One of these nights…

 

vincent 007

De Jongste Bediende is min of meer kind-aan-huis in het plaatselijk Grieks restaurant. Zijn verdiensten voor het restaurant omvatten zowat alles. Van het binnen halen van de kinderbijslag en de vergunning voor de gevelreclame tot het “aan de praat houden” van de spoelkeuken . Kortom : de Jongste Bediende is zo’n autochtoon waar elke allochtone  ondernemer van droomt.

De Jongste Bediende nodigde Marleen en ons uit om met hem de maaltijd te gebruiken in het restaurant. Dat alles ter gelegenheid van zijn verjaardag. Hij had de vrouw des huizes (die de scepter zwaait in de keuken) gevraagd om een authentieke maaltijd te bereiden. En aldus geschiedde. 

Vooraf aten we een compositie van kleine voorgerechtjes: zalm op toast, mousse van tonijn, salade met zalvige sauzen, geroosterde paprika’s gevuld met zachte kaas, lamsgehakt in pikante tomatensaus en de gefrituurde aubergines van de foto.
Het hoofdgerecht was een gecombineerde vlees-visschotel met rijst, bonen en knapperige sla. En frietjes voor de liefhebber. Marleen kreeg een varkenshaasje.

De Jongste Bediende stelde het op prijs dat de maaltijd vroeg op de avond zou plaats vinden. Dat vond hij prettig. Bijkomend voordeel daarvan was dat de keuken nog niet werd overspoeld door reguliere bestellingen, zodat alle aandacht uit kon gaan naar de gerechten voor ons. En ze hadden hun best gedaan!
Absolute topper van de avond waren de aubergines. Ze waren heel knapperig, omhuld door een jasje van knoflook en broodkruim. Een wereldgerecht!

We dronken eenvoudige witte wijn bij de maaltijd. Vooraf de onvermijdelijke ouzo en toe Griekse koffie en een borreltje dat Liefdesdrank heet. (Ik snap die naam niet.)

Vincent: dit was “one of these nights”

Mosselen…

 

mosselen 011

De Jongste Bediende en Marleen hebben vakantie, een soort werkvakantie. Ze bouwen ijverig verder aan hun huis; schilderen, planken leggen en vooral keuzes maken hoe het verder moet. Druk, druk ,druk! Het eten schiet er wel eens bij in, en dan vooral mosselen… De Jongste Bediende las vorige week over de mosselen op dit weblog en was helemaal verkocht…

Dus vandaag een grote pan mosselen voor de ijverige vakantiewerkers. Helaas voor Marleen, zij lust geen mosselen.
Ik maakte voor haar een visschoteltje;
Voor één persoon
2 kleine, of één grote filet van zeebaars
1 klein klontje boter
peper en zout
room
witte wijn
mosterd
1 jonge prei, gewassen en in flinterdunne reepjes gesneden.
De prei even aangesmoord in een klontje boter.
Dan een scheutje room erbij, een klein lepeltje mosterd en wat witte wijn.
Schik de preisaus in een vuurvaste schaal en leg de visfilets erop.
Naar smaak peper en zout erbij en dan 15 minuten in een voorverwarmde oven zetten op 180 graden.

Voor de rest een simpel etentje, mosselen en frietjes. De frietjes dit keer wel zelf gesneden- en gebakken, en dat smaakte stukken beter dan de prefab-friet.
Goeie mosselen ook, niets te klagen…Behalve dan…zie volgend artikel

Espresso met een Zweeds chocoladepaardje toe, thee voor Marleen.
© ellen

Albert Heijn verbetert de schepping?

 

mosselen 015

Vorige week had ik goede ervaringen met de mosselen die ik bij Albert Heijn kocht. Dus vandaag weer naar AH voor mosselen. Bleken ze ook nog in de reclame! Mooi meegenomen zou je denken…
Maar de bonus betrof vooral de extra’s die AH ons wil slijten: in de bak mosselen een zakje mosselkruiden. Dank u, meneer  AH, maar wij lusten dat stoffige zout spul niet. Goedbedoeld of gewoon een lokkertje? In ieder geval  verdwijnen deze kruidenzakjes bij ons altijd meteen naar de bio-bak!

Tot mijn verbazing kreeg ik dit keer bij de mosselen nog meer extra’s. Ik zag het thuis pas…op de bak mosselen stond het “met gratis mosselbestek”.
Ik dacht nog even wat is nou mosselbestek??? Tot ik de bak mosselen openmaakte…
Daar lagen bovenop, nadrukkelijk aanwezig twee enge, blauwe, plastic namaakmosselen!!!

Wat is dit nou voor een gekte?
Mosselen eten doe je gewoon door met een lege schelp de volgende mossel uit de pan te pikken en op te slorpen. Iets formeler eet je ze door er een flink aantal schelpen op je bord te scheppen en vervolgens, toch weer, met een lege schelp, de volle mossel te pakken.
Gewoon met de schelp van de mossel zelf!
Bestek puur natuur!

Albert Heijn vindt dat niet mooi genoeg! Albert Heijn geeft ons een blauw gekleurd plastic ding waarmee we dan onze zorgvuldig klaargemaakte mosselen zouden moeten eten! Getver!!!!!

Heeft AH iets tegen de natuur?
Wat wil AH met deze enge plastic blauwe dingen?
Voegt dit iets toe aan mijn eetgenot, behalve nog meer plastic?
Denkt AH werkelijk een perfecte mosselschelp, cq bestek, te kunnen verbeteren?
En wat doe ik met die blauwe dingen? Ze mogen vast niet in de biobak!

Meneer Albert H, dit gaat zo niet langer. AH let op de vissen….AH denkt mee met het milieu, en dan doet meneer AH gewoon zo’n idioot plastic lokkertje ertussendoor???

Geen slecht woord over de mosselen, en zeker ook niet over de prachtige schelpen. Wij hebben ze vanavond gewoon gegeten zoals dat hoort, mossel voor mossel proeven en met de ene schelp de andere uit de pan vissen, glas wijn erbij… en een goed gesprek…

© ellen.

Pc trubbels… grrr….

 

speculaas 008

Er is hier eigenlijk niets te melden…behalve dan dat de computer helemaal in de war is. Het ding vertrouwt zelfs mij niet meer…Wat een ellende. Ik typ dit stukje ook niet om een leuk verslag van ons avondeten te doen, maar vooral om te testen of ik nog wel op mijn eigen web-log mag schrijven!!!

Het ding blokkeert nu ongeveer alles, grrrr. Zelfs een aardige, zelf gemaakte foto van de speculaasjes van vorige week wordt pas na veel getrubbel geaccepteerd.

Ook regelafstanden en andere lay-out gegevens lapt het ding opeens aan zijn/haar laars.

Om toch een klein beetje in de stijl van dit web-log te blijven: we hebben wel gegeten vanavond, we hebben zelfs lekker gegeten. Het leek al bij voorbaat zo’n avond te worden…We besloten niet zelf te koken maar naar een Chinees restaurant, Paradijs, te gaan. We eten daat altijd hetzelfde: Peking eend! Altijd goed! Een heerlijk krokant eendje met mooie verse groenten uit de wok.

Tja, en daarna gebeurde het met die computer…

Paul is naar boven gevlucht met de nieuwste Harry Potter, ik knutsel nog maar even verder. Eerst even met Hond Max naar buiten, het regent heel hard, misschien vindt Max een klein rondje wel genoeg…Daarna ga ik weer verder met dit ding.

Espresso komt er vandaag niet van.

© ellen.

Veldsla en gerookte zalm…

 

biefstuk en brocolli 005

In de winter wordt de kwaliteit van sla alsmaar minder. Een nog enigszins smakelijke soort is veldsla.
Koop de veldsla dan wel mét de worteltjes er nog aan en niet zo’n zakje uit de super.
De sla even wassen en de worteltjes eraf knijpen.
Schik de blaadjes op een bordje en geef er bijvoorbeeld een mooie plak gerookte zalm bij, een gekookt eitje en een paar ringetjes ui. Maak een dressing van 3 delen olijfolie en een deel azijn, wat peper en zout. Ik gebruikte vandaag cassis-azijn uit Beaune.

Biefstuk en puree van broccoli…

 

biefstuk en brocolli 018

Een eenvoudige maaltijd vandaag; eten voor alle seizoenen, snel klaar en toch vers en gezond!
De laatste aardappeltjes uit Florenville heb ik geschild en even gekookt. Daarna gebakken in wat olijfolie. Dit is een prima soort aardappelen om te bakken.
Het wordt tijd dat we weer een weekendje naar Luxemburg gaan dan doen we beslist  Florenville aan om nog een paar kilo van deze heerlijke aardappeltjes te kopen. Heb je geen Plates de Florenville, dan zou je ook Roseval of Opperdoezer Ronde kunnen nemen.

Erbij broccoli, zo’n groente die overal bij smaakt en ( gunstig voor de foodmiles) meestal ook nog gewoon uit Nederland komt Je kunt ze wokken, salades van maken of  combineren met andere groenten.

Onderzoek heeft aangetoond dat Broccoli Alzheimer zou kunnen tegengaan (dezelfde werking zou kunnen hebben als anti-alzheimer medicatie).

100 gram verse broccoli bevat bovendien nog eens:
100 gram verse broccoli bevat:140 kj, 3 g koolhydraten, 2 g eiwit, 65 mg calcium, 0,8 mg ijzer, 70 mg vitamine C, 0,06 mg vitamine B1,  0,13 mg vitamine B2, 0,12 mg caroteen. Aldus wikipedia.

biefstuk en brocolli 011

Wij aten vanavond broccolipuree;
Voor twee personen 500 gram broccoli, de stronkjes klein snijden en de rest in roosjes verdelen. Even snel koken in water met wat zout. De broccoli goed afgieten en pureren met de staafmixer.
Meng er dan een klein bekertje crème fraîche door en bestrooi met wat vers geraspte nootmuskaat.

Een prima combinatie met een biefstukje en gebakken aardappeltjes.

Een stukje kaas toe.
En, natuurlijk, espresso.
© ellen

Mussentongetjes alla Paolo…

 

kalfsstoofpot 032

Van een reguliere maaltijd zal vanavond wel niks komen. We gaan namelijk al vroeg op de avond naar het feestje bij Eupotours.
Vandaar dat ik voor tussen de middag dan maar een stevige lunch bereidde.
Even dacht ik dat het mijn Aglio, olio e peperoncino moest worden. Heel simpel, en toch zo ongeveer het lekkerst wat er bestaat.
Toen stuitte ik op een recept van Antonio Carluccio. Hij noemt dat: Mussentongetjes met eiersaus.
In dat recept hoort echter basilucum, en die had ik dan weer net niet in huis. Ik besloot het recept aan te passen, en wel door de basilicum te vervangen door salie. Ik weet ook wel dat het dan iets heel anders wordt. Maar die salie staat nog steeds mooi in blad in onze tuin, hij vormde zelfs de laatste maand nieuwe scheutjes, heel aromatisch.
Uiteindelijk is het door verschillende aanpassingen dan mijn eigen recept geworden.

Ik geef je het recept voor twee personen:
2 eetlepels gehakte (platte) peterselie
1 eetlepel gehakte salieblaadjes
2 eierdooiers
40 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
1/2 vers pepertje, gesnipperd
3 eetlepels van de beste olijfolie
peper, zout en geraspte nootmuskaat
spaghetti naar behoefte

Ik kookte de spaghetti al dente. In de tussentijd mengde ik in een kom de peterselie en salie met de eierdooiers. Daar voegde ik de Parmezaanse kaas, het halve pepertje en de olie bij. Ik bracht het mengsel op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Ik goot de pasta af en schepte die door het mengsel. Mijn heerlijk zalvig-zachte pastaschotel was klaar.

De foto is geen bjoetie, maar ik kon er niet meer van maken. Missschien leukt Ellen hem vanavond nog wat op…

© paul

Kalsfsstoofpot met pastinaak en andere wintergroenten…

 

kalfsstoofpot 012

Het is guur en koud buiten; Sinterklaasweer zou ik zeggen… Tijd voor een ferme stoofpot!
Ik kocht kalfsvlees, een kilo, verdeeld in grove stukken, mét wat bot. Ik vergat de slager te vragen hoe het deel van het kalf het nu precies heette. Ik denk bovenrib, borstvlees.??? Maar in ieder geval echt stoofvlees, mét wat bot, goed voor een mooie winterse stoofpot.

Ik bestelde vorige week weer een streng gerookte knoflook bij Smokey Al. Bij de knoflook een extraatje; een zakje gerookte sjalotten!
Ik besloot vandaag een stoofpot te maken mèt de sjalotten en het kalfsvlees.
Ik kocht op de markt een pastinaak en samen met wat biologische wortelen werd  de stoofpot een complete maaltijd.

Voor vier personen:
1 eetlepel olijfolie
1 kilo kalfsvlees, liefst met wat bot
6 gerookte sjalotten, gepeld
2 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
1 grote tomaat, of een paar tomaatjes uit blik
1 laurierblad
1 tak rozemarijn
wat tijm
1 glas droge witte wijn
1 kop bouillon
12 olijven
1/2 citroen in stukjes
4 ansjovisjes, in stukjes
2 kleine biologische winterwortels, in grove stukken gesneden
1 pastinaak,  in grove stukken gesneden
peterselie, peper en zout.

Verhit de olie en braad daarin het vlees aan alle kanten bruin. Doe de sjalotten erbij en bak ze even mee. Voeg vervolgens de knoflook toe. Wanneer die mooi glazig wordt kunnen de stukjes tomaat in de pan, ook even meebakken.
Blus vervolgens af met een glas witte wijn en voeg de kruiden erbij. Alles zo zachtjes een uurtje stoven.
Dan de wortel bij, de partjes citroen en de ansjovis.
Stoof nog een half uur en voeg dan pas de stukjes pastinaak toe.
Na nog een half uur, proeven en verder op smaak brengen met wat zout en flink wat peper.

Dien deze stoofpot op met mooi grof brood.
Een salade vooraf.

Stukje kaas.
En espresso toe!
© ellen.