Oliebollen…

31 december 2006 008
Het is dit jaar bijzonder stil hier in de straat. Wij wonen tussen twee vuurwerkverkooppunten en ieder jaar is het vanaf 10 uur een geknal van jewelste. Kinderen halen vuurwerk en stoken het alvast aan op weg naar huis, dan is alles al op en moeten ze weer nieuw halen enzovoorts. Dit jaar zijn de winkels dicht dus hoeft er niemand hier langs om nieuwe voorraad te halen. Een stuk minder lawaai dus, en hond Max is daar wel blij mee. Hij is doodsbang van het vuurwerk en loopt de hele dag achter mij aan.
Vervelend voor de hond maar het hoort er toch wel bij dat geknal net zoals de oliebollen. Traditiegetrouw moeten er vandaag oliebollen gebakken worden. Ik heb het deeg al gemaakt, het staat op een warme plaats te rijzen.
Ik bak altijd 2 flinke schalen vol, Paul kan dan één schaal meenemen naar zijn werk. Er zijn mensen die moeten werken tijdens de jaarwisseling!!!

Voor 2 flinke schalen oliebollen;
1500 gram bloem
3 zakjes gedroogde gist
3/4 liter melk
1 flesje bier
150 gram krenten
150 gram rozijnen
75 gram succade
theelepel zout
olie om te bakken
Los het gist op in wat lauwe melk. Zorg dat alle ingrediënten lauwwarm zijn. Neem een grote kom og pan, het deeg moet flink kunnen rijzen. Meng krenten, rozijnen en succade door de bloem en roer melk en bier erdoor. Roer tot je een mooi stevig beslag hebt. Zet het beslag, afgedekt met een doek, ongeveer 2 uur op een warme plaats om te rijzen.

Rembrandt…

 

Het Rembrandtjaar is bijna voorbij en het Ministerie had beloofd er aandacht aan te schenken, zoals zij in het voorjaar aandacht schonk aan het Mozartjaar.

Enfin…, er is al zo veel geschreven over Rembrandt, en veel beter dan wij het zouden kunnen. We hebben dan ook weinig behoefte om al dat werk van anderen nog eens over te doen in een “groot” artikel. En ook bestaat er niet zoiets als Rembrandtkugeln of -babbelaars. In het werk van Rembrandt is weinig “eet-en-drink” te vinden en het stilleven was niet zijn genre.

De “Os op de Leer” is misschien nog wel de duidelijkste verwijzing naar keukenpraktijken, hoewel dat waarschijnlijk niet de reden is waarom Rembrandt hem schilderde. Hij maakte twee versies van het onderwerp. Het ene hangt in Parijs en dit hier in Glasgow. Beide schilderijen verbeelden op een ijselijke manier de werkelijkheid en heffen het onderwerp tegelijk boven de werkelijkheid uit. Macaberheid en schoonheid in één beeld. Een grauwe omgeving met het Lijk in een gouden licht, het licht van Rembrandt.

Tal van kunstenaars werden door de opgespannen ossen geïnspireerd. In onze prentbriefkaartenverzameling bevindt zich een afbeelding van een schilderij van Chaïm Soutine. Ik zal het je binnenkort laten zien.

© paul

Oud en Nieuw hapjes 2: Russische pasteitjes…


Het kwam er gisteren niet meer van om nog een stukje te schrijven; druk, druk, druk! Gisterenmorgen ben ik eerst met Marleen op stap geweest om een fornuis voor het nieuwe huis uit te zoeken. Ik ging mee als “adviseur”. Leuk werk, dure keukenshowrooms bezoeken en kijken wat de laatste snufjes zijn. De keus zal vermoedelijk gaan vallen op een Smeg, gasfornuis met hetelucht oven, in nostalgische stijl. De Boretti vonden we ook heel mooi maar lijkt niet goed schoon te houden en dat is natuurlijk ook belangrijk. Iemand nog goede tips voor zo’n aanschaf?
Mijn dag ging verder op aan boodschappen, honden uitlaten (we hadden een hond te logeren) lege flessen wegbrengen van het kerstdiner en de kapper. De kapper is een vriendendienst en ze doet dat even thuis, knippen, verven en gezellig bijkletsen. Het hele Ministerie kan dus dankzij Maja keurig het nieuwe jaar in. Daarna was het te laat om nog iets te schrijven en we aten snel iets van de Chinees.

Maar nu verder met de hapjes. Vorig jaar om deze tijd verscheen het eerste boek van Diana Dubois; “Prijatnogo Appetita”. Smakelijke recepten met citaten uit de Russische literatuur. Lees hier mijn verhaal over het boek. Gisteren bracht de post het nieuwe boek van Diane Dubois; “Wittebrood en rode wijn”. Leven en eten van Desiderius Erasmus. Een verslag over het nieuwe boek volgt komende week.

Uit het vorige boek van Diane Dubois deze Russissche pasteitjes en prima hapje voor oudjaarsavond.

Maak een soepel deeg van 300 gram bloem, 5 eetlepels melk, 125 ml yoghurt, 1 ei, 4 eetlepels zonnebloemolie, 1 zakje bakpoeder en een mespuntje zout. Het deeg uitrollen tot een rechthoekige lap en daaruit kleine lapjes snijden van 9×6. Maak vulling van 200 gram gehakt, 1 fijngesnipperde ui, 1 hardgekookt ei, wat nootmuskaat, peper en zout. Leg op de lapjes deeg een lepel vulling en vouw de lapjes met natte handen stevig op elkaar. Deze pasteitjes kun je in olie frituren of in de oven bakken op 170 graden tot ze mooi bruin zijn. Serveren met een lepel zure room. Je kunt ongeveer 25 pasteitjes maken met deze hoeveelheden.

© ellen

Kip met veertig teentjes knoflook…

27 december 2006 008
Gisteren, tweede kerstdag, aten we met Jan en Ans. Andere jaren zijn zij altijd weg met de kerstdagen. Ze gaan dan met de hele familie naar Tjechië om te skiën. Dit jaar was er nog geen sneeuw dus bleven ze noodgedwongen thuis. Als troost een dinertje bij ons.
Na al het koken voor het hele gezelschap op eerste kerstdag had ik geen zin om uren in de keuken te staan, iets simpels dus bedacht; kip met veertig teentjes knoflook. Het enige aan dit recept dat niet eenvoudig moet zijn is de kip zelf. Zorg ervoor dat je een echte goede biologische kip hebt en iedereen staat verstelt van de heerlijke geuren die uit de pan opstijgen. Vooraf aten we tonijncarpaccio op een bedje van lauwwarme zeekraal. De zeekraal smoorde ik met een fijngehakt uitje even zachtjes in wat boter.
Daarna aten we bisque van Hollandse garnalen. Ik had wat garnalen bewaard van eerste kerstdag en de bisque gemaakt meteen na het pellen van de garnalen.
Bij de kip aten we aardappelpuree, overgebleven van eerste kerstdag, en witlof uit de oven met ham en wat kaas erover.
Voor Ans was er nog een peertje en we aten een heerlijk kaasje toe. Een Epoisses, appelation d’origine Berthaut.
Koffie toe met een bonbon.
Een aangename avond, een lekkere maaltijd en helemaal niet veel werk of gestress in de keuken

Hoera, Neel is thuis!!!

26 december 2006 091
Het was even stil hier op het weblog, maar hier in huis was het bepaalt niet stil…. Gisteren vierden we kerst met 18 mensen en drie hondjes. Een verslag van het eten en drinken komt straks, eerst het belangrijkste nieuws; Neel is weer thuis. De kinderen zijn na het diner hier blijven slapen en Neel wilde ze graag samen met Evert ophalen. Zoals je kunt zien is Neel meteen actief begonnen haar gewicht weer op peil te eten, een halve kerstkrans moest eraan geloven…

Het diner…

26 december 2006 004
Verslag van het kerstdiner, dit jaar helaas geen mooie menukaart dus schrijf ik het allemaal maar gewoon op. Er zijn ook niet veel foto’s van het eten, daar was het gewoon te druk voor. De foto van het dessert heb ik gisterenmiddag gemaakt, daarna kwam het er niet meer van.
Maar het was gezellig, reuze gezellig. Het eten was prima gelukt, iedereen vond het lekker, dus kan ik tevreden zijn.
We aten; een amuse, paprika/tomaatmousse
Romige ragôut van rode mul en grijze garnalen met bladerdeeg sterretjes
Kippenbouillon met verse kervel
Stoofschotel van hert, haas en everzwijn met aardappelpuree, spruitjes met worst, koolraap, sperzieboontjes en appelcompote. Voor Marleen en de kinderen een kippenpootje met roomsaus
en tot slot de peertjes van de foto.
En espresso toe. Alles gelardeerd met gezang, speeches en ander geklets.

De peertjes zijn een klassieker in ons gezelschap, ik maak ze regelmatig en iedereen vind ze heerlijk. Ik heb ze zelfs een keer in Luxemburg in de tent klaargemaakt.
Voor vier personen (ongeveer, ik maak ze altijd met 20 tegelijk, dus ik moet een beetje gokken naar de hoeveelheden)
4 peren, Doyenné du Comice of Beurré Hardy
100 gram amandelspijs
een handvol gehakte walnoten
wat oranjesnippers
1 fles Moscato D’ Asti
100 gram bittere chocoladerepen, fijngehakt en au bain Marie gesmolten.
Schil de peren en boor het klokhuis er schuin uit, zo dat het steeltje eraan blijft.
Kneed de oranjesnippers en de gehakte noten door de spijs en stop dit in de holte.
Zet de peren in een pan en giet de wijn erover. Pocheer ze dan zachtjes tot ze glazig beginnen te worden.
Laat de peren afkoelen en overgiet ze dan met de chocolade.
Geef er eventueel wat geklopte room bij.

Hulp bij het diner…

25 december 2006 005
En natuurlijk heeft Julia weer prima meegeholpen met koken…
25 december 2006 001
en natuurlijk maakte de Jongste Bediende zich verdienstelijk met het schoonmaken van kilo’s groenten…
25 december 2006 002
toverde Marleen twee tuintafels en een gewone tafel om tot een feestelijke kerstdis…
26 december 2006 083
de tuintafels verhuisden weer op de gebruikelijke manier…..
En het huis is weer helemaal zoals het altijd was…..
En voor mijn statistieken aten we;
1 kilo tomaten, 1 pond paprika, 1 kilo mul filet, 500 gram garnalen, 1 soepkip, 200 gram kervel, 2 kilo wild zwijn, 1 kilo haas, 1 kilo ree, 6 kippenpootjes,
3 kilo aardappelen, 1 knolselderij, 2 kilo spruitjes, 2 kilo boontjes, 1 koolraap, 5 moesappelen, 15 peren, 4 kinderijsjes, 5 flessen witte Chardonnay, 7 flessen Cabernet Merlot, 3 flessen Moscato D’ Asti, een paar glazen Calvados, en een paar glazen Mandarine Napoleon en natuurlijk een flinke hoeveelheid “kinderwijn” (bosbessensiroop met water uit een echte wijnkaraf).

Kerstdiner; de voorbereidingen…

24 december 2006 010
Gisteren zijn we begonnen met koken. We eten dit jaar weer met heel “Sientje van Loon”, 15 volwassenen en 4 kinderen. Alleen Neel moeten we missen. Maar juicht, lezer! Neel wordt 2e Kerstdag ontslagen uit het St. Radboud…

Een voordeel was de “loze” zondag, voorafgaand aan het Kerstfeest (gisteren dus). In relatieve rust konden de eerste wekzaamheden worden gedaan. Een en ander verliep zo voorspoedig dat het Ministerie de vrienden en vriendinnen die in de loop van middag en avond binnen druppelden ook nog gastvrij konden onderhouden met drank en spijs.
Ellen gratineerde een partijtje oesters en er was ruim gelegenheid om de Wine Blogging Wine te keuren. Vandaag zul je in de loop van de dag op de hoogte worden gehouden van het verloop van de voorbereidingen.

En dan voor nu: wenst het Ministerie je een heel fijn Kerstfeest.

Kersttip 7: Roze mosterdsaus…

1 december 2006 008
Vandaag een paar sausrecepten voor de kerst. Een mooie saus is deze casismosterdsaus, heel goed te combineren met bijvoorbeeld een varkenshaasje. En koop dan eens biologisch varkensvlees! Wel iets duurder, maar beter voor de dieren en ook stukken lekkerder.

1 lepel boter
1/2 zeer fijn gesneden uitje
1 lepel bloem
2 lepels cassismosterd, (*)
ruim 1/2 liter bouillon
flinke scheut room, peper en zout.
Smelt de boter in een sauspan. Fruit de ui hierin aan. Voeg de bloem toe en roer alles tot een mooie massa, laat dat zo even zachtjes garen. Voeg dan de mosterd toe, goed roeren en dan de bouillon erbij voegen. Blijf roeren tot je een homogene massa hebt. Maak op smaak met peper en zout en voeg nog wat room toe.
* Je kunt ook een mooie graanmosterd gebruiken, doe dan een beetje sinaasappelsap bij de saus.

Kersttip 8: Zalmterine…

Wie het dit jaar eens groot aan wil pakken nu ook een recept voor 20 personen. Dit was vorig jaar ons voorgerecht. Je kunt deze terine een dag van te voren maken.

2 bakvormen met een inhoud van 1 liter per stuk. 1 kilo gefileerde, rauwe zalm, fijngemalen. 8 eetlepels crème fraiche, 12 eieren, 1/2 theelepel paprikapoeder, zout en peper, 700 gram kleine doperwten (diepvries en gekookt), 50 gram wilde spinazie, kleine bosje peterselie, bosje bieslook.

De zalm, de helft van de crème fraiche en 6 eieren samen met peper, zout paprikapoeder in een kom doen en goed mengen. De doperwten pureren met de fijngehakte spinazie, peterselie en bieslook. Meng er de rest van de crème fraiche door en 6 eieren. Beboter een terinne (stenen vorm werkt het beste, Blokker heeft goede) en schep een laag van ongeveer 2 cm van het zalmmengsel in de vorm. Daarop een laag van ook ongeveer 2 cm groentenpuree en daarop weer een laag van het zalmmengsel. Dek de terrines af met een vel beboterd aluminiumfolie en zet de terrines in een bak (tot twee/derde gevuld met water) één uur in een voorverwarmde oven op 180 graden. De terrines laten afkoelen. (niet te koud serveren, op tijd uit de koelkast halen) Serveren met een saus van één maaksel mayonaise (zie log dd 4 september 2005) en 250 ml room, kneepje tomatenpuree, drupje tabasco. Een beetje sla, kappertje of wat peterselie.