Galgenmaal…

Ik was van zins iets geheel anders te schrijven, maar al surfend stootte ik op een web-log dat ik je niet wil onthouden.

Wat is de overeenkomst tussen de volgende twee maaltijden?

1: vier stukjes gebakken kipnugget, gefrituurde okra’s, frietjes, salade met blauwe schimmelkaas, vier hardgekookte eieren met kaas, roomijs met pecannoten, twee honingkoeken en twee glazen cola.

2: steak, broccoli met hollandaisesaus, salade, sinaasappelsorbet en iced tea.

Ogenschijnlijk hebben de twee maaltijden niks met elkaar van doen. De ene lijkt min of meer in balans, en de andere bestaat uit junk-food. Toch hebben ze iets gemeenschappelijks. Het betreft namelijk in beide gevallen het galgenmaal van een ter dood veroordeelde in de Verenigde Staten.

Ik vond deze wetenswaardigheid op een web-log genaamd Dead Man Eating. Het is een web-log waarop van elke ter dood veroordeelde in de Verenigde Staten wordt gepubliceerd wat hij of zij als galgenmaal gebruikte. Ook wordt er verteld hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen. Bizar, dat is het zeker. Maar ook intrigerend. Ik kon het web-log slechts met moeite los laten. Het lijkt een van oorsprong Nederlands web-log. En ik ben er niet helemaal zeker van of het niet een pastische betreft. Enfin…, ben je voldoende necrophiel ingesteld, en ook nog nieuwsgierig, ga dan je gang.

Het plaatje is een afbeelding van Andy Warhol’s “Big Electric Chair”. Het is een zeefdruk uit het jaar 1967. Warhol maakte talloze prenten van de electrische stoel, in de meest uiteenlopende kleurstellingen.

Philip Ray Workman, die op 9 mei laatstleden werd geëxecuteerd in Tennessee, bestelde een vegetarische pizza. Die zou dan aan een dakloze geschonken moeten worden. De gevangenisautoriteiten weigerden hierop in te gaan.

Wij aten overigens gisteren gegrilde kip.

© paul

Zalm met mierikswortelsaus…

zalm met mierikswortel

Vanavond een snel menu, Paul moet naar een afscheidsreceptie van een oudcollega en daarna nog werken. Ik ben moe dus niet al te veel gedoe.
Voor twee personen;
2 moten zalm, liefst wilde zalm
zout en peper
wat olie
Ik gebruik vaak een mengsel van olijfolie en zonnebloemolie om in te bakken.
Wrijf de vis in met grof zeezout en peper.
Giet de olie in de pan en bak de zalmmoten, afhankelijk van de dikte, ongeveer 5 minuten per kant.

Maak een mierikswortelsaus van;
4 eetlepels versgeraspte mierikswortel
1 eetlepel mayonaise
3 eetlepels room
Klop alles krachtig door elkaar en breng verder op smaak met wat zeezout, peper en versgehakte peterselie.
Serveer de zalmmoten met de saus.

Wij aten er gebakken aardappeltjes bij en wat gestoofde bleekselderij.
Voor mij een glas Rivaner, Paul dronk water, die moet nog een eind rijden.
Espresso toe.

Een smakelijke maaltijd die je in 12 minuten op tafel kunt zetten. Geen kant-en-klaar voor nodig, en nog goedkoper, en vooral smakelijker ook!!!

Tomme de Savoie…

26 mei nikon 071

Een paar jaar geleden alweer raakten we verzeild op een camping aan de voet van de Alpen, tegen de Zwitserse grens. We waren op terugtocht uit Italië en besloten te overnachten in de Savoie. De basin van het kleine vacantieoord hield er ook een cafénering op na. Ze schonk prachtige regionale wijnen, gemaakt door een verre neef. En ze was er trots op. Ze bekloeg zich over haar cliëntele, voornamelijk Nederlanders en Engelsen. Die dronken bier en cola, en als het dan persé moest een uitheems rozeetje. Daarbij trok de kasteleinse dan een gezicht alsof het om azijn ging. Belgen, ja Belgen daar had je nog wat aan. Die waren in ieder geval geneigd om de plaatselijke drank te proberen.

Daar het Ministerie het niet bij één glas liet, maar rustig doortutterde van het goddelijk vocht kreeg de waardin weer wat vertrouwen in de mensheid komend uit Noordwest Europa. En wat verder op de avond veranderde haar vertrouwen in ongeveinsd enthousiasme voor alles en iedereen benoorden de Franse grens. Zozeer zelfs dat ze met gulle hand kaas ging serveren. Gemaakt bij haar om de hoek. Daar en toen aten wij voor het eerst echte onvervalste Tomme de Savoie. Sinds die tijd kijken we er regelmatig naar uit. Er bevindt zich nogal wat kaf onder het koren, maar zo nu en dan loop je er tegenaan. Van de week overkwam ons dat in België. Ik heb meteen maar een hele gekocht. Een dezer dagen geef ik wel wat productinformatie.

Over het goddelijk vocht heeft Ed van de Wijnerij heel aardige dingen geschreven…

© paul

De kersenboom van de achterburen…

Kersenboom

Het uitzicht in onze achtertuin wordt bepaald door daken en dakjes, schuurtjes en, tegenwoordig “helemaal in”: speelhuisjes-op-palen voor de kinderen. Tussen al die daken is er één rots in de branding; de kersenboom van onze achterburen. Paul schreef er hier al eens eerder over. Dat was in de herfst, dan is de boom een paar dagen schitterend rood en geel, prachtig om te zien hoe de najaarszon door de gekleurde bladeren speelt. Ook in de winter genieten we van de robuste vorm van deze oude kersenboom. En in de lente zijn de dreigende zwarte wolken achter de witte bloesems een lust voor het oog. Maar nu breekt de toptijd voor de kerselaar aan; De Kersen!
De boom hangt helemaal vol, de takken buigen door van de kersen.
In vroegere jaren toen de vorige bewoners nog over de boom waakten, werd er een net gespannen zodat de vogels niet álle kersen opvraten. Wat er dan nog overbleef werd door de kinderen geplukt. Een fors karwei waar ze met de hele familie mee bezig waren. Het is een hoogstamkers en je hebt een paar hoogtevreesvrije mensen en een enorme ladder nodig om de kersen te plukken. Italiaanse taferelen waren dat, de plukkers met manden in de boom, zingend en plukkend…

De familie is verhuisd en ik vraag me af of de nieuwe bewoners wel weten welk een schat ze in hun tuin hebben. De kersen zijn rijp en moeten nodig geplukt worden voor de vogels alles opgevreten hebben.

Ik krijg enorme zin in kersen iedere keer als ik uit mijn keukenraam kijk…

© ellen

Rabarber…

29 mei 002

We hadden vanavond kip willen eten. Een mooie biologische boerenkip, een echte kip. Ik had er nog één in de diepvries. Helaas een beetje slecht gepland; ik vergat vanmorgen de kip uit de diepvries te halen. Paul heeft dat later in de ochtend gedaan maar de ontdooitijd was te kort. De kip was nog half bevroren toen ik hem klaar wilde maken. We hebben ons vanavond dus maar beholpen met een afhaalchineesmaaltijd; bami met gegrild spek.
Ik heb er nu al spijt van want ik krijg altijd vreselijke dorst van dit soort eten.
Gelukkig had ik al rabarbercompote gemaakt, dat zal de dorst wat stillen en de vitamines wat aanvullen!

Er is op dit moment overal verse rabarber te koop. Niet duur en heel smakelijk.
Voor een schaaltje compote voor 4 personen;
1 kilo rabarber, gewassen en in plakjes van ongeveer 1 cm gesneden
Doe de stukjes rabarber in een pan en voeg een klein beetje water toe, ongeveer een koffiekopje.
Voeg naar smaak suiker toe. Moeilijk te zeggen hoeveel, ik gebruikte 3 eetlepels. Ik houd wel van wat zuur. Stoof de rabarber nu in ongeveer 8 minuten gaar en zacht. Proef nog eens en voeg eventueel meer suiker toe.
Als nagerecht, maar ook heel lekker bij wat volle yoghurt.

Geep in witte wijnsaus…

28 mei 017

Vanavond aten we geep, een mooie vis die je niet vaak op de markt ziet. In mei en juni kom je ze wel eens tegen. Geep is een lange slanke vis met als bijzonder kenmerk gifgroene graten. Het klinkt wat afschrikwekkend en ziet er voor sommige mensen ook oneetbaar, uit die groene graten. Niets van aantrekken, gewoon proberen die geep. Smakelijke vis is het, maar het grote aantal kleine vlimmen maakt hem minder geliefd. Laat de vishandelaar de geep schoonmaken en eventueel in moten verdelen. Stukken van ongeveer 10 cm.

geep graatje

Voor twee personen twee van deze mooie vissen. Schoongemaakt en in stukken van 10 cm gesneden
2 eetlepels olijfolie
4 lenteuitjes met wat groen
bloem
peper, zout
6 verse salieblaadjes
1 fliink glas witte wijn

Wentel de vismoten door de bloem en bak ze even aan in de olijfolie.
Voeg de uitjes toe en de salieblaadjes. Maal wat peper en zeezout over de vis, schenk de witte wijn erover en laat zo ongeveer 15 minuten stoven.
Wij aten er vanavond een salade bij en risotto met verse tuinkruiden.

De wijn die ik gebruikte was wel bijzonder. Paul had vanmiddag zin in een glas wijn en maakte een fles Arbois, Chateau Bethanie 2004 open. Een witte wijn uit de Jura. Ik gebruikte een glas bij de geep en het was een prachtige combinatie!

We aten een stukje kaas toe; Tomme de Savoie en ook daarbij kon deze wijn zich prima voegen.
Espresso toe.
© ellen

Tuinboontjes…

27 mei 015

De eerste verse tuinboontjes, wij zijn er gek op. Ik kocht ze gisteren op de markt in Helmond.
Vanavond aten we ze, simpel klaargemaakt;
per persoon één kilo tuinboontjes, gedopt
100 gram panchetta of ander spek in kleine stukjes gesneden
2 eetlepels olijfolie
een kopje water
zout en zwarte peper

Verwarm de olijfolie en bak het spek even zachtjes aan. Doe de boontjes erbij en voeg een kopje water toe. Laat de boontjes zo een minuut of 8 stoven. Het vocht zal dan bijna helemaal verdampt zijn. Als de boontjes wat ouder zijn moeten ze wat langer koken.
Voeg dan zout en peper toe en dien op.

© ellen

Lamsrack met kruiden…

27 mei 009

Bij de tuinboontjes aten we vanavond een lamsrack in kruidenkorst. Lamskarbonaadjes maar dan aan één stuk.
Ik maakte de kruidenkorst als volgt;
Een flinke bos platte peterselie, tijm, basilicum, bieslook, rozemarijn heel fijn hakken en vermengen ,et twee eetlepels grof broodkruim of paneermeel.
Het lamsvlees even door een losgeklopt ei halen en dan door het paneer/kruidenmengsel.
Bak het vlees rondom aan in wat olijfolie.
Zet het dan in de voorverwarmde oven op 200 graden en laat het ongeveer 15 minuten nagaren.
Haal het vlees uit de oven en laat het een paar minuten rusten. Snijd het dan langs de ribjes in plakken.
Wij aten er vandaag een roomsaus met verse tuinkruiden en trompette de la mort bij.
En espresso toe.

© ellen