Jagen…

21 oktober 022

In Luxemburg wordt tweetalig (soms zelfs drietalig) gejaagd. Het wild maakt dat niet uit, dat doet alleen maar zijn best om zo snel mogelijk weg te komen.

Het Ministerie houdt er een tweeslachtige houding op na, als het gaat om dat jagen. Zo aan het eind van het jaar mogen wij graag een wild beestje verschalken. Het meeste wild op onze tafel is wild tussen aanhalingstekens, met andere woorden gefokt voor consumptie. Vinden we echter hagelbolletjes in het karkas van de fazant of het duifje, (toch het ultieme bewijs van echtheid), wij zitten er niet mee, laat maar komen.

Aan de andere kant waren we toch ook weer zeer voldaan toen we het ree aan zijn belagers zagen ontkomen, vlak in de buurt van bovenstaand bordje. Jagers en drijvers hadden het nakijken… Kwam het door de aaibaarheidsfactor van het hert of door zijn mooie reebruine ogen dat we besmuikt lachend langs de kant van de weg genoten van de mislukte jacht?

We moeten het op het Ministerie nog maar eens uitgebreid hebben over die dubbelhartigheid. In de tussentijd blijven we genieten van “ons” wild.

© paul

Kip met eekhoorntjesbrood…

31 oktober 003
Nog één keer verse paddestoelen op het menu.
De temperatuur daalt en wie weet wat voor weer het morgen is. Ik denk dat we nu de laatste paddestoelen van dit jaar geplukt hebben. Wat er nu nog komt gaan we drogen voor de winter!
Vandaag nog één keer luxe eten; eekhoorntjesbrood met kip voor 2 personen;
4 drumsticks (wel van een biologische kip natuurlijk, die andere smaken naar niks, enz)
4 kleine paddestoelen, of andere boleten, of 8 á 10 kastanjechampignons
2 lepel olijfolie
1 ui, 1 teentje knoflook fijngehakt
1/2 kop kippenbouillon
wat gedroogde oregano.

De kip rondom bruinbakken in de olie. De ui en knoflook toevoegen en even meebakken. Dan de oregano, peper en zout erbij doen en de bouillon. (eventueel een scheutje witte wijn)
Laat het geheel zo minstens 30 minuten sudderen. (biokip moet langer opstaan!)

Wij aten er gegratineerde aardappeltjes bij en tomaatjes uit de oven.

Tomaatjes uit de oven, gegratineerde aardappeltjes…

31 oktober 002a

Wij kopen de laatste tijd regelmatig groenten op Bronlaak . Ze verkopen heerlijke tomaten, volrijp, sappig, biologisch en ook nog eens goedkoop! (en ook nog veel meer groenten, maar daarover later meer…)
Een super makkelijk en simpel recept maar… alleen voor mooie volrijpe tomaten;
Snijd een paar tomaten en parten en leg ze in een kleine ovenschaal.
Strooi er een beetje peper en zout over.
Snipper een teenje Smokey Al knoflook over de tomaten en druppel er wat van de beste olijfollie over.
Zet het schaaltje 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden, en klaar!
Wij aten er gegratineerde aardappeltjes bij. Ook die gaan 15 minuten in de oven, gewoon samen met de tomaatjes.
De aardappelen eerst bijna gaarkoken, in stukjes snijden, in een ovenschaaltje schikken, een paar plakjes kaas erop leggen en wat klontjes boter!

Een stukje kaas toe.
En espresso.

tip: bewaar tomaten nooit in de koelkast, leg ze op een schaaltje en zet dat bv. in de vensterbank zodat de tomaten nog even kunnen doorkleuren en -rijpen.

Gasstel van vroeger….

30 oktober 012
Het was een heel gezellig feestje gisteren, er werd gezongen, muziek gemaakt en natuurlijk eindeloos gekletst over belangrijke zaken.
Op de foto de geïmproviseerde keuken, het huis van Vincent en Marleen is nog niet af maar de werkzaamheden vorderen gestaag.
De soep heb ik thuis gemaakt en hoefde alleen warm gemaakt te worden.(wel even de deksel dichtplakken met tape, anders klotst onderweg de auto vol met soep!)
De moeder van Marleen had nog een gasstel van vroeger, (zonde om weg te gooien) dat kwam mooi van pas.
De grote pannen pasten er prima op. Dit gasstel werd bij Marleen thuis vroeger gebruikt om voor zes personen op te koken. Ik ken ook een familie met zo’n zelfde gasstel, die maakten er de maaltijden op klaar voor tien personen! Dan moesten er natuurlijk flinke grote pannen op kunnen staan. Maak maar eens voor tien personen spinazie klaar! Deze moeders moesten over veel improvisatietalent beschikken.

eekhoorntjesbrood met spaghetti…

30 oktober 031
Toen we gisteren naar het feest wandelden zagen we ze al staan; toch nog een paar boleten, en allemaal eekhoorntjesbrood. Paul maakte vandaag dus opnieuw het wandelingetje met hond Max en plukte ze af.
Overigens richt je hiermee geen schade aan. Het mycelium zit onder de grond en als je de paddestoel met een voorzichtige draaibeweging afplukt kan er niets gebeuren. Borstel de paddestoelen meteen schoon. Er zijn prachtige paddestoelenmessen mèt borsteltje te koop. Het mes op de foto hebben we gekregen. De rest van de paddestoelen lag al in de pan.
30 oktober 034

We maakten vanavond een ragout van het versgeplukte eekhoorntjesbrood.
Voor twee personen;
4 á 5 mooie paddestoelen
100 gram pancetta
1 eetlepel olijfolie
1 klein uitje en 1 teentje knoflook, fijngesneden
1/8 room
peper, zout en wat versgehakte platte peterselie.
De ui en knoflook met de stukjes spek even aanbakken. Dan de paddestoelen in stukjes gesneden erbij doen en even zachtjes meebakken. voeg dan de roon toe en laat alles nog 10 minuutjes stoven.
We aten er spaghetti bij.
Een stukje kaas toe

Erwtensoep en tomatensoep voor een groot gezelschap…

29 oktober 001
Vincent en Marleen vieren vandaag hun verjaardag. Het is groot feest op de bouwplaats. Aan het Ministerie de eer om de catering te verzorgen; erwtensoep en tomatensoep, brood met kruidenboter, kaas, gekookt spek en worst. Eenvoudig maar lekker.
Gisterenavond hebben we samen kilo’s groenten gesneden voor de erwtensoep en de tomatensoep.
Voor 15 liter erwtensoep;
2500 gram spliterwten
2 kilo prei
4 winterwortelen
6 grote uien
1 flinke knolselderij
2 kilo varkenshielstuk
2 kilo platte ribbetjes
3 rookworsten.
2 teentjes knoflook
1 spaans pepertje
zout en peper.
Breng het vlees aan de kook en schuim af. Doe er dan de rest van de ingrediënten bij en laat alles zachtjes gaar worden. Dat duurt wel een paar uur. Goed blijven roeren.
Vanmorgen heb ik het vlees uit de soep gehaald, de vette drelletjes eraf gesneden en in stukjes verdeeld.

Tomatensoep voor 6 liter;
2 kilo tomaten
2 uien 2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 bosje platte peterselie, een bosje basilicum
250 gram gehakt, gekruid met peper, zout, nootmuscaat
peper en zout, lepeltje tomatenpuree (afhankelijk van hoe rijp de tomaten zijn, ik gebruikte volrijpe biologische tomaten en dan hoeft er nauwelijks tomatenpuree bij, een klein beetje voor de kleur)
De tomaten in parten snijden en samen met de ui en knoflook zo’n 20 minuten smoren in wat olijfolie.
Dan alles door de passe vite draaien, in een grote pan doen en afvullen met water. Meng het gehakt met peper zout en nootmuscaat, draai er balletjes van en voeg die bij de soep.
Op smaak brengen met peper, zout en gehakte basilicum en platte peterselie.

Herfst op het Ministerie…

28 oktober 005
Tja, was het gisteren nog prachtig zonnig weer, vandaag regent het pijpenstelen. Wij vinden dat helemaal niet erg. Het is ook wel weer fijn om in huis dingen te doen. Lekker eten klaarmaken, een mooi glas wijn erbij, een mooi fagotconcert van Vivaldi en de kaarsjes aan.

We zijn vanmorgen naar de markt geweest en hebben Hollandse garnalen gekocht.
De Hollandse garnalen zijn nu op z’n best. Wél even zelf pellen! Paul pelt de garnalen onder het genot van een glas Herfstbok van Gulpener.

28 oktober 006
Intussen maakt is pastadeeg voor het avondeten. Ik ga van het deeg een rol maken, gevuld met de paddestoelen die we gisteren geplukt hebben.
Recept volgt vanavond!

Pasta met paddenstoelenvulling…

28 oktober 017
De rust is weergekeerd op het Ministerie, de gasten zijn naar huis, Paul kijkt televisie, hond Max doet een dutje na de maaltijd en ik ga proberen te beschrijven hoe je de pasta met paddestoelenvulling zou kunnen maken.
Voor ruim 5 personen
Voor de pasta:
300 gram meel van harde tarwe
3 eieren
snuifje zout
De bloem op het werkvlak, kuiltje in het midden. In het kuiltje de eieren breken. De eieren even losroeren, en het zout erbij doen.
Kneed dan langzaam van binnen naar buiten, steeds een beetje meer bloem erbij tot je uiteindelijk een mooie deegbal hebt.
Laat het deeg een uur rusten onder folie.
Rol het pastadeeg uit. Met de pastamachine een paar keer stand 1 en dan steeds dunner. Met de hand en deegrol, uitrollen, weer opvouwen, uitrollen, enzovoorts.
Tot je een mooie dunne deeglap hebt waar je bijna de krant door kunt lezen!!!
Eén lange lap is niet te doen, dus ik heb een paar stukken gemaakt van 18 cm breed (breedte van de pastamachine) en 50 cm lang.
Kook de pastalappen 3 minuten in kokend water, giet af in een vergiet en stort de pasta dan in een pan met koud water. ( Dit omdat je even tijd nodig hebt om de rollen te maken, als je de pasta zó zou wegzetten wordt het een plakkerige massa).Pastarol met ham en champignons...
Voor de vulling:
ongeveer 500 gram paddestoelen
2 uien en 2 teentjes knoflook fijngesnipperd
3 plakken gerookte ham of spek
200 gram gekookte ham, in dunne plakken
2 eetlepel olijfolie
1/4 room
Ui en knoflook even in de olie aanfruiten. Dan de paddestoelen in kleine blokjes snijden, en ook even meefruiten. Laat het geheel zo’n 10 minuten stoven, peper en zout toevoegen en de room. Je hebt nu een mooie smeuige ragôut.
De pastarol maken; Vis de pastaplakken één voor één uit het water. Beleg het deeg met plakken gekookte ham en leg in het midden een streep van het paddestoelenmengsel. Vouw de pasta dicht door de korte zijranden naar elkaar toe te klappen, en rol de pastaslurf op.
Vul zo een hele ovenschaal met rollen gevulde pasta.
Giet er nog wat room over en strooi op de toppen wat klontjes boter en geraspte Parmezaanse kaas.
Zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Verdeel de pastarol aan tafel en dien op met wat Parmezaanse kaas en de saus uit de ovenschaal.

Het was een bijzondere maaltijd vandaag, onverwachts aten we de Keizer van Monera en de Koningin van de Grun Schût een hapje mee! Dat lijken wel Oostenrijkse toestanden; Keiser und Königin en dat allemaal aan onze simpele keukentafel!

Vooraf aten we Hollandse garnalen op een bedje van winterpostelein, tomaatje erbij en wat mayonaise.
28 oktober 014

En toe een stukje L’ Ami du Chambertin, affine au Marc de Bourgogne.
En natuurlijk een kopje espresso toe.

Dichte appeltaart…

27 oktober 006
Het is prachtig weer, de buitentemperatuur is zo’n 20 graden hier. Ik heb zin om een wandeling te maken en daarna een stuk appeltaart te eten. Dat zijn zo van die dingen die bij elkaar horen.
Voor een dichte appeltaart van Wener deeg;
250 gram bloem
200 gram boter
125 gram fijne suiker
mespuntje zout
2 eidooiers
Zeef de bloem op het werkblad en maak een kuiltje in het midden. Snijd de boter in kleine stukjes en verdeel ze over de bloem, bewerk ze met je vingertoppen tot ze zacht zijn. Voeg de suiker toe en het zout en werk dit door de boter. Voeg de eidooiers toe en meng alles zorgvuldig met de bloem.
Kneed nu snel tot je een mooie deegbal hebt en zet die onder folie een uurtje in de koelkast.

Bestrooi het werkvlak met bloem en rol de deeglap snel uit. Bekleed de bodem en randen van een ingevette springvorm met het deeg. (bewaar een plak voor de bovenkant)
Voor de vulling;
4 á 5 goudreinetten
1 handvol geweekte rozijnen
2 á 3 eetlepels honing
snuifje kaneel
Schil de appels en snijd ze in plakjes.
Strooi er de rozijnen over en het kaneelpoeder.
Druppel de honing erover en sluit de taart met de tweede deegplak.
Prik met een vork wat gaatjes in de bovenkant zodat er wat stoom kan ontsnappen.
Bestrijk het gebak met een losgeklopt ei.
Bak de taart op 200 graden ongeveer 1 uur.

27 oktober 009

Zo, de taart is klaar, we hebben heerlijk gewandeld en daarna de appeltaart gegeten. Een prima besteding van een zonnige dag.