Zomerse mosselen…

mosselen 007

Een zomerse maaltijd, genoten op de stoep achter ons huis. Mosseltjes,
klaargemaakt op de meest eenvoudige manier. Met een mooie knoflookmayonaise, met
een glas gekoelde Riesling.

Terwijl ik de vorige zin schreef, bedacht ik dat het onder andere
omstandigheden net zo goed een mooie winterse maaltijd kon zijn. Mosselen hebben
dat, ze brengen me altijd in een zomer- of winterstemming. Nooit eens herfst of
lente, terwijl we in die jaatgetijden toch het vaakst mosselen eten.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat de regel gold dat je mosselen eet
wanneer de “R” in de maand zit. (En van mei tot september waren ze doodeenvoudig
ook niet aan te komen.) Denkend aan mosselen zie ik dan ook een dampende pan in
een warm verlichte keuken. Buiten is het donker en koud. En ik ruik de zilte
mosselgeur die zich vermengt met die van knolselder en prei. Winter lezer,
winter…

Onze Zuiderburen wisten wel beter. In Vlaanderen was het al veel langer
gewone zaak om het seizoen naar voren te schuiven.

En toen we dan neerstreken op dat beschaduwde terras op de markt van Diest.
En toen daar twee dampende keteltjes voor ons werden neergezet, één voor
ieder… En toen de geur van “mosseltjes in look” onze neuzen streelde, en een
zomerbriesje onze ruggen… Toen lezer, toen had ik er ineens een beeld bij. Het
beeld van zomerse mosseltjes!

© paul

Grillfest…

luxemburg juli 2008 029

Nog een paar nachten werken en mijn vacantie begint. En in welke uithoek van
Europa we uiteindelijk ook zullen belanden, onze vacantie begint in Luxemburg,
zoveel is zeker. We gaan in ieder geval de kermis van Ansembourg meemaken en ook enkele grilfeesten staan op het
programma.

Het grillen van vlees is ontzettend populair in Luxemburg,. Het hoort bij elk
zomerfeest, bij elk dorpsfestijn, bij elke markt of treffen. En ook in
huiselijke kring wordt ieder samenzijn, ieder feestje een “Grillfest”.

Dat geldt overigens niet alleen voor Luxemburg, maar voor de hele regio. In
de aan Luxemburg grenzende Vogezen heet het gewoon (op z’n Frans) “grillfest”.
In het Duitse Saarland noemt men het “Schwenkbraten”. (Dit naar de manier van
grillen.)

En wat ik nu zo aardig vind is dat er doorgaans niet gekozen wordt voor
goedkoop supermarktvlees (dus bio-industie), maar voor de kwaliteit van de
plaatselijke slager. Want het is een ieders eer te na dat er iets op het vlees
is aan te merken. En aan de lange “biertafels” hoor je de gasten altijd openlijk
hun mening verkondigen over vlees en kwaliteit van bereiden. (En vergelijken met
het vorige feest in dat-en-dat dorp, bij die-en-die gelegenheid.)

De keuze van het gebodene op een Grillfest is gering. Het gaat dan om
metworstachtige worstjes, Metti’s genaamd. En om Türinger worsten, die sinds één
jaar van Europa geen Türinger meer mogen heten omdat ze niet uit Türingen komen.
(En dus nu naar fantasienamen luisteren als Grilli, Grillwurst of Festwurst.) De
worsten komen altijd met harde broodjes.

Maar het belangrijkste gerecht is natuurlijk de “Kottlett”. Gemarineerde
schouderkarbonade van goede kwaliteit. De receptuur van de marinade wil nog wel
eens verschillen, maar paprikapoeder en majoraan mogen niet ontbreken. Een
enkele keer krijg je je vlees met aardappel en salade (Gromperen an Salot) maar
doorgaans komt het met platte sneden brood. Die dienen dan (net als in de
middeleeuwen) eerder als servet en handbeschermer dan als onderdeel van de
maaltijd.

Sommigen drinken er witte wijn bij, maar het meest geliefd is toch een glas
Luxemburgs pilsnerbier. Goed getapt en in een glas van écht glas…

hemelvaart 010

© paul

Hartige ei-kaas-hapjes van Cornette…

soufflee 008

De huiselijke beslommeringen gaan hier gewoon door alsof het geen vakantie
is.
Maar vandaag heb ik toch maar eens uitgebreid de tijd genomen om de
verhalen van medebloggers te lezen. Ik kom allerlei prima recepten tegen die ik
nog eens wil gaan maken. Het is hier alleen veel te warm om echt uitgebreid te
gaan koken. De luchtvochtigheid is gestegen tot 98 % en echt regenen doet het
ook niet hier.

Cornette
bracht me op een idee voor een simpele maaltijd vandaag: zij noemt
het “kaas -met -wat -je -wilt -hapjes”.
Ze gebruikt voor dit recept een 6
persoons muffinvorm en ik meende zo’n vorm een tijdje geleden gekocht te hebben.
Gewoon om te hebben, ik had er nog niets mee gedaan, dus dit leek me een goede
gelegenheid om de vorm eens in te wijden. Toen ik het bakblik pakte bleek het
geen muffinvorm maar een vorm voor 6 kleine cakejes. Niet erg, mijn baksel werd
dus niet rond maar langwerpig.

Cornette geeft niet echt een recept, zij geeft een aanzet tot. Dat vind ik
altijd wel prettig. Mijn kaas-met-wat-je-wilt-hapjes werden dus een variatie
op…En, er zijn nog honderden varianten mogelijk.

De basis is ei en room, met de vulling kun je eindeloos varieren.

Voor 6 vormpjes;
6 eieren
125 ml room
50 tot 75 gram geraspte
kaas.

Dat is zo ongeveer de basis. Verder maak je dan massa met bijvoorbeeld ham,
champignons, spek, doperwten, courgette, tomaten, eekhoorntjesbrood, salami,
vis, garnalen noem maar op.
Cornette maakte ze met salami en doperwten.

Ik gebruikte vandaag 60 gram ham, 4 kleine tomaatjes, wat fijngesneden ui,
een paar plakjes courgette, oregano en verse peterselie. Ik gebruikte
versgeraspte Parmezaanse kaas.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de vulling heel fijn en verdeel
dit over de ingevette vormpjes. Strooi de helft van de kaas erover.
Klop de
eieren met de room en wat peper tot een luchtig mengsel. Giet dit over de
vulling in de vormpjes. Strooi de rest van de kaas erover en zet de vormpjes in
de voorverwarmde oven.
Bak de kaas-ei-hapjes 25 minuten op 180 graden.

Je kunt ze serveren als bijgerecht, als lunch, koud of warm. Wij gaan  ze in
ieder geval vaker maken. Paul wil ze met eekhoorntjesbrood en spek, ik met
artisjokken, peterselie en ham.

Vanavond aten we ze met wat sla en daarna nog een paar
lamskarbonaadjes.
En espresso toe!
© ellen.

Zomerse salade met een Aziatisch tintje…

pittige salade voor warm weer 016

Het was hier gisteren bloedheet, benauwd, plakkerig weer. Zo’n dag dat je al
bij voorbaat weet dat er een enorme bui gaat komen. Iets roosteren leek me
daarom geen optie. Is het eten net half klaar en dan moet je naar binnen
vluchten. Ik besloot daarom een flinke salade te maken.
Klary Koopmans inspireerde met tot deze heerlijke
zomerse salade. Je kunt er allerlei soorten groenten in verwerken, de Thaise
visssaus geeft er een exotisch tintje aan.

Voor twee personen;
een flinke entrecote, 300 gram mag best
350 gram
sperzieboontjes
1 kropje little gemsla in kleine pluke gescheurd
twee
rijpe tomaten, in plakken gesneden
1 rode paprika
1 ui, heel fijn
gesneden

voor de dressing;
het sap van 1 limoen
4 theelepels Thaise vissaus
2
theelepels olijfolie
1 chilipeper, doorsnijden en het zaad verwijderen, in
fijne reepjes gesneden
1 handjevol fijngehakte verse munt
1 kleine bosje
verse korinader, fijngehakt

Blancheer de boontjes 6 minuten in kokend water, giet ze af en laat ze even
schrikken in ijskoud water.
Prik de paprika aan een vork en houd ze boven een
gaspit tot de buitenkant helemaal zwartgeblakerd is. Laat ze even schrikken
onder koud water en pel dan het vel eraf. De zwarte schil moet er helemaal
afgepeld worden.  Een beetje gepeuter is dat wel maar je houd een heerlijk zoete
paprika over. Bovendien zorgt deze bereidingswijze ervoor dat paprika’s  beter
verteerbaar zijn. Een stuk rauwe paprika kan mij soms nog uren opbreken, als het
vel op deze manier verwijderd wordt heb ik daar geen last van.
Snijd de
paprika doormidden, haal de zaadlijsten eruit en snijd hem in grove stukken.

Rooster intussen de entrecote en laat het vlees 5 minuten rusten. Snijd het
dan in dikke plakken.
Verdeel de groenten over twee borden, leg de plakken
entrecote ertussen. Maak de dressing en schep die over de salade. Serveer met
wat brood en een glas koele witte wijn.

© ellen.

Marc de café…

luxemburg juli 2008 028

Café Knops heeft vestigingen in Stad Luxemburg, in Arlon en in een groot
winkelcentrum aan de Franse grens bij Longwy. Ze verkopen een tiental soorten
koffie, allemaal zelf gebrand. Ze stellen hun espresso’s zelf samen en altijd is
er wel een bijzondere koffie te vinden. Ik schreef al eens over de Mount Everest soupreme.

Zijn we in de buurt dan zullen we niet nalaten om een paar pond espresso in
te slaan, prima koffie. Terwijl ik vorige week stond te wachten tot mijn
bestelling was gemalen en verwerkt, viel mijn oog op een ton met plastic zakken.
Nadere beschouwing leerde me dat er koffiedras in de zakjes zat. “Marc de café”
stond er op het begeleidend bordje. En “gratuit”. Het bleek te gaan om afval uit
de koffiesalon van Knops, hun restanten van de verschonken koppen espresso. Voor
de tuin.

Ooit heb ik bedacht dat de koffiedras van mijn espressopotje een tweede leven
beschoren dient te zijn. Vanaf de achterdeur mik ik de handzame ingedroogde
klonters koffieresten tussen onze rozen. Prima meststof. Het composteert
gemakkelijk en snel en de rozen lijken het lekker te vinden. Ik dacht dat ik in
deze vorm van bemesten nogal uniek was. Bij Knops wisten ze wel beter.

© paul

Weer thuis!

luxemburg juli 2008 016

Wij zijn weer thuis!
Ruim twee weken was ik samen met Hond Max, in
Septfontaines (Luxemburg).
Paul bracht ons weg en bleef een paar dagen.

(Paul moet nog werken en ik kan dan mooi wat klusjes aan de caravan
opknappen).
Dus stopten we de koelkast van de caravan vol en namen na een
paar dagen afscheid. En toen waren hond Max en ik helemaal alleen op die mooie
camping in dat prachtige dorpje. Onbegrijpelijk dat zo’n camping niet overvol is
met toeristen. Kennelijk zijn rust en stilte in een prachtig gebied niet wat de
mensen zoeken om hun vakantie door te brengen. De camping heeft zo’n veertig
staanplaatsen waarvan 12 vaste plaatsen. De rest wordt opgevuld door
rondtrekkende vakantiegangers, maar af en toe zijn er gewoon helemaal geen
gasten!

Als ik daar helemaal alleen ben heb ik tijd genoeg om de komende en gaande
bezoekers van de camping te bekijken. Soms zijn ze te voet, met een klein tentje
in de rugzak volgen ze de Grande Route. Soms zijn ze op de fiets, of op de
motor. Maar er komen ook wel caravans en campers. Ze komen uit heel Europa maar
één ding hebben ze allemaal gemeen; ze willen niet naar een camping met veel
vermaak en vertier in een overbevolkt toeristengebied; ze willen stilte, rust,
wandelen of fietsen of gewoon alleen maar een mooi boek lezen, en daar kan ik me
helemaal in vinden.

Deze rondtrekkende toeristen hebben meestal wel erg ongezonde eetgewoontes.
Na aankomst even snel een kant-en-klaar-hap lijkt gewoon te zijn op een camping.
Vreemd als je zo lang op de fiets gezeten hebt om dan genoegen te nemen met een
blik ravioli en wat chips! Of wat zwartverbrande worstjes met brood en veel
mayonaise, om nog niet te spreken van de
kant-en-klaar-maaltijden-die-gewoon-uit-Nederland-meegenomen-worden! Jammer, er
is zoveel lekkers te koop in Luxemburg waar je in een mum van tijd een mooie
gezonde maalltijd mee kunt maken!

In ieder geval heb ik heel lekker gegeten tijdens mijn verblijf in
Septfontaines. Ik zal er de komende dagen verslag van doen en ik zal ook een
paar tips geven voor kampeerders met maar één kookpitje.

Tip nummer één is alvast; koop nu eens van dat mooie Luxemburgse rundvlees.
Proef het verschil van een koe of kalf wat vrij rondgelopen heeft, goed
behandeld is en waarvan de herkomst in één oogopslag  te zien is.

luxemburg juli 2008 071

Dit vlees kocht ik in de Cactus supermarkt. Het is afkomstig van de runderen
die in de wei lopen tegenover onze caravan. Boer Noesen zorgt goed voor zijn
vee. Een hele kudde Limoussins, mét vaderstier, diverse moeders en een heleboel
kalfjes. Deze week werd een gedeelte van de wei gemaaid en dan ruik je de
kruidige geur van het gras dat deze beesten eten, heerlijk. Ik zie ook de hele
dag hoe de kalfjes en koeien door de wei rondhuppelen. Ze trainen hun spieren!
Af en toe loopt er een ontsnapt kalf in het bos. Hond Max laat dan zijn speciale
talent zien; koeien opsporen en terug naar huis brengen!

We aten deze biefstuk met een mooie simpele risotto gemaakt met
carnalonirijst en een salade vooraf.
Stukje kaas toe, en natuurlijk
espresso!

© ellen

Coeur de boeuf, tomatensalade met een geitenkaasje…

Coeur de boeuf met een geitenkaasje

Ik beloofde gisteren simpel en gezond eten voor op de camping, dit is
bijvoorbeeld zo’n eenvoudig gerecht. Onder alle omstandigheden klaar te maken.
Gezond en smakelijk. Stilt de eerste honger na een grote wandeling.

Ik ga ervan uit dat je niet in Nederland verblijft maar in een mooi zonnig
oord, met een gezellige weekmarkt in het stadje bij de camping of een goede
supermarkt in de buurt. Koop dan een paar van die heerlijke sappige zongerijpte
tomaten. Bijvoorbeeld deze Coeur de Boeuf, een hele lekkere tomaat met een
beetje lomp uiterlijk. Soms zelfs nog groen van buiten. Het bijzondere van deze
tomaten is dat ze van binnen naar buiten rijpen. Een groene buitenkant wil dus
niet zeggen dat ze niet rijp zijn!
Koop ook twee van die geitenkaasjes met
een reepje spek eromheen.
Snijd de tomaten in dunne plakken.
Bak de
kaasjes even lichtbruin in een kleine koekenpan.
Schik de tomatenplakken op
een bord. Leg de kaasjes erop. Een paar druppels olijfolie, wat peper en zout
erover, en klaar!

(Als je een paar dagen ergens verblijft kun je zelfs zo’n plantje basilicum
in een pot kopen, daarvan wat stukjes afscheuren en bij de salade voegen. Zo’n
plantje gaat dagen mee. Wel af en toe een beetje water geven. Staat nog leuk
voor je tent ook en verdrijft ongewenste luchtjes).

© ellen

Op de huid gebakken zalm…

zalm en tomaat 020

Ik had vandaag niet zo’n zin om ingewikkelde gerechten te maken. Er lag een
enorme berg wasgoed, in de tuin tiert het onkruid welig, verdorde rozen moeten
weggeknipt, kelder en koelkast moesten aangevuld worden…Druk druk druk, en ik
heb nog wel vakantie!

Simpel eten dus; een stuk zalm, op de huid gebakken in een klein beetje olie.
Vlak voor het bakken wat peper en zeezout erover en dan ongeveer 15 minuten in
de pan. Garneren met schijfjes citroen en wat verse tuinkruiden. (kan eigenlijk
ook heel goed op de camping!)

Wij aten er gebakken Rozevalaardappeltjes bij en een salade van broccoli.

De broccoli 4 minuten blancheren in kokend water. Afgieten en laten
schrikken in ijskoud water. De broccoli in een schaal schikken en er een mengsel
overgieten van wat olijfolie, fijgehakte knoflook en een paar druppels
balsamicoazijn.

Zou ik bijna de voortreffelijke Riesling vergeten! Wij dronken er een glas
Riesling bij. Een simpele aanbieding in de supermarkt in Luxemburg. We kochten
wat flessen en zijn er heel content mee;
Riesling Wormeldange, Grand premier
Cru, van de Caves van St. Martin, Remich, Luxembourg.

Natuurlijk espresso toe!

© ellen.

Gevulde courgettes…

gevulde cougettes

Meldde ik gisteren dat Ellen kwartels aan het braden was, vandaag vertelde ze
me dat het uiteindelijk “kwartels in saus van oude Langedoc” werd. Verder was
alles goed. Tsja, wat moet ik daar nog aan toevoegen?

Ik hield het vandaag bij een eenvoudige ovenschotel, groenten en vlees in
één, ook lekker… Ik maakte het gerecht voor twee personen.

1 middelgrote courgette, 250 gram gehakt halfom, 1/2 vers pepertje, 2 handen
peterselie, 1 teentje knoflook, 1 uitje, 50 gram vers geraspte kaas (pecorino),
olijfolie,  peper en zout uit de molen.

Hak het uitje en de knoflook. Smoor dan in een beetje olie de ui en knoflook
tot ze galzig worden. Snijd het pepertje fijn en doe dat erbij. Voeg dan het
gehakt toe en bak het mooi rul. De peterselie gaat er halfweg het bakproces bij,
en zout en peper naar believen. Schil intussen de courgette. Snijd hem
doormidden en haal met een lepel de zaadlijsten weg. Is het gehakt klaar, haal
het dan uit de pan en zet het apart. Verwarm opnieuw wat olie in de braadpan en
laat de courgette daar tien minuten zachtjes in stoven. Wrijf een paar druppels
olie uit over de bodem van een ovenschaal. Plaats hierin de courgette-helften en
vul ze met het gehaktmengsel. Strooi er rijkelijk kaas over en plaats de schotel
in een voorverwarmde oven (200 graden). Na 10 minuten is je gerecht klaar.

Opmerking: De courgette hoeft niet persé geschild te worden. En houd je van
knapperige groente dan kun je het stoven van de courgette ook achterwege laten.
Doe je het zoals ik dan is de groente echter aangenaam zacht, met toch nog een
beetje “bite”. Ik gebruikte veel peterselie. Dat is namelijk niet alleen
versiering, maar wel degelijk ook een smaakmaker. Er was pecorino in huis, dus
gebruikte ik pecorino. Het had ook Goudse kunnen zijn, of Parmezaanse. Mijn
pecorino was aan de zoute kant, dus was ik spaarzaam met zout uit de molen.

© paul