Over ons

Welkom op de website van Het Ministerie van Eten en Drinken.

29 thoughts on “Over ons

 1. Na al die ophef over paardenvlees, even een klein commentaar. Als klein kind at ik regelmatig paardenvlees. Heerlijk. Mijn vader reed er speciaal voor naar het mosplein waar een echte paardenslager zat, die niet elke dag open was, want ook toen al was het geen massa-product. Paardenworst, ik kan er nu nog het water van in de mond krijgen. Als kind eet je wat je krijgt voorgeschoteld, en met een chinese moeder uit Indonesie, moet je verder geen kuren hebben. Ook kwam het in ons dorp regelmatig voor dat er ‘vrijbankvlees’ te koop was op wat in elkaar geflanste kramen achter de dorpskerk. Er was dan een dier in een sloot gevallen, of aangereden, en nadat het was afgemaakt moest het vlees zo snel mogelijk worden verkocht. Ik spreek over de jaren zestig, toen kon dat allemaal nog. Mijn moeder was er altijd als de kippen bij om een dergelijk voordeeltje uit te buiten. Met paardenvlees maakte ze de heerlijkste suddervlees-gerechten, niet alleen voor ons, de halve vriendenkring at mee. Jammer dat iedereen er zo moeilijk over loopt te doen. Paardenvlees is mooi vlees, al moet je natuurlijk wel weten dat je het eet. Vanavond gaan we aan de paardenbiefstuk. Gewoon, met de geklaarde boter en een aardappeltje. SUPER!
  Leuk die site van jullie. Ga zo door…….

  • In mijn jeugd in de 50er jaren aten wij heerlijk paardenvlees, gesudderd op een petroleumstel. Ik woonde in Loosduinen bij Den Haag. Ook weleens biefstuk of worst en rookvlees, omdat het vlees goedkoper was. Ook toen al was het niet zo populair, omdat het paardenvlees was. Er was zowaar 1 paardenslager tegen wel 3 andere slagers.

 2. Hallo Ellen,

  Net heb ik de post gelezen over Lente. Leuk stukje, en persoonlijk!

  Ik zoek voor enkele contacten van me een leuke blogsite. Wellicht heeft een van hun een leuk voorstel voor je, kan ik je hier wat meer informatie over sturen?

  Met vriendelijke groet,

  Frank
  Partner manager
  Twizzworks

 3. Hoi,

  De lofrede over paardenvlees van Mei Ling kan ik geheel onderschrijven. Zelfs recent vernomen van een paardenmeisje, die doodleuk zei: ja hoor, als het paard niet goed meer is, gaat ie naar de slager. Overigens voor 1 euro per kilo paard. Dus per paard een opbrengst van 300- 400 euro.
  Maar het mooiste is, zoals de Vlamingen ermee omgaan. Restaurants hebben “grasbuikje” op de kaart staan: ponyvlees! Ik vind dat “grasbuikje” ook zo lief klinken… Tja, dan ga je toch voor de bijl.
  Kortom: niet zo moeilijk doen! Een paard is als een pony is als een koe is als een varken is als een kip, lam, geit enz.: vlees! En daar is niets mee dat in de pan te doen en te genieten van een mooi stuk vlees. Daarbij staat het dierenwelzijn wat mij betreft wel voorop (zij het in een andere context dan de Partij voor de Dieren). Het mooiste en smakelijkste vlees is biologisch vlees. Dat propageer ik dan ook voortdurend op mijn kookblog.

  Dag!
  Prakkie

 4. Hoi Ellen en Paul,
  Net terug van onze vakantie in Spanje met Mary en Ton, waar ik voor het eerst van Mary hoorde over jullie website. Bij thuiskomst meteen gaan kijken en zeer verrast, wat leuk!!!! Omdat koken ook mijn ietwat uit de hand gelopen hobby is, vind ik dit fantastisch. Nog geen tijd gehad om echt alles te bekijken en lezen, maar dat ga ik zeker gauw doen! Wij zijn ook echte Bourgondiërs, dus héérlijk dit! Na 2 weken Spanje (met veel aioli, knoflook, konijn, kip, lam en forel van de bbq) nu wel weer even wennen in Nederland. Maar kan gelukkig mijn aandacht richten op het plannen van een lekker etentje voor de broer en schoonzus van mijn Paul, die 2 weken op onze hond hebben gepast!
  Ga zo door, ik geniet er van!!!!!! Groetjes Olga

 5. @ Olga, leuk, nooit te laat om te ontdekken! Ik hoop dat je wat lekkere recepten kunt vinden. Altijd mooi als er reacties komen op de recepten. Veel plezier met het etentje!

 6. Als trouwe lezer van jullie blog kom ik ineens tot de ontdekking dat mijn nog prille blog bij jullie favorieten is toegevoegd. Het kijkt heel raar dat daar nu ook Huis, tuin en keukenvertier tussen staat, ik moest echt even twee keer kijken. Super leuk natuurlijk, om als beginneling op jullie doorgewinterde blog een plekje te krijgen.

  Bedankt!

  Groet, Karin.

  • Zo af en toe vind ik het leuk om nieuwe blogs te ontdekken. Mensen die iets te vertellen hebben zonder opsmuk of commerciele doeleinden…
   Gewoon een mooie website! Complimenten, vandaar! Ga zo door!

 7. Hallo,

  wat een leuke blog hebben jullie! Is het goed dat ik jullie website vermeld op mijn blog? Ben ook net begonnen met bloggen want ik praat altijd over eten en als ik dat niet doe ben ik aan het koken.. Daarom ben ik er maar over gaan schrijven. En altijd op zoek naar inspiratie, zo kwam ik op jullie site terecht voor een recept voor lamsnek. Die ga ik vanavond proberen!

  Groetjes!

  • Dag Sara, dank voor je complimenten! Natuurlijk vinden wij het goed als je een link plaatst, altijd leuk om onderling uit te wisselen. Ik ga snel op je blog kijken.

 8. Complimenten met jullie blog!
  Al zoekende naar informatie over Cuberdons kwam ik bij jullie terecht.
  Ik vond het een aangename ontdekking en zal zeker vaker terugkomen om te genieten van jullie staatsjuweeltjes. Ga zo door.

 9. Hoi Ellen en Paul,
  Gisteravond kreeg ik bezoek van drie (Franse) vrienden, die ik regelmatig tegen kom in Le Baron d’Ar, het restaurant waar ik zeker drie keer in de week kom.
  Het ligt schitterend aan het Canal du Midi. We hebben geen kaart ter beschikking, maar je eet wat de pot schaft. D.w.z. apero, voorafje, hoofdschotel, kaas, dessert en koffie toe. Prijs? 15 Euro, incluis wijn. Zo was Frankrijk voor dat McDonald kwam.
  De vrienden kwamen met grote paddenstoelen (Seppes). Vandaag klaargemaakt. Heeeeeeeeeeeeeerlijk. Jammer dat ik geen foto’s hier kan binnenhalen.

  • Hoi Peter, wij hebben in onze vakantie in Frankrijk toch ook nog overal erg lekker gegeten voor weinig geld. Mc D heeft nog lang niet overal de overhand, gelukkig! Tja en die paddenstoelen… wij waren dit jaar te laat vrees ik…Zaterdag wezen zoeken, niets gevonden. Jammer! Maar we hebben nog voorraad gedroogd eekhoorntjesbrood van vorig jaar, daar kunnen we nog wel even mee toe! Maak het goed, Peter, geniet!

 10. Beste ellen en Paul, fantastisch om jullie culinaire belevenissen mee te mogen maken,ik geniet hier met volle teugen van, heb ook al vaak,van jullie recepten genoten, ik en de familie.
  Onze interesses liggen op het zelfde vlak, Ardennen,Frankrijk, lees regelmatig veel uit jullie website heb hierover twee vragen, waar ongeveer staat de kaasboer op de Helmondse markt,naam standplaats mits u deze wil geven zonder reclame te maken het gaat om de drie jaar oude boerenkaas,etc.. en vraag twee, maar dit is misschien te privé, ik mis de blog van Leven in Pépieux, deze site las ik als ik er aan dacht, maar staat niet meer op jullie site.
  alle goeds voor jullie beide ,blijf iedere keer genieten van de mooie fotos en geschreven stukken.
  familie peter roelands/

 11. Kalswang gezocht en op deze site gekomen . De moeite waard . Wat paarden vlees betrefd , ik heb altijd paardenhaas in de diepvries liggen . Ik bestel een hele en proportioneer deze en hoppa . We kunnen weer een paar weken vooruit.

 12. Hoi Ellen en Paul,

  We gaan helemaal watertanden van al die lekkere recepten en die leuk geschreven blogs op jullie site! Mogen we op onze website naar jullie linken? Een linkje terug zouden we natuurlijk ook waarderen (http://www.menuopmaat.nl/)! Op onze site vinden jullie allemaal complete menu’s: high teas, tapabuffetten, kerstmenu’s, paasmenu’s, mediterrane menu’s, oosterse menu’s, lunchmenu’s, etc. Elk menu gaat vergezeld van alle recepten, een boodschappenlijst en een handig werkschema.

  Groetjes,
  Menu op Maat

 13. Het lukt mij niet (meer) om via mail een reactie op jullie blogs te geven.
  Klopt dit?
  Met betrekking tot pesto wilde ik vermelden, dat vijzelen van kruiden goed gaat als je er direct zeezout bij voegt.

  Ria

 14. Dag,
  Ik ben benieuwd hoe het uw azijnproject is vergaan. Ik las dat u zelf azijn wilde laten rijpen in een houten wijnvaatje. Is dit gelukt? Ik overweeg precies hetzelfde? Is het te proeven dat het houtgerijpt is? En is de opening in een wijnvaatje groot genoeg? Bij de meeste azijnvaten zie je een grotere (vul)opening.
  Bij voorbaat dank voor uw reactie!
  Peter (Driebergen)

 15. Hoi Ministerie van Eten en Drinken,

  Ik ben jullie blog van recente naar oude berichten aan het lezen (van boven naar beneden). Dat doe ik ‘s avonds in bed voor het slapen en ‘s morgensvroeg, als ik vrij ben. Het leest als een boek. Heel leuk en inspirerend! Ik zit nu ergens in 2015, dus ik kan nog even vooruit!
  Ik heb zelf, sinds kort, ook een blog HEX – passie voor zelfmaken. Geïnspireerd door jullie stukje over bloedsinaasappels, heb ik marmelade gemaakt. Natuurlijk met een eigen twist. Mochten jullie het leuk vinden, dan is het blogbericht hier te vinden: https://passievoorzelfmaken.blogspot.nl/2018/02/engelse-marmelade-van-siciliaanse.html. En natuurlijk heb ik naar jullie verwezen.
  Ik blijf jullie berichtjes lezen!

  Groeten, Petra

  • Wat leuk Petra dat je ook confituur gemaakt hebt van bloedsinaasappels! Er ligt hier nu een tas met 2 kilo bloedsinaasappelen op het aanrecht. Zaterdag gekocht op de markt en ik wil er ook weer confituur, jam van maken. Misschien weer een beetje anders, ik zie nog wel. De potjes staan klaar. Misschien weer een nieuw recept!
   Geniet van de voorraad, kan je een hele zomer mee ontbijten!

 16. Hallo, goedemorgen.

  Ik las een stukje over de Isisny boter, omdat ik op zoek was naar eenwinkel die deze verkoopt behalve Sligro.
  U schrijft dat e plaats waar de boter vandaan komt Isigny Saint Mere zou zijn, maar dat is nogal onjuist. Het plaatsje heet Isigny Sur Mer, oftewel Isigny aan zee.

 17. Beste Ellen,

  Wat een geweldige website heb je!

  Ik ben Annemiek en ik blog met veel plezier voor het gezondheidsplatform Nutribites over gezond eten. Ik zag dat je op je site veel lekkere recepten hebt met zalm en dat je je lezers nog zou kunnen verrassen met informatie over de gezondheidsvoordelen van deze vis. Sta je ervoor open als ik je een gastartikel stuur ter beoordeling met als onderwerp: 10 redenen om vaker zalm te eten?

  Hier vind je een aantal artikelen die ik vanuit Nutribites.nl geschreven heb:

  https://www.24kitchen.nl/populair/vezelrijke-recepten
  https://marieclaire.nl/artikel/244655/dit-zijn-de-gezondheidsvoordelen-van-vasten-en-zo-doe-je-het-veilig
  https://www.dutchcowboys.nl/online/zo-vind-je-een-nieuwe-gezonde-werkroutine-na-de-coronacrisis

  Ik hoor graag van je. Fijne dag!

  Met vriendelijke groeten,

  Annemiek van der Krogt
  Nutribites.nl

 18. De bierkruik van “De Vijfhoeck”

  Beste,

  Voor thema-avonden in onze feestzaal (West-Vlaanderen, België) zijn wij op zoek naar een verkoper van deze bierkruiken (+/- 150 st)
  Kan u ons verder helpen?
  Alvast bedankt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *