Oud en Nieuw hapjes 2: Russische pasteitjes…


Het kwam er gisteren niet meer van om nog een stukje te schrijven; druk, druk, druk! Gisterenmorgen ben ik eerst met Marleen op stap geweest om een fornuis voor het nieuwe huis uit te zoeken. Ik ging mee als “adviseur”. Leuk werk, dure keukenshowrooms bezoeken en kijken wat de laatste snufjes zijn. De keus zal vermoedelijk gaan vallen op een Smeg, gasfornuis met hetelucht oven, in nostalgische stijl. De Boretti vonden we ook heel mooi maar lijkt niet goed schoon te houden en dat is natuurlijk ook belangrijk. Iemand nog goede tips voor zo’n aanschaf?
Mijn dag ging verder op aan boodschappen, honden uitlaten (we hadden een hond te logeren) lege flessen wegbrengen van het kerstdiner en de kapper. De kapper is een vriendendienst en ze doet dat even thuis, knippen, verven en gezellig bijkletsen. Het hele Ministerie kan dus dankzij Maja keurig het nieuwe jaar in. Daarna was het te laat om nog iets te schrijven en we aten snel iets van de Chinees.

Maar nu verder met de hapjes. Vorig jaar om deze tijd verscheen het eerste boek van Diana Dubois; “Prijatnogo Appetita”. Smakelijke recepten met citaten uit de Russische literatuur. Lees hier mijn verhaal over het boek. Gisteren bracht de post het nieuwe boek van Diane Dubois; “Wittebrood en rode wijn”. Leven en eten van Desiderius Erasmus. Een verslag over het nieuwe boek volgt komende week.

Uit het vorige boek van Diane Dubois deze Russissche pasteitjes en prima hapje voor oudjaarsavond.

Maak een soepel deeg van 300 gram bloem, 5 eetlepels melk, 125 ml yoghurt, 1 ei, 4 eetlepels zonnebloemolie, 1 zakje bakpoeder en een mespuntje zout. Het deeg uitrollen tot een rechthoekige lap en daaruit kleine lapjes snijden van 9×6. Maak vulling van 200 gram gehakt, 1 fijngesnipperde ui, 1 hardgekookt ei, wat nootmuskaat, peper en zout. Leg op de lapjes deeg een lepel vulling en vouw de lapjes met natte handen stevig op elkaar. Deze pasteitjes kun je in olie frituren of in de oven bakken op 170 graden tot ze mooi bruin zijn. Serveren met een lepel zure room. Je kunt ongeveer 25 pasteitjes maken met deze hoeveelheden.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *