Poussins, gevuld met gehakt en verse kruiden…

 

poussins 003

Het zijn een beetje rommelige dagen, deze laatste dagen van het jaar. Nog snel wat bezoekjes afleggen, zelf bezoek ontvangen, alweer boodschappen doen enzovoorts. Gelukkig liggen de winkels vol met allerlei lekkers, meer dan genoeg om inspiratie op te doen voor een mooie maaltijd. Flesje wijn uit de voorraad van Marleen erbij…

In Den Bosch kochten we deze kleine kippetjes, ook wel poussins genoemd. Met weinig moeite maak je er iets moois van.

Gevulde poussins uit de oven:
Reken per persoon één kippetje als hoofdgerecht
Voor twee personen
2 poussins
150 gram gehakt
1 teentje knoflook, geplet en fijngehakt
2 eetlepels fijngehakte verse kruiden, peterselie, tijm, basilicum
peper en zout.

Meng het gehakt met de kruiden en stop een bolletje in de kippetjes. Bind ze dicht en bestrijk de buitenkant licht met wat olijfolie.
Verwarm de oven voor op de grilstand tot 200 graden en gril de kippetjes ongeveer 45 minuten.

Wij aten er gebakken aardappeltjes bij en een salade.

Espresso toe met een glas cognac.
© ellen.

Kaassoesjes ofwel Gougères…

 

20 augustus
Ik vier Oud en Nieuw vanavond bij de Jongste Bediende en heb beloofd wat hapjes mee te nemen. We zijn met een klein gezelschap vanavond. Ik ga wat hartige soesjes bakken en pirosjki.

Bourgondische kaassoesjes ofwel Gougères
2,5 dl melk
50 gram boter een snuifje zout
150 gram bloem
4 eieren
50 gram Comté of Gruyère kaas in  blokjes gesneden ter grote van een doperwt
50 gram geraspte kaas
Breng de melk met de boter en het zout aan de kook.
Voeg de bloem in één keer toe en en verwarm het mengsel al roerend tot het van de bodem van de pan loslaat.
Laat het nu even afkoelen en roer er dan één voor één de eieren door. Je moet roeren tot je een mooi glanzend mengsel hebt.
Roer er dan de blokjes kaas door.
Vorm met twee eetlepels kleine balletjes van het deeg en leg die op een ingevette bakplaat.
strooi nog wat geraspte kaas over de soesjes en bak ze in een voorverwarmde oven op 170 graden in 20 minuten gaar. Met het deeg kun je ongeveer 20 soesjes maken.

Deze soesjes zijn makkelijk te maken en heerlijk bij een glas wijn. Drink er een mooie Bourgogne bij of  een Bourgondisch aperitief Kir; schenk een flinke scheut crème de cassis in een wijnglas en vul het dan aan met een witte Bourgogne of een andere droge witte wijn of maak een Kir Royale, dan neem je in plaats van witte wijn een cremant of champagne.

© ellen

Lamsrack en Italiaanse kool…

 

lamsrack en Italiaanse kool 011

De winkels liggen nog vol met allerlei lekkere dingen en na een paar dagen sober eten hadden wij wel weer trek in een mooie maaltijd. Ik kocht lamsrack, een aantal lamskarbonaadjes aan één stuk. Hier in ons dorp een luxe, alleen te krijgen rond feestdagen, daar moeten we dan van profiteren.
Ik maakte ze klaar in de oven met een korstje van kaas, kruiden, knoflook en broodkruim. Twintig minuten op 200 graden zou voldoende moeten zijn. Maar er kwam bezoek en daarom verbleef ons vlees iets langer in de oven. Daarna was het een beetje te gaar naar mijn zijn. Jammer. De smaak was prima maar ik prefereer wat meer rosé gebraden lamsvlees.

Erbij Venetiaanse kool.
We eten eigenlijk veel te weinig kool. Een prima wintergroente. Gewoon uit eigen land, dus geen verspilde Foodmiles. Je kunt er van alles mee doen en bovendien nog goedkoop ook! We gaan dus weer vaker kool eten de komende tijd!
Een mooi recept is deze Venetiaanse kool.
Tegenwoordig worden de meeste groenten zeer kort gekookt of gewokt, bijna alle groenten zijn ‘al dente’. Deze Venetiaanse kool wordt echt helemaal gaar gestoofd in eigen vocht. Een zachte geurende koolsmaak met een lichte toets van wijnazijn maakt dit gerecht tot een prima begeleider van bijvoorbeeld lamsvlees.
Moeilijk te omschrijven, gewoon een keer proberen zou ik zeggen.

Voor vier personen;
1 kleine groene kool, de stronk verwijderen en heel fijn snijden
8 eetlepels olijfolie
1 ui in kleine stukjes gesneden
1 eetlepel gehakte knoflook
zout en flink wat zwarte peper
1 eetlepel witte wijnazijn
wat vers gehakte platte peterselie
Neem azijn en olie van de beste kwaliteit!

Verwarm de olie en stoof daarin zachtjes de ui. Voeg als de ui glazig is de knoflook toe een smoor ze zachtjes mee. Doe er dan de kool bij een schep om en om. Voeg peper en zout toe en de wijnazijn. Schep nog eens goed om tot de kool wat geslonken is en doe dan de deksel op de pan. Laat de kool zo, onder af en toe roeren zeker 1 tot 1 1/2 uur stoven.
Er gaat dus geen water bij, de kool wordt in eigen vocht gestoofd. De temperatuur moet heel laag blijven.
Roer er vlak voor het opdienen nog wat peterselie door.
Een heerlijk groentegerecht en nog goedkoop ook!

We aten er aardappeltjes uit Florenville bij en dronken een mooie Barolo.

© ellen

Bossche bollen…

 

bosche bol 012

Moorkoppen kenden wij niet. Nooit van gehoord ook…
Bossche bollen daarentegen des te beter. Je vindt ze overal in Oost Brabant.
De stamvader van een deel van Eupotours bakte vroeger de beste van ons dorp, maar ook andere bakkers lieten zich niet onbetuigd. En dat is nog zo.
De enige echte Bossche bol komt evenwel uit ‘sHertogenbosch. En wel van bakker De Groot aan de Stationsweg. Dat is al heel lang zo, en dat zal nog lang zo blijven. En of ze bij De Groot de mythe zelf gecreëerd hebben weet ik niet, maar het is in ieder geval een alom geaccepteerd gegeven.

Een paar dagen geleden sjokten wij weer eens door Den Bosch. Het was guur in de stad.  Ik had een paar nieuwe schoenen nodig en normaal slaagde ik altijd, ik kocht al jaren bij dat adres. Die dag dus niet..
Om dan toch niet onverrichter zake huiswaarts te keren schaften we wat lekkere dingen aan. Kleine figuurtjes van eendenmousse, Bossche beuling, kleine braadkippetjes en natuurlijk een paar Bossche bollen.

We moesten nog een aardig eindje omwandelen voor het gebak, we hadden verder niks te zoeken in het Stationskwartier. En dat was vroeger ook al zo. Ik studeerde ergens aan de andere kant van de stad, maar voor de Bossche bollen liep ik een paar kilometer om.

Wat maakt die Bossche bollen nu zo bijzonder?
Op de eerste plaats de chocolade. Mooi donker, niet versuikerd, een tikje plastisch. Het chocoladelaagje brokkelt niet weg bij het eten. Dan de slagroom. Échte slagroom en niet te zoet. Smaakt heerlijk vol en niet vet (maar is dat wel).
En de soes is gewoon goed. Niet te hard, niet te zacht, niet te dik.

Ach, er zullen in den lande beslist bakkers zijn die er ook iets heel moois van maken, ik twijfel er niet aan.
Maar Bossche bollen komen nu eenmaal van bakker De Groot. Zo zit dat.

© paul

Oud en Nieuw hapjes 1: Bourgondische soesjes (Gougères)…

20 augustus

Oudejaarsavond vind ik altijd een echte hapjesavond. We eten wat we drinken wat. Een echte maaltijd komt er meestal niet van want natuurlijk moeten er oliebollen gebakken worden. Ik ben zelf niet zo’n “zoetmens” en na een paar uur oliebollen bakken snak ik meestal naar iets hartigs.
Ik zal de komende dagen een aantal hapjes voor oudejaarsavond publiceren, hartig, zoet en natuurlijk oudejaarsdag verslag van de oliebollenbakkerij.

Vandaag Bourgondische kaassoesjes ofwel Gougères, makkelijk te maken en heerlijk bij een glas wijn. Drink er een mooie Bourgogne bij of een Bourgondisch aperatief Kir; schenk een flinke scheut crème de cassis in een wijnglas en vul het dan aan met een witte Bourgogne of een andere droge witte wijn of maak een Kir Royale, dan neem je in plaats van witte wijn een cremant of champagne.

2,5 dl melk
50 gram boter een snuifje zout
150 gram bloem
4 eieren
50 gram Comté of Gruyère kaas in blokjes gesneden ter grote van een doperwt
50 gram geraspte kaas
Breng de melk met de boter en het zout aan de kook.
Voeg de bloem in één keer toe en en verwarm het mengsel al roerend tot het van de bodem van de pan loslaat.
Laat het nu even afkoelen en roer er dan één voor één de eieren door. Je moet roeren tot je een mooi glanzend mengsel hebt.
Roer er dan de blokjes kaas door.
Vorm met twee eetlepels kleine balletjes van het deeg en leg die op een ingevette bakplaat.
strooi nog wat geraspte kaas over de soesjes en bak ze in een voorverwarmde oven op 170 graden in 20 minuten gaar. Met het deeg kun je ongeveer 20 soesjes maken.

Tiramisu…

 

Kerst 2007 095

De tiramisu die ik voor het kerstdiner maakte was een groot succes. Sterker nog, het gezelschap wil dit als vast onderdeel van volgende dinertjes! Ik schrijf het recept dus maar even op voor het in de vergetelheid raakt.
Ik gebruikte het recept van Gerrit Jan Groothedde van Eetschrijven, hij won er in 1979 zelfs een prijs  mee. Ik volgde ook letterlijk zijn advies over het gebruik van eiwitten, Gerrit Jan schrijft;

Nu kon u het slechter treffen, want mijn recept voor tiramisu (ik bedacht het al in 1979 en won er toen zelfs een prijs mee) is, al zeg ik het zelf, het lekkerste dat er in het Nederlands op internet te vinden is. Eén van de redenen is dat ik tot mijn verbazing wel de enige lijk te zijn die er geen probleem in ziet vijf eierdooiers en maar twee eiwitten voor te schrijven. U hebt het begrepen: bij mij houdt u drie eiwitten over! Tja, dat is dan niet anders. Twee eierdooiers is veel te weinig, vijf eiwitten is veel te veel en alles er tussenin is een laf compromis. U wilt toch lekker? Nou: gebruik die drie eiwitten dan lekker ergens anders voor! Bijvoorbeeld voor die baked alaska waar ik het vorig jaar ook al over had.

Ik gebruikte de eiwitten die over waren om een flinke stapel macarons te bakken, dat was ook een goede oplossing.
Het oorspronkelijk recept van Gerrit Jan is voor 6 tot 8 personen, ik moest dus de hoeveelheden wel aanpassen. Ik vermenigvuldigde de hoeveelheden met 3 en dat was voor 20 personen prima. Ik gebruikte een roestvrijstalen ovenschaal van 37x26x6 cm, daar paste alles precies in.
Voor het besprenkelen van de lange vingers gebruikten we een speciale methode; in de meeste recepten staat dat je de koekjes moet soppen of besprenkelen of doordrenken. Al met al een risicovolle onderneming want de koekjes vallen nogal snel uitelkaar. Een geheel nieuwe methode dus op het Ministerie; wij spoten de koffie met de plantenspuit over de koekjes!!! Groot voordeel; een zeer gelijkmatige verdeling, geen koekjes die uit elkaar vallen, geen troep in de keuken!

kerst 24 en 25 december 002

De oorspronkelijke hoeveelheden voor 6 tot 8 personen;
250 g mascarpone
5 eierdooiers 2 eiwitten
200 g Italiaanse savoiardi (of lange vingers, boudoirs of lepelbiscuits)
100 g witte basterdsuiker
250 cl sterke koffie
4-6 eetlepels amaretto
wat cacaopoeder.

Ik gebruikte dus voor 20 personen;
750 gram mascapone
15 eidooiers
6 eiwitten
600 gram lange vingers (iets meer omdat dan het blik perfect gevuld was)
300 gram basterdsuiker
750 ml sterke koffie
15 eetlepels amaretto
cacaopoeder
een schone plantenspuit om de koffie te verdelen
een bakblik van  37x26x6 cm

Klop de eierdooiers schuimig met de suiker. Dan de amaretto erbij doen en de mascarpone. Meng tot je een mooie gelijkmatige massa hebt. Klop de eiwitten stijf en schep er dan de massa heel voorzichtig door. Je hebt nu een zachtgele vla.
Leg de koekjes met de suikerkant naar boven in een vorm.
Bespuit de koekjes met koffie tot ze mooi doordrenkt zijn. Schep hierover zoveel vla dat de koekjes bedekt zijn. Leg hierop een nieuwe laag koekjes, bespuit die met koffie. Daarop een laag vla en ga zo  door tot de koekjes op zijn. ( in mijn blik pasten drie lagen) Eindig met een laag vla. Zet de tiramisu minstens 30 uur in de koelkast.
Bestrooi vlak voor het gebruik met cacaopoeder. Je kunt de tiramisu met behulp van een mes en taartschep opdienen.

© ellen, met dank aan Eetschrijven.

Erfstukken…

 

suikerschepje 004

Er zijn zo van die keukengereedschappen die zelden of nooit de kast uitkomen. Je hebt ze, gekregen, geerfd, en ze verdwijnen tussen de rest van al die handige spulletjes in die diepe lade of dat hoge keukenkastje waar je zelden iets te zoeken hebt…
Dit is er zo één; een poedersuiker- of cacaoschepje. Mijn moeder gebruikte het om warme chocolademelk een extra feestelijk tintje te geven. Ze maakte zelf chocolademelk, dan een flinke dot geklopte slagroom erop en dat bestrooien met een beetje cacaopoeder. Daar gebruikte ze dit schepje voor.
Ik herinnerde me het schepje toen we de tiramisu moesten bestrooien met cacaopoeder en vond het terug in een vergeten hoekje van de keukenlade. Mooie herinneringen kwamen boven aan ijskoude schaatstochten met na afloop warme chocolademelk met een beetje cacao erover…

© ellen.

Kerst 2007…

 

Kerst 2007 049

Het was weer een prachtig feest gisteren, het eten was goed, het gezelschap geweldig, de kinderen zongen, de Keizer genoot volop, de hondjes smulden van de overgebleven botten, velletjes en drelletjes…
Het nieuwe huis van de Jongste Bediende en Marleen is nu echt helemaal ingewijd, er is zelfs al geslapen. De oven deed het prima, er konden, tegen mijn verwachting en berekening (ik weet het, ik kan niet rekenen), twee lamsbouten tegelijk in! Gevolg was wel dat het vlees supergaar was maar dat mocht de pret niet drukken.

Kerst 2007 037

Het is ieder jaar weer een enorme klus om alles op tijd op ieders bordje te krijgen, alle boodschappen te doen en te zorgen dat iedereen genoeg te eten en te drinken heeft. Ik ben er grif moe van geworden. Er heerst hier bovendien nog een hardnekkig virus dat een aantal mensen aangestoken heeft. Het gezelschap was niet helemaal fit en Ryan kon zelfs helemaal niet meegenieten, jammer! We hopen maar dat iedereen met de jaarwisseling weer helemaal beter is.

Voor de statistieken;
Binnenkomst een glas Luxemburgse Champus: Poll Fabaire, al dan niet met crème de cassis uit Beaune, voor de kinderen kinderchampagne.
Coquilles gegaard in champagnesaus, geserveerd op een bedje van rucola, met croutons en een plakje spek.
Bouillon van biologische soepkip met verse kervel.
Lamsbout uit de oven met rozemarijn en veel knoflook
Wortelpuree met bergtijm
Broccoli
Appelmoes mét één kers
Aardappelgratin
Kaas: Saint Nectaire, Stilton met Port en Amis de Chambertin met daarbij muskaatdruiven.
Tiramisu.

Kerst 2007 030    Kerst 2007 095
Espresso, bonbons, sigaren en armagnac en amaretto.

Vandaag hebben we samen de rommel opgeruimd, de keuken gepoetst en gezellig nog wat nagekletst. Alle borden, kopjes, bestek en glazen zijn weer ingepakt, dat gaat morgen weer allemaal terug naar Neerlands grootste gokpaleis. Nu rest alleen nog die piepkleine gele caravan…

© ellen.