilo geplukt en van de helft ga ik nu jam maken. Het andere deel bewaar ik in de koelkast voor morgen, dan maak ik een bramentaartje.

Van mijn buurvrouw op de camping in Luxemburg kreeg ik een potje zelfgemaakte jam tijdens een hittegolf. Toen ik vroeg hoe ze in zo’n hitte jam maakte in de caravan, vertelde ze dat ze dat in haar broodbakmachine maakte! Bij haar, Luxemburgse, broodbakmachine zat een perfecte beschrijving hoe jam te maken met het machine. Zij zette de broodbakmachine met een verlengsnoer een eindje verder op het gras, bramen erin, suiker erbij, even draaien en klaar zonder hitte in de caravan!
Ik zelf heb niet zo’n ding dus ik heb het niet uitgeprobeerd, maar de jam was lekker.
Ik maak bramenjam heel gewoon in een grote wijde pan.
Bramenjam
voor 3 a 4 potjes
1 kilo bramen
750 gram suiker
citroensap (ongeveer 2 eetlepels)

Suiker en de bramen in een pan doen en ze een paar uur laten staan.
Citroensap erbij en aan de kook brengen. Goed afschuimen.
Door laten koken tot het mengsel stolt. (op een bordje een flinke druppel om uit te proberen)
Maak intussen een 4 tal potten schoon, spoel ze af met heet water en zet ze omgekeerd op een schone theedoek.
Schep de jam in de schone potten en sluit ze meteen af.

Morgen het recept voor bramentaart.

SALAMA DA SUGO…

Iedereen komt weer terug van vakantie, en het altijd weer spannend wat ze allemaal beleefd hebben. Jan en Ans waren dit jaar in Italie in Ferrara. Ze hebben voor ons een heel bijzondere worst meegebracht, “Salama da Sugo”.

Deze kookworst is gemaakt van varkenslever en -tong, in een gehaktmengsel van varkensnek, spek en varkenskop en gekruid met kaneel, peper, zout en kruidnagelen.
De worst wordt gestopt in een varkensblaas en moet dan minstens 6 maanden rijpen.
Dan moet de worst, in een linnen zakje, 6 uur gekookt worden. Het sap wat dan loskomt; de sugo, moet heerlijk zijn.
Ik bewaar de worst nog even tot er een geschikt moment is om hem klaar te maken. De Italianen eten deze worst bij voorkeur met kerstmis. Dat zal bij ons niet lukken want zo groot is de worst nou ook weer niet. meer informatie over de salama kun je vinden op

Wij waren zelf op vakantie in o.a. de Franse Jura en kochten daar ook “kerstworst”. Deze worst heet Jésus de Morteau. Het is een gerookte worst die voor gebruik gekookt moet worden. Meestal verwerkt in stoofpotten. In de kleine, stille, dorpjes rond het stadje Morteau waar de worsten gemaakt worden loopt het water je in de mond. Alles ruikt naar de worsten en ook hammen die daar overal gerookt worden.
In een restaurant daar in de buurt at ik een heel simpel, maar heel lekker voorgerecht; plakken Morteauworst gestoofd in een dikke saus van bouillon en rode wijn, opgediend in plakken met schijfjes gekookte aardappel erbij.

 

De eerste paddenstoelen…

Vanmorgen met de hond wezen wandelen, en ja hoor, het enige voordeel van al die regen, er staan al paddenstoelen! Ik vond fluweelboleten en eekhoorntjesbrood.

Ik heb er zes afgesneden en die eten we vanavond.
We zijn net terug van vakantie en hebben in Luxemburg een heerlijk hammetje gekocht, dat lijkt me een prima combinatie.

Recept voor de boleten:
Olijfolie
1 kleingesneden ui
1 teentje knoflook fijn gesneden
1 flinke plak gerookte ham in blokjes gesneden
Room
Peterselie peper zout

Maak de paddenstoelen voorzichtig schoon met een borsteltje en snijdt ze in stukjes.
Doe de olie in een platte pan en fruit daarin de ui en knoflook. Voeg de ham en de paddestoelen toe en laat zachtjes aanbakken.
Dan een flinke scheut room erbij en een beetje laten inkoken. Afmaken met peper zout en gehakte peterselie.

Gewone spaghetti smaakt hier prima bij.

Portugese sardines…

aan tafel
Vanmorgen naar de markt geweest. Ik koop daar meestal groenten fruit en vis voor een paar dagen.

Vandaag waren er prachtige sardines, mooi vers. Op de markt zijn er op dit moment veel soorten groenten. Veel meer dan in de supermarkt. Als we meneer AH moeten volgen eten we alleen boontjes en brocoli. Ze hadden bv postelein, dat zie je in de winkel nooit meer. Morgen postelein.

Zaterdag altijd eten we altijd laat, dus sardines is een goed idee, dat gaat snel.
Voor 2 personen 1 kilo sardines [moet je wel zelf even schoonmaken
Erbij tomaten [olijfolie in de pan fijngesneden knoflook even laten smoren, 3 grote vleestomaten in kleine stukjes, een flinke greep fijngehakte basilicum, peper en zout even zachtjes laten stoven]
Ik wilde sardines buiten op de gril klaarmaken, maar het begon te regenen en onweren. Dus heb ik ze binnen gefrituurd in de olijfolie, in een grote, platte, ijzeren pan.

Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn, een paar minuutjes.
Intussen een paar, vastkokende, aardappelen gaar gekookt. De aardappelen afgieten en in een schaal doen. Een forse scheut olijfolie even verwarmen met een fijngesnipperde ui en fijngehakte kruiden [peterselie selderij en basilicum]. Giet dit mengsel over de aardappelen.
Een frisse salade van gewone kropsla, en je hebt een snelle, gezonde, maar vooral smakelijke maaltijd.
Espresso toe.

Je zult op dit log niet vaak toetjes vinden. Ik houd niet van zoet na het eten, en Paul eet geen koolhydraten, dus geen suiker.
Wij eten dus meestal een stukje kaas toe of fruit.
Maar altijd sterke, heel sterke, koffie. En soms een stukje heel sterke chocolade. Lindt exelence 85 % cacao…

© ellen