De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 1.

compostela stempels

25-03-2014. De etappe loopt van Gemert naar Geldrop, 23 kilometer.

Doe je de Elfstedentocht, je stempelboekje is, naast je schaatsen, je belangrijkste gereedschap. En wil je als amateur laten zien dat je de Ronde van Vlaanderen fietste dan doe je dat door je dop-carnet te overleggen. Stempels tonen iets aan. Ze laten zien waar je was, waar je poststuk vandaan komt of waar en wanneer een autoriteit jou akte legitimeerde.

Een monstertocht als de Jacobsweg dient gedocumenteerd te worden middels stempels. Is het niet voor je omgeving, dan toch in ieder geval voor jezelf. Ans en Jan betrokken hun Jacobspaspoort middels de Jacobshoeve in Vessem. Daar ontvingen ze dan meteen de eerste stempel. Op maandag bezochten ze Pastoor Lamoen voor hun tweede, een afdruk van de parochie. Op de ochtend van de eerste etappe zat onze Burgervader om 09.00 uur klaar om dan het derde stempel in het paspoort te slaan: het gemeentestempel.

Dan het afscheid op het Ridderplein en weg waren ze… Van de tocht zelf heb ik niks terug gehoord, behalve dan dat in Beek en Donk een klein gezelschap hen opwachtte en een stukje begeleidde. Ze stapten kennelijk flink door, want volgens de laatste berichten waren Ans en Jan rond 15.00 uur in Geldrop. Ze hielden domicilie bij nicht Annemarie.

Wel deden zich de eerste problemen voor. Ans en Jan zijn goed getraind, ze hebben al talloze kilometers in de benen, ze lopen moeiteloos. De belangrijkste instrumenten daarbij zijn goede schoenen en goede sokken. Voor de gelegenheid van de eerste etappe besloot Ans om geheel tegen haar gewoonte haar voeten te behandelen met een speciale olie, en geschenkje van een goedwillende fan.

Misschien had ze dat niet moeten doen. Ans liep voor het eerst in vele jaren blaren op haar voeten. Het is de vraag of ze daar de komende dagen de gevolgen van ondervindt…

In de avond bezocht ik thuisblijver Vriend Jan. We dronken bij deze gelegenheid een glas feestelijk bier en stootten aan op de goede afloop. En nog eens, en nog eens…

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *