BALKENBRIJ EN SOEP…

Echt Brabants! Balkenbrij ofwel Bomballie, even op een zacht vuurtje bakken in de koekenpan, met een in plakjes gesneden appeltje. Heerlijk!

De soep van vandaag; witte boontjes, spek, varkensvlees, Portugese Chorizo, sperzieboontjes, ui, knoflook, laurier, wortel, selderij, peterselie, tomaat, paprika, bleekselderij… en nog wat.

En verder veel broodjes met varken, kaas, zure haring, gebakken eitjes (alleen voor de jongste bediende en Toon) en Noord-Italiaans zoet voor de kinderen.

MINESTRONESOEP…

 

Zojuist stond er alweer een wakkere feestganger met verse kratjes bier op de stoep. De kratjesberg groeit! We kunnen van het statiegeld op vakantie? Het Ierse brood van Neel. 

Het recept staat op haar log Eupotours Ik ga nu nieuwe soep maken. Vandaag een soort minestrone; met boontjes, worst, spekjes, varkensvlees en veel verse groenten.

CARNAVALSZONDAG….

Nieta Br. is tijdelijk invalide, en dan toch van dien aard dat ze een overvol café niet in kan.
De optocht kon ze op het Ministerie bekijken, die trok namelijk ook dit jaar weer aan de burelen voorbij.
Toen eenieder zich hierna in het feestgedruis stortte bleef ze achter op het Ministerie, maar niet alleen.
Enfin… de middag verliep voor sommigen in alle rust, een soort “entre-nous” voor drie wat oudere heren en één dame.
Bijkomend voordeel was dat de al wat oudere heren konden zorgen voor de maaltijd.
Na zessen druppelden de feestgangers binnen.

Het Ministerie schonk 6 liter soep uit (ossenstaart), er werden uitsmijters gebakken en het varken werd eer aan gedaan. Twintig zachte broodje, een pond kaas, één liter melk en één liter chocolademelk en 4 zakjes chips.
Neel van Eupotours had 4 broden gebakken, die gingen helemaal op. (Voor het recept moet je even doorlinken naar Eupotours!)
Sloten koffie, sloten bier en twee kopjes thee.
Rond tienen hield eenieder het voor gezien. Men brak op en toog huiswaards.
Alleen de Jongste Bediende keerde terug naar de Horécaf, maar ja, die is nog jong.

ZONDAGOCHTEND…

Ik zat nog wat te suffen, in mijn ochtendjas. Telemanns’ Tafelmusik klaterde uit de boxen, Ellen maakte de soep af en hond Max lag onder de kapstok te dromen. Wat wil een mens nog meer. En daar was de eerste gast. Vriend Jan kwam zich bekommeren om de logistiek, hij vulde de voorraad aan. Fris, monter, nog geen spoor van verval.
“Beetje vroeg, Jan?”
Vriend Jan had zich gisteren volop bezig gehouden met het Jeugdcarnaval van de Voetbalclub. Een enerverende taak, die hij wis en waarachtig tot een goed einde bracht.
Rond etenstijd kwam hij binnen zeilen met de foute verkiezingsfolder. We hebben hem gevoed en daarna naar huis gestuurd.
Was het dan een wonder dat hij als een prins na een schoonheidsslaapje en in alle vroegte op de stoep stond?

Ik besloot tot een wandelingetje met de hond. Lopend achter het kasteel hoorde ik de verre klanken van de Pronkwagens die zich zo langzamerhand op gaan stellen voor de grote optocht.
Het begon zacht te sneeuwen.

LOGISTIEK 2..

Voor het derde café dat we gisteren bezochten, konden we met eigen ogen zien hoe een tankwagen 2000 (twee duizend!) liter bier naar binnen pompt. Het is dan ook het grootste café van ons dorp.
De tankwagen met bier is hier deze dagen regelmatig te zien.
Dat kan ook nauwelijks anders, sinds donderdag wordt er bal gegeven en dat betekent dat er van ‘s middags tot in de nacht ruim 1400 mensen binnen zijn.
De chauffeur was extra ingehuurd en kwam uit Rotterdam!
Op de achtergrond nog net te ontwaren: de Jongste Bediende met zijn instrumentje.

SPAGHETTI BOLOGNESE….

Feest of geen feest er moet altijd gegeten en gekookt worden. Iets makkelijks dan maar. Gisteravond aten we spaghetti Bolognese. De tomatensaus mooi in laten koken, intussen gezellige buurt in de keuken. Hét voordeel van een grote leefkeuken. Bezoek of niet, alles gaat gewoon door. Jan,Ans en Gerard aten ook een hapje mee. We aten vooraf een salade en kaas toe. Daarna koffie. Nog nèt tijd om een beetje op te ruimen voor de eerste feestgangers arriveren. Een hoop gehaffel met schmink, assecoires bij de pèkskes, vullen van de tasjes, alvast een glas bier enzovoorts. Dan zijn we klaar om te vertrekken. Op naar het feest. Snijdende kou, maar we wonen gelukkig dicht bij het eerste café. Hier speelt een blaasorkest uit een naburig dorp.

DE LOGISTIEK ACHTER HET DRINKEN TIJDENS CARNAVAL…

De tijd dat de chauffeur van de bierbrouwer tijdens carnaval aansluit bij de polonaise en vergeet dat hij ook nog andere kroegen moet bevoorraden, is voorbij.
Carnaval vraagt voor bierbrouwers om een nauwgezet draaiboek.
Het voorkomen van onvoorziene wendingen en het zorgen dat kasteleins niet zonder bier komen te zitten, is een logistiek hoogstandje van formaat.
Hoeveel bier er gebrouwen wordt, blijft onduidelijk. Om de concurentie niet wijzer te maken houden de bierbrouwers de kaken stijf op elkaar.
Bavaria heeft alle verloven van de chauffeurs en binnendienst medewerkers ingetrokken. Tijdens carnaval doen zes tankwagens met gemiddeld 10.000 liter bier, tot diep in de nacht 200 cafe’s en feesttenten aan.
De afgelopen weken heeft Bavaria bij afnemers in het Noorden een grotere voorraad gestald.
“De komende dagen worden alle wagens in het Zuiden ingezet”. Aldus Bavaria directeur Drankhandel Ward Koevoets.

De logistiek hier in huis loopt prima. Veel vrienden stallen hun fiets deze dagen achter ons huis. (Wij wonen dicht bij het centrum.) Natuurlijk drinken we dan ook een glaasje bier voor we met z’n allen vertrekken naar het café. En als we moe zijn en naar huis gaan, staat de soep klaar! Dat is een traditie van vroeger toen Paul’s ouders nog in ons huis woonden.
Moeder ging niet carnaval vieren maar zat, in boerenkiel, te wachten tot iedereen thuis kwam.
En ook toen al stond de soep klaar en waren de broodjes gesmeerd. Dat houden we zo!

GARNALEN…

Vanavond aten we grote garnalen. Het is inmiddels wat laat voor ons dagelijkse verslag, maar het Carnaval is hier nu echt begonnen! Aan de overkant (ons buurtcafé) zit al veel volk, iedereen vol goede zin om er een mooi feest van te maken. Er spelen meerdere blaasorkesten. Het is buiten verschrikkelijk koud, een felle noord-oostenwind, carnavalsmode is korte oranje rokjes, brrr…. Vanmiddag tussen Heusden en Asten kwamen we al een hele groep carnavalsvierders tegen, op de fiets, in korte broek of rok, in de felle wind, midden in de vlakte, mooi…. Misschien later wat foto’s. Nu toch even over het eten; We aten vanavond grote tijgergarnalen. De garnalen ontdooien, droogdeppen en snel in de olie bakken. (Een teentje knoflook pellen en pletten onder een groot mes en in de olie meebakken.) Serveren met; een sausje van soja en wasabi, of Chinese bonensaus of gewoon mayonaise met een teentje knoflook en veel groene kruiden ( platte peterselie,selderij,basilicum). De wijn is geproefd, het bier staat koud, de pakjes zijn klaar, de stemmen gesmeerd, kent Paul de tekst nog??? Vanavond al veel bezoek gehad en telefoontjes over en weer. Klopt alles? Moeten we nog iets maken, is mijn outfit helemaal goed, maak je nog een ding voor over mijn jurk??? De hond wil nog een rondje om de kerk. Kortom het grote feest is begonnen.

© ellen