De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 3…

Le Camp de Beverloo27-03-2014. De etappe liep van Lommel naar Beverloo, ?? kilometer…

Ik zit in een opgeruimd huis, achter me kabbelen de boxen een Cantate van Johann Sebastian Bach, Hond Jaros ligt bij Ellen op bed. Ik schop mijn schoenen uit en schenk een glas wijn in. Rust in huis…

Het was een drukke dag. Er moest gerommeld worden, geboodschapt en gewassen. Ergens op de dag liet ik Ellen even uit, ze was het na zes dagen platliggen spuigzat, dus ik reed haar een beetje rond door Oost-Brabantse dreven en een stukje Peel. Ans en Alex kwamen op bezoek met vreemd bier, het moest natuurlijk geproefd worden. Daarna koken en eten, kortom…

En intussen zit ik dan in een weldadige kalmte, in een opgeruimd huis. Maar zonder enig levensteken van de Wandelaars. Via mijn verbindingsman Vriend Jan kwam ik te weten dat er geen contact meer is geweest met Ans en Jan sinds gisterenmiddag. Dat hoeft niks ernstigs te betekenen, misschien was er geen stekkertje in de buurt en viel de telefoon dood. Je weet het niet… Het zal beslist nog vaak gebeuren dat ik mijn stukje slechts kan schrijven met enkele basale gegevens. Enfin, laat dat dan maar mijn uitdaging zijn.

De tocht van gisteren ging in ieder geval van Lommel naar Beverloo-Leopoldsburg. Je mag hopen dat Ans en Jan wat meer schilderachtige paden bewandelden, want in het slechtste geval is de tocht net zo saai als de dag daarvoor. Het landschap is namelijk nagenoeg hetzelfde.

Leopoldsburg was een garnizoensplaats. Half België lag er gelegerd en het centrum van het dorp bood het broodnodig vertier voor al die jonge gasten. In nagenoeg elk pand in het centrum van Leopoldsburg was wel een café ondergebracht, of een bar, een nachtclub. Het schijnt dat er ook Dames van Lichte Zeden waren, maar die heb ik er zelf nooit gezien.En om de paar meter vond je een etablissement, gespecialiseerd in de Vette Hap. In de weekenden was er druk verkeer vanuit onze contreien richting Leopoldsburg, Poel des Verderfs. Je moest daar als opgeschoten jong geweest zijn, wilde je mee kunnen praten. Ik heb het hem nooit gevraagd, maar het lijkt me sterk dat Jan niet ook een van die opgeschoten snotneuzen was, toen…

Beverloo evenwel, Beverloo is een ander verhaal. Beverloo was een kamp, maar een gigantisch groot kamp. Daar werd het Jongvolk van half België bijeen gedreven om klaargedrild te worden voor de verdediging van volk en vaderland. Vlaams Jongvolk wel te verstaan, die uit de Walen werden ergens anders onder gebracht. En al hullie officieren waren franstalig, die spraken in veel gevallen geen woord Nederlands, laat staan Vlaams. Frans was de taal van de bourgeoisie, de taal van de machthebber.

En die snotneuzen uit de Kempen of uit de Westhoek, uit Diest of Blankenberghe, ze verstonden niks van wat hun meerderen hen toeblaften. Alle commando’s gingen in het Frans… (Kijk even naar de kopfoto. In Beveloo, hartje Vlaanderen, staat niet een sigarenfabriek, nee, het is een Fabrique de cigares.)

Het was doffe ellende daar in Beverloo, geloof me, en de Vlamingen zijn het nog niet vergeten. Toen ik gisteren met Vriend Jan telefonisch contact had kregen we het meteen over dat lied. Hoe heette het ook alweer? Er zijn Soldaten uit Beverloo vertrokken… zo heette het.

Doe mij nou een klein plezier en klik die link hierboven even aan, neem wat tijd en laat je ontroeren. Ans kent het lied, ze zingt het zelfs, ze is alleen niet helemaal tekstvast.

Het lied is onderdeel van een theaterprogramma uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het heet Mistero Bufo. Het stuk is gemaakt door Dario Fo. De spelersgroep luistert naar de naam Internationale Nieuwe Scene. Naar mijn overtuiging is het het beste politiek toneel ooit! Muziek en een deel van de teksten zijn van Wannes van de Velde. Het Ministerie valt altijd weer in bewondering stil voor die man. Wij waren, zijn en zullen altijd toegewijde fans blijven! Toen ik gisteren de voorbereidingen voor dit stuk deed, en ik dat gepeupel zich weer op YouTube zag uitsloven, schoot mijn gemoed vol. Ach, ik word oud…

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *