Sumiranboerderij…

30 september 004
En de groeten van de Sumirandieren. Vandaag zijn we wee naar Heusden geweest om wat biologisch vlees in te kopen. Er waren net biggetjes geboren; 11 stuks. De foto was niet scherp, vandaar deze foto van de kip. De kippen scharrelen rond het erf en tussen de varkens. Deze kwam speciaal voor het bezoek even op het hekje gefladderd. Ik ga nu snel door met de voorbereidingen voor het feestje morgen. Het is nog steeds prachtig weer hier, ik denk dat we morgen buiten kunnen zitten.

Spek…

30 september 013
Wat jammer dat je via een weblog niet ruiken kan! We kochten op Sumiranboerdrij een stuk gerookt spek. Het geurt werkelijk hemels. Ze roken sinds enige tijd zelf spek en ham op de boerderij. Er wordt gerookt op goedgekeurd speciaal hout.
Ik ga het spek nu verwerken in de Bolognesesaus voor morgen. Er zal vroeg op de middag bezoek komen en tegen de avond gaat een bordje pasta er wel in.

Hoera! Twee Jarigen vandaag!!!

westerland
Vandaag maar liefst twee jarigen tegelijk; Hijn en Loes.
Ons nichtje Loes loopt stage op Curacao, en viert haar verjaardag daar. Ik hoop dat ze een heel gezellig feest heeft. Gelukkig heeft ze na een maand stage al een heleboel vrienden en vriendinnen in
Curacao, zodat ze beslist niet alleen zal zijn vandaag!

Hijn, tot morgen…

Driehazenbord…

wijn 013

Marleen en de Jongste Bediende pasten vandezomer op huis en hond. We wilden hen gepast belonen. Ik wist van het bestaan van een pottenbakkerij in de Elzas die het driehazenmotief gebruikt bij de decoratie van keramiek. En het motief was ik weer op het spoor gekomen toen ik voor dit log probeerde een artikel over de Paashaas te maken.

Er is iets vreemds met de afbeelding. Drie hazen hollen in een kringetje. Ze hebben alle drie twee oren, maar .

Zoek je een verklaring of betekenis voor het motief, dan kom je snel uit bij de Christenheid. Het zou een symbool kunnen zijn van de Heilige Drieëenheid. Andere bronnen verwijzen naar de maagdelijkheid van Maria (de haas als magisch dier zou nakomelingschap kunnen krijgen met behoud van maagdelijkheid). Je vindt het driehazenmotief vooral terug in oude kerken, dus ergens zal er wel een link zijn met de godsdienst. Maar toch niet alleen binnen het Christendom. Er zijn ook afbeeldingen bekend uit het Boedisme, uit de Islam en uit het Joodse geloof. De oudst bekende afbeelding is een plafondschildering in China uit het jaar 600 na chr., maar ook op een Iraanse munt uit 1282 vind je het motief terug.
Niemand weet er het fijne van, en het aantal afbeeldingen over de wereld is bijna op twee handen te tellen.

Hoe dan ook, we vonden het thema en motief zo fascinerend dat we ervoor naar pottenbakkersdorp Soufflenheim reden. Bij Gerard Wehrling en Dochter vonden we het bord. We hebben één exemplaar te weinig aangeschaft. We willen er zelf ook een!

Drie Englse wetenschappers zij zich serieus bezig gaan houden met het Driehazenmotief. Ze hebben een alleraardigste site op internet.

© paul

 

Te weinig tijd, pizza enzovoorts….

28 september 007
Het is deze week bijzonder rommelig in ons huishouden, veel werk, veel bezoek, weinig tijd, en dan weer veel werk, veel bezoek. Van gewoon eten koken op een normale tijd komt al dagen niets terecht.
Vandaag een slappe poging gedaan, maar er kwam weer iets tussen. Vandaag dus een pizza gehaald bij onze onvolprezen pizzabakkers Enzo en zonen. Ik bestel daar een “pizza Ellen” en krijg dan precies de pizza die ik het lekkerste vind. Vanavond bleek bij het halen van de pizza, dat er ook een “pizza Jacobien” bestaat. Ik ben heel nieuwsgierig hoe de pizza Jacobien smaakt!?! Daarvan later verslag.
Paul wilde geen pizza en heeft een salade gemaakt met tonijn, sla, tomaat, ei enzovoorts.
Espresso toe.

28 september 006
Intussen testen we ook de wijn die Paul deze midddag heeft ingekocht voor zondag.
Ik ben zondag jarig en natuurlijk zal er een klein feestje op het Ministerie gehouden worden. Daar hoort een glaasje wijn bij…
En natuurlijk iets te eten, grote drukte dus op het Ministerie deze dagen.

Het is er weer…

25 september 002

De foto dateert van gisteravond, even voor zonsondergang. Mijn eerste glas bokbier van dit jaar.
Ik had me voorgenomen om niet, zoals vorig jaar, te blijven klagen over het al maar zoeter worden van het goedje. Ik kies alleen voor goed bier en het andere kan me gestolen worden.
Aangezien ik nog geen tijd had om iets echt moois te kiezen nam ik dan maar wat voor de hand lag. In het schap van Grootgrutter AH. Hun eigen merk kon altijd door de beugel.
En wat denk je: slapper, wateriger en zoeter dan vorig jaar. Waarom in godsnaam?

© paul

Snijbiet…

snijbiet

We besloten op de terugweg van Eindhoven niet te koken, maar uit te gaan eten. We kozen het Chinees restaurant aan de Beekse brug omwille van de voortreffelijke Pekingeend. En voortreffelijk was het. Maar…geen fototoestel, dus geen foto.

Vandaar een plaatje van de boodschappen die ik vanochtend deed op Bronlaak. Alles biologisch-dynamisch, alles Demeter. Let vooral op die blinkende snijbiet.

Bloemkool speciaal…

25 september 007
Paul heeft vandaag boodschappen gedaan, er moesten ook nog wat groenten ingekocht worden. Dit prachtige fractal/kooltje gekocht. Familie van de bloemkool, ziet er prachtig uit. Gewoon gekookt, zonder sausje, vanwege koolhydraten.
Op de foto heel mooi, helaas de binnenkant was rot, schimmelig, niet meer te eten. Jammer, wij eten vanavond maar een appeltje extra.
Stom ook dat ik dat van buiten niet kon zien of ruiken. Ik was al blij dat ik er geen kaassaus over gemaakt had, zou zonde van de kaas geweest zijn, dan was die ook nog verpest.

Rundvlees in rode wijn….

Boeuf Bourguignon

Een beetje laat vandaag maar we hebben hoog bezoek; de dames Eupotours logeren een nachtje hier. Ze kwamen pas na 6 uur en hadden al gegeten, maar dan moet er natuurlijk vanalles; enge films kijken, computer spelletjes, het weblog Dier en co van Julia en Celine moest nog bijgewerkt worden en weet ik wat voor smoezen nog meer. Vervolgens was de film zo eng, nu kunnen we niet meer slapen… enzovoorts. Tussendoor bezoek van de Jongste Bediende en zijn Vrouw en de Keizer van Monera. Helaas kon ik niet bij de opening van zijn tentoonstelling zijn vanmiddag vanwege het op hande zijnde bezoek van de dames Eupotours, maar alles was prima verlopen en het is een mooie tentoonstelling! We gaan zo snel mogelijk kijken.

Het eten, daar gaat het hier tenslotte over; vandaag heb ik een runderstoofpot gemaakt. Ribstuk in rode wijn.

Een ui en 2 teentjes knoflook snel aanbakken in olijfollie en uit de pan halen. Dan het vlees rondom aanbakken in dezelfde pan. Als het vlees aan alle kanten mooi lichtbruin gebakken is de ui en knoflook er weer bij doen en afblussen met een glas rode wijn. een laurierblad en een takje tijm erbij en twee tomaten in kleine stukjes gesneden. Laat het vlees zo ongeveer 2 uur zachtjes stoven. Voeg eventueel wat bouillon toe als er te weinig vocht in de pan is. Strooi er voor het opdienen wat vers gehakte platte peterselie over.

We aten er aardapeltjes bij en sperzieboontjes.
Espresso toe.

© ellen