De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 5…

hoegaarden bier

29-03-2014. De etappe liep van Diest naar Hoegaarden, 27 kilometer.

Na een gedegen nachtrust en een voedzaam ontbijt vertrokken Ans en Jan zo rond zeven uur in de richting van Hoegaarden. Het traject beliep een goede 27 kilometer, de weg was saai. Niet dat er niks te beleven viel, integendeel…

Elke dag ontmoeten Ans en Jan wel een pelgrim, of dan toch een ex-pelgrim. De wandelaars zijn voor iedere passant gemakkelijk te herkennen door de opgespelde Sint Jacobsschelp op de rugzak, het geeft voortdurend aanspraak. Op de route naar Hoegaarden werden Ans en Jan op enig moment achterop gereden door een meneer die zich voorstelde als Joske (Zjoske voor intimi…). Hij vertelde met gepaste trots dat hij de tocht naar Compostella in het verleden ook had gemaakt en er ontspon zich een aangenaam gesprek. Voordat hij weer in zijn auto stapte stopte Zjoske de wandelaars een briefje van tien euro toe. Konden ze onderweg een versnapering nemen.

Een stief kwartiertje later kwam daar weer Zjoske aantuffen. En ook nu hield hij halt. Uit de kofferbak van de auto griste hij een wandelstok. Hij had hem zelf gemaakt en het was zijn begeleider geweest op de lange weg naar Santiago. Zjoske overhandigde Jan de stok. Als aandenken, als pelgrimssteun, als blijk van solidariteit. En: kom goed aan in Spanje, en behouden thuisvaart!

Ach lezer, van die dingen, van die dingen… Dag Zjoske, hopelijk tot ziens

Vriend Jan zou de wandelaars vandaag kort ontmoeten, hij was toch in de buurt. Hij installeerde zich op het terras van het Kapittelhuis in Hoegaarden. En toen de wandelaars daar zo rond kwart over drie arriveerden vergastte hij hen op een grote kelk Kapittel (uit Watou). ‘s Avonds werd er gedineerd in het Kapittelhuis. (Ellen merkte fijntjes op: die gastjes lopen niet van pelgrimsoord naar pelgrimsoord maar van brouwerij naar brouwerij…)

Met deze etappe is het voorspel voorgoed gedaan. Vanaf Hoegaarden begeven Ans en Jan zich eindelijk op de échte Pelgrimsweg.

En of ik jullie de hartelijke groeten wilde doen.. Van Ans en Jan!

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *