De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 4….

verovering van diest

28-03-2014. De etappe liep van Beverloo naar Diest, 20 kilometer.

Dankzij de niet aflatende inspanningen en het logistiek talent van Vriend Jan heb ik dan eindelijk weer een levensteken van Ans en Jan. Het moet eenieder, na een tijdspanne van 36 uur radiostilte, als een opluchting overkomen dat de wandelaars in goeden doen zijn, op schema liggen en blaken van zelfvertrouwen.

De tocht van Beverloo naar Diest verliep voorspoedig en in een tamelijk ferm tempo. De wandelaars waren dan ook al om 14.00 uur min of meer op de plaats van bestemming. Het geplande adres ter overnachting was echter een stuk verderop, afwijkend van de route. Jan en Ans hadden geen zin in die omweg en reserveerden dan maar een trekkershut in Diest. Dat bood de nodige rust, de slaapplaats was gegarandeerd en je kon er heerlijk douchen…

Zonder bepakking konden de wandelaars nu op hun gemak het centrum van Diest doorkruisen. Was het al niet omwille van het stedenschoon, inkopen van ontbijt en lunch voor de volgende dag waren so-wie-so een verplicht nummer.

Het avondmaal werd dan genuttigd in een traditioneel Belgisch café. Verse soep (?!) en een groot bord spaghetti. Een écht pelgrimsmaal schrijft Ans. Maar wel met een Karmeliet!.. 

Ach lezer, Diest is zo’n mooi plaatsje. Het Begijnhof is adembenemend.Ben je in de buurt, neem de moeite en rust om even af te stappen. Je waant je in de middeleeuwen, of dan toch in vroege renaissance. De inwoners van Diest kregen het in de geschiedenis vaak voor hun kiezen, getuige bijvoorbeeld de prent van de inname van Diest door de Staatse troepen in 1580. Het bleef er door alle tijden heen goed van eten, goed van drinken, nou en of…

Morgen moet ik het verhaal van Joske (Zjsoske) vertellen, dat heb ik Jan beloofd. Wel teruste lezer…

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *