Oliebollen…

31 december 2006 008

Ik bak ze vandaag niet, geen tijd. Wij hebben vandaag andere belangrijke dingen te doen. Maar het recept voor super lekkere oliebollen wil ik jullie niet onthouden. Niet met mix uit een pakje, gewoon zelf deeg maken.Het recept is al uit de vorige eeuw en voldoet nog steeds!

Voor 2 flinke schalen oliebollen;
1500 gram bloem
3 zakjes gedroogde gist
3/4 liter melk, of water
1 flesje bier
150 gram krenten
150 gram rozijnen
75 gram succade
theelepel zout
olie om te bakken
Los het gist op in wat lauwe melk. Zorg dat alle ingrediënten lauwwarm zijn. Neem een grote kom of pan, het deeg moet flink kunnen rijzen. Meng krenten, rozijnen en succade door de bloem en roer melk en bier erdoor. Roer tot je een mooi stevig beslag hebt. Zet het beslag, afgedekt met een doek, ongeveer 2 uur op een warme plaats om te rijzen. Daarna met een vochtige lepel telkens een hoopje deeg in de hete olie laten glijden en de bollen in ongeveer 5 minuten zachtjes gaar bakken.

© ellen

Hoera! Hendrikje en Andy hebben een huis!!!

taart

Vanmorgen hebben onze dochter Hendrikje en haar vriend Andy een huis gekocht! Een mooie daad de laatste dag van dit oude jaar. We dronken vanmorgen samen al een glas champagne om het te vieren. De financieel adviseur kwam ook even langs, mét een taart en een mooie bos bloemen.

Hond Max viert geen feest vandaag, zoals altijd bij gevaar (vuurwerk, onweer) heeft hij zijn vaste veilige plekje opgezocht. Onder de computer is het goed toeven voor een bange hond. Zover mogelijk achter in het huis, ver van al dat enge vuurwerk!!!

Natuurlijk gaan Hendrikje en Andy vanavond met veel geknal de koop van het huis vieren. Ze stalden hun vuurwerk even in onze keuken. Die hond moest eens weten!!!

vuurwerk 001

© ellen.

Spezzatino di cervo, ofwel stoofvlees van hert…

ragout van hert

Het is hier koud, bitter koud, wat is dan beter dan thuiskomen in een goed verwarmd huis waar een mooie stoofpot staat te garen? De schappen in de winkels puilen nog steeds uit van de mooie waar. Ook in mijn dorp kan ik op dit moment hertenvlees kopen, of oesters of noem maar op. Tijd dus voor experimenten met ingrediënten die ik op een ander moment in het jaar hier niet kan kopen. Gisteren kocht ik hertenbiefstukjes bij onze grootgrutter maar het kwam er niet meer van om ze klaar te maken. De laatste vrije dag van Paul in dit oude jaar vierden we met een etentje bij het plaatselijke Griekse Restaurant. Lekker, precies wat we mochten verwachten!

Vandaag toch het hertenvlees, voor een stoofpotje was het te weinig. Ik kocht er maar wat stukjes bij en maakte er een Italiaanse ragout van;

 • 450 gram hertenvlees, in kleine stukjes gesneden
 • 1 eetelepel olijfolie, 1 eetlepel boter
 • 2 eetlepels fijngesneden stukjes pancetta
 • 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, fijn gesneden
 • 1 blaadje laurier, 3 jeneverbessen, wat versgeraspte nootmuskaat, zwarte peper, zout
 • 1 kop (wild)bouillon
 • 1 kop stevige rode wijn
 • 1 eetlepel tomatenpuree (trippo uit de tube)
 • 10 zilveruitjes

Verwarm olie en boter, bak daarin het spek, ui en knoflook even aan. Doe er de stukjes vlees bij en bak die rondom bruin. Voeg dan de rode wijn toe en roer de aanbaksels los. Dan mogen de kruiden en tomatenpuree erbij en de bouillon. Laat het geheel zo twee uurtjes heel zachtjes stoven.

Serveer met een mooie brede platte pasta.

Kopje espresso toe!

© ellen.

Het Kerstdiner 2008, deel 1

kerst 2008 036

Het is hier rommelig en druk de laatste dagen en er blijft bijna geen tijd over voor het weblog. Maar een verslag van het Kerstdiner mag toch niet ontbreken dus neem ik daar eerst maar een tijd voor.

Ook dit jaar waren we met 20 personen te gast bij de Jongste Bediende en Marleen op de Witte Brug. Het huis is na drie jaar bouwen nagenoeg klaar en er wordt nu echt in gewoond. Moesten we ons vorig jaar nog behelpen met een half afgebouwde keuken, dit jaar was alles tiptop in orde. Dat betekende ook dat we het één en ander aan meubels moesten verplaatsen om een tafel voor twintig personen te kunnen plaatsen. Zoals ieder jaar verhuisden we twee grote tuintafels, plaatsten er nog twee kleinere tafels bij en maakten we, met behulp van een enorme lap stof, van het geheel een prachtige Kersttafel. De moeder van Marleen maakte mooie kerststukjes. Borden glazen en bestek mochten we lenen van een groot horeca bedrijf, de stoelen hebben we geërfd van het café aan de overkant. Potten en pannen hebben we zelf genoeg. Het blijft ieder jaar weer een gigantische verhuizing en organisatie; het samenstellen van het menu, de recepten omzetten naar 20 personen, inkopen van eten en drinken en natuurlijk het koken zelf. Hoewel dat koken eigenlijk het minste werk is.

Een menu voor twintig personen is niet zo makkelijk samen te stellen. Het moet uitvoerbaar zijn in een gewone keuken en ik wil zelf ook rustig aan tafel mee kunnen eten. Al te ingewikkelde gerechten vallen dan af. Ook probeer ik een beetje rekening te houden met de voorkeur van de gasten. De kosten worden samen gedeeld, dus moet ik ook een beetje rekening houden met de portemonee van de anderen, alle inkoopbonnetjes bewaren en zorgen dat het niet al te dol wordt. (dat tellen is overigens niet mijn hobby, sterker nog, ik heb er een pesthekel aan, maar ja, het hoort erbij!)

Uiteindelijk kwam ik tot het volgende menu:

 • Carpaccio van gemarineerde rode biet met forelmousse
 • Tortelini
 • Lamsbouillon met verse tuinkruiden
 • Lamsbout uit de oven met gesmoorde knoflook
 • Gestoofde Italiaanse kool, geglaceerde uitjes met balsamico, boontjes en gegratineerde Rozeval aardappeltjes
 • Kaas; Brie de Meaux en oude Comté
 • Chocolademousse
 • koffie of thee met kerstbonbons.

kerst 2008 049

De beschrijving van de gerechten volgt in deel 2!

© ellen.

Het kerstdiner deel 2

kerst 2008 029

Het recept voor de carpaccio van rode biet beschreef ik al eens. In plaats van stukjes gerookte forel maakte ik een mousse van gerookte forel met wat creme fraiche. Ter garnering wat zalmkuit.

Het recept voor de tortellini vind je via deze link. Omdat het een voorgerecht was in dit menu maakte ik per persoon 3 tortelini.

De lamsbout, voor ons gezelschap 2 lamsbouten van ongeveer 3 kilo, maakte ik als volgt; *)

kerst 2008 019

Maak met een scherp mesje een aantal inkepingen in de bout en stop daarin een teentje knoflook en wat verse rozemarijn. Braad het vlees rondom aan in een pan en flambeer dan met armagnac. Laat even branden en blus dan af met witte wijn. Daarna gaat de bout ongeveer 3 uur in de oven. De begintemperatuur op 200 graden. Temper later tot 160 graden. Voeg af en toe wat bouillon toe en het laatste half uur een flinke handvol gepelde knoflookteentjes. Haal het vlees uit de oven en laat het even rusten. Doe het braadvocht, de helft van de knoflookteentjes en een flinke scheut room in een sauspan en pureer met de staafmixer. Verwarm en laat even zachtjes doorkoken. Voeg eventueel wat peper en zout toe.

Voor de chocolademousse gebruikte ik het recept van Druppels . Enigszins aangepast, mét de raadgevingen van Gerrit-Jan van Eetschrijven en alles een aantal keren vermenigvuldigd natuurlijk. Helaas heb ik geen foto van het dessert, het zag er erg mooi uit. De mousse werd in een glazen schaaltje geserveerd op een groot bord. Het bord bestrooid met wat cacaopoeder en gegarneerd met een witte roos en een groen blaadje, van marsepein.

*) in de oven van de Jongste bediende kunnen twee bouten tegelijk gegaard worden. Onder de lamsbouten was nog plaats voor de aardappeltjes. De aardappeltjes even voorkoken en gratineren met versgehakte platte peterselie en wat olijfolie.

© ellen.

Lamsrack voor de Keizer van Monera…

lamsrack 002

Het blijft hier maar feest! Niet alleen iedere dag een heleboel bezoekers op dit weblog maar ook in ons huis. Vanmiddag besloten we een snelle lunch met een lekker broodje in een gewoon Gemerts café te gaan nuttigen. Natuurlijk liep ook dat uit. We kwamen allemaal vrienden en bekenden tegen en waren pas om half vier weer thuis. Dan toch eindelijk met mijn boek op de bank! Maar nee, nog een bezoekje van Het Kind met vriend Andy. Nog even afspreken voor woensdag, dat wordt voor die twee de Grote Dag. Zij gaan, op de laatste dag van dit oude jaar, het huis van hun dromen kopen. Je begrijpt lezer, dat geeft een hele hoop gedoe, stress en plezier. Ze willen daarna ook zo snel mogelijk verhuizen, dus dat wordt behang afsteken, schilderen, sjouwen…Je hoort er vast nog meer van!

Het Kind en Andy waren nog niet vertrokken toen ook de Keizer van Monera op bezoek kwam. Nog eens vertellen dat hij het Kerstdiner toch wel heel gezellig en heel lekker gevonden had. Een borreltje voor de Keizer, een glas wijn en het was alweer tijd voor het avondmaal. Terwijl Paul en de Keizer gezellig keuvelden over Darwin (volgend jaar staat in het teken van Darwin. Ter ere van zijn tweehonderdste geboortedag én het feit dat 150 jaar geleden “Over het ontstaan der soorten” werd gepubliceerd) maakte ik een eenvoudige, doch snelle maaltijd voor ons klaar. Er was genoeg, de Keizer is ook maar alleen dus die at gezellig een hapje mee!

 • Lamsreck
 • Spruitjes
 • Rodewijnsaus
 • Rozeval aardappeltjes met rozemarijn
 • Een stukje Brie de Meaux, een stukje Stilton
 • En, natuurlijk, espresso toe met een glas Armagnac. (zonder bonbon, die zijn op)
 • Erbij een mooi glas rode wijn; Chateau Grandis, Cru Bourgeois, Haut Medoc

Morgen maar eens wat gewone boodschappen doen, ik heb zin in zuurkool met spek. Voor het spek moeten we eerst naar de Samuranboerderij. Ik ga maar eens zoeken of de winkel wel open is morgen. De Jongste Bediende, Marleen en hun logeetje Mike, willen ook mee dus dat wordt alweer een feestje!

© ellen.

Kerst uit een pakje…

kaasfondue 004

Zonovergoten en koud, dat waren de omstandigheden op Tweede Kerstdag. Het diner van de vorige avond was een succes geweest, we zouden aan het eind van de volgende ochtend nog even mee opruimen. De Jongste Bediende had de klus echter al geklaard, niet in de laatste plaats dankzij het voorwerk van Marleen. Dus rommelden we wat, maakten daarna nog een wandelingetje en sloten ons verder op in ons huisje. Tegen de avond wilde Ellen hazenrug maken, gewoon voor ons tweeën. Het vlees lag geduldig te wachten. Toen we het dan eindelijk uit de koelkast haalden om een beetje op temperatuur te laten geraken, wachtte ons een onaangename verrassing. Het vlees rook niet al te best. En toen het vlees écht op temperatuur kwam verspreidde het een ronduit smerig odeur. Het vlees was bedorven. Hoe was het mogelijk, we hadden het vlees nog maar enkele dagen in huis?

Een vriezer vol lekkere dingen, dat hadden we nog wel, maar het was te laat om nog iets te ontdooien. Ik had me al neergelegd bij een broodmaaltijd, maar Ellen kwam met het idee van de kaasfondu. Die lag als kant-en-klaar-maaltijd al enige tijd te wachten. Een kleine verpakking was het, dus een en ander diende nog aangevuld te worden met wat er verder in huis was, wilde je er een komplete maaltijd van maken. Ach lezer, het smaakte hoor, daar niet van. En de wijn was prima, de koffie en bonbons ook. Maar we hadden ons iets anders voorgesteld van die maaltijd, van die Tweede Kerstdag, dat moge duidelijk zijn.

We brachten de rest van de avond door met een boek en een lauwe film. Ach, eigenlijk was die wel leuk.

© paul

Kerstavond…

tafelkleed 002

Dit is niet een afbeelding van de picturale verrassing die het Ministerie je normaal gesproken aanbiedt wanneer er weer eens Afhaalchinees werd gegeten. Ook is het niet de artistieke afscheiding van een van onze dorpsgenoten. Nee, het plaatje toont een detail van de bedekking van de Kersttafel van dit jaar. De mening van diegenen die het al “in het echt” zagen was beslist niet onverdeeld. Maar wij vinden het mooi…

De voorbereidingen voor het diner van morgenavond zijn overigens nu in volle gang, Ellen maakt al een grote hoeveelheid gevulde deegkussentjes. Ik schilde sniffend en snotterend een maaltje zilveruitjes, en intussen worden de bottten voor de bouillon geroosterd in de oven. Marleen en de Jongste Bediende hebben hun huis intussen voor twintig gasten ingericht, de boom is opgetuigd, het koper gepoetst. Neel bracht zojuist de menukaarten.

We houden je op de hoogte lezer, we houden je op de hoogte,

uitjes 002

© paul