Witte Hoegaarden…

Brasserie De Kluis (Hoegaarden) - Hoegaarden Blanche 2

Een witbierdrinker ben ik niet, maar als het dan toch moet komt die van Hoegaarden al snel in beeld ( of die van Hertog Jan)

Ans en Jan liepen gisteren hun vijfde Santiago-etappe met als eindbestemming het dorp Hoegaarden, gelegen in het Belgische Haspengouw. Dat feit biedt mij de gelegenheid even stil te staan bij het bier en de brouwerij.

Vanaf 1966 wordt het bier gebrouwen in Hoegaarden bij Brouwerij de Kluis van de familie Celes. Het werd al vrij snel een succesnummer in de eigen streek. Toen de kleine brouwerij van Celis werd overgenomen door brouwgigant InBev was er ineens de mogelijkheid om het bier landelijk, maar ook over de noord- en zuidgrens af te zetten. Het bier beleefde grootse tijden, de populariteit in België, Nederland en Frankrijk steeg naar ongekende hoogte en er moest naar nieuwe brouwmogelijkheden gezocht worden.

Uiteindelijk besloot InBev om te stoppen met brouwen in Hoegaarden. Ze hadden nog ruimte over in hun Stellabrouwerij in Jupille. Het zou daar allemaal efficiënter en goedkoper kunnen. Dat InBev daarmee een florerende plaatselijke industrie de nek om draaide was ze eigenlijk worst. Puur brouwerskapitalisme. Het was alsof de brouwgiganten nog steeds niks hadden geleerd van de ellende die ze zelf veroorzaakten in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Het halve dorp Hoegaarden liep te hoop, berichtgeving in de internationale pers en steunbetuigingen voor het dorp uit de hele wereld. Het mocht niet baten.

Ze hebben het daar geprobeerd in Jupille, ze kregen het niet voor elkaar. Het bier werd te zuur, de kleur te donker, en zo nog een en ander. En al die tijd bleef men ook doorbrouwen in Hoegaarden, de markt moest per slot bediend worden. Nederlandse en Belgische supermarkten konden nog slechts mondjesmaat voorzien worden, er trat een heuse Witbierschaarste op. (De Orvalcrisis kende ik al, maar er was dus ook een Hoegaardencrisis.)

Op 10 september 2007 maakte InBev bekend dat het Witbier definitief in Hoegaarden gebrouwen blijft worden. En zo is het tot op de dag van vandaag…

Fris tarwebier maken ze daar in Hoegaarden. Op smaak gebracht met koriander en sinaasappelschil. Ik ga er vanavond varkenskarbonades in stoven. Nog nooit gedaan…

© paul

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *