ZONDAG…

Gisteren was het koninginnedag, hele dag niets gegeten, wel veel gedronken, een soort balansdag dus. Gisteren met mijn duim tussen de autodeur klem gezeten, dus ben nu lichtelijk gehandicapt. Helaas heb ik vandaag dus niets kunnen doen, maar Marleen heeft de herfstprei gesneden en klaar gemaakt voor de diepvries. Maar liefst 42 zakken van 400 gram, Dat wordt weer veel prei eten dus!

© vincent

VAKANTIE!..

De kratjes zijn gepakt, de plantjes hebben extra water gehad, Max heeft nog een rondje langs kerk en kasteel gemaakt, de auto is vol getankt, kortom; wij gaan! Wij vertrouwen het weblog toe aan de Jongste bediende en huis en haard aan Het Kind. Er zullen dus ongetwijfeld de komende tijd spannende restaurantkeukens te zien zijn op het weblog. Oftewel de achtergronden van het eten! Er komt ook vast een prachtig verslag van de koninginnedag viering en wie weet nog een stukje over het wel en wee van het pas geopende Dientje? Wij gaan het land uit en vieren dus 1 mei. We zullen proberen vanuit Luxemburg af en toe en verslag of recept te sturen. Maar ik weet niet of dat gaat lukken, we moeten ervoor naar het bejaardenhuis in Mersch, begrijp ik!

© ellen

VLEES GRILLEN…

Het was de eerste warme dag. Het oude komfoortje werd in stelling gebracht, er moest gegrild worden, op houtskoolvuur. We aten lamscarbonades, een entrecôte en verse worst. Daarbij koude aardappeltjes met mayonaise en een salade van komkommer met verse bieslook uit eigen tuin. We dronken er een niet al te beste Barbera bij.

© paul

Kersenbloesem…

Ik heb ze zondag ochtend gepikt. Ze hingen over een schutting tussen het parkeerterrein van AH en de tuin van het nichtje van Marleen. Wel zo handig dat ik altijd een zakmes bij me draag. Zo heb ik ook rododendron gestolen uit de Gemeentetuin, en krententakken uit het parkje, en natuurlijk forsythia uit de tuin van de Gynaecoloog. Maar appel- en kersenbloesems blijven toch het allermooist. Buiten dat is het eten-in-wording. In onze omgeving komen beroemde oude hoogstam kersensoorten zoals de Mierlose Zwarte en de Udense Zwarte nog steeds voor. Mooie vette, vlezige kersen. Het duurt nog een paar maanden, maar dan worden ze weer volop aan de boerderij aangeboden.

© paul

KIP ONDER HET VEL GEVULD….

1 goede kip (1300 gram), 2 lenteuitjes, 1 ons chorisoworst, 1 hand gehakte peterselie, 1 citroen, 1 tak rozemarijn, olijfolie, peper en zout. Bestrooi de binnenkant van de kip met peper en zout.kip. Maak het vel los zoals beschreven in log 24 april 2006. Hak de lenteuitjes, de chorizo en de peterselie. Vul de ruimte tussen vel en vlees met het mengsel. Dicht de opening met cocktailprikkers. Snijd de citroen in 4 parten en stop die samen met de rozemarijn in de kip. Bestrijk de kip met olijfolie (ook de onderkant) en plaats het geval in een op 200 graden voorverwarmde oven. Na een half uur de warmte terug brengen naar 170 graden. Voor de oventijd reken ik ruim anderhalf uur. Het laatste half uur schakel ik de grill in. Laat de kip 5 minuten rusten nadat hij uit de oven is gekomen. We aten er salade bij en in de schil gekookte aardappeltjes. Espresso na. Later op de avond kwamen Jan, Ans, het Kind en de Jongste Bediende op bezoek, zodat dit artikeltje een dag te laat wordt geplaatst.

Zie ook: Kip onder de huid gevuld.

© paul

KIP GEVULD ONDER DE HUID…

Vanochtend om 07.15 uur begon mijn vakantie. Ik deed mijn rondje om de kerk met hond Max en lag daarna een paar uur in bad te soezen. Vanmiddag bezocht ik het heropende café Dientje. De nieuwe uitbater (25 jaar en de ideale schoonzoon) liep de benen onder zijn kont uit om alle gasten recht te doen. Nagenoeg de hele klandizie bestond uit middelbare vrouwen, slechts een enkele man heb ik er ontmoet. Maar nu moet er even gekookt worden, hier thuis, op het Ministerie. Ik heb een mooie Lalande kip aangeschaft. Prima om te grillen. Meestal doe ik dat op verzoek van Ellen sec, maar soms moet er wat extra’s. Het is vrij simpel (bij een goede kip) om het vel los te maken van het vlees. Je doet dit door vanaf de nekkant voorzichtig je vingers tussen nek en vlees te duwen. Je maakt niet alleen het borstvlees vrij, maar ook het vel op de poten torn je los. Op die manier ontstaat er een ruimte tussen vel en vlees die je met allerlei zaken op kunt vullen. Je geeft op deze eenvoudige manier je kip een hele hoop extra smaak Het recept dat ik gebruik is van Spaanse oorsprong, maar de mogelijkheden zijn legio. Je kunt gehakt gebruiken, ham, plakjes worst, plakjes citroen, bedenk het maar. In ieder geval maak de vulling tijdens het grillen dat het wat droge vlees doordrongen raakt van de smaak die jij wilt. Truffel is zo’n beroemde vuller, maar die hebben we even niet… Ach lezer, het klinkt allemaal wat ingewikkeld. Ik garandeer je dat het dat niet is. Eén keertje oefenen en je zult zien dat het gaat.

© paul