Oliebollen…

31 december 2006 008
Het is dit jaar bijzonder stil hier in de straat. Wij wonen tussen twee vuurwerkverkooppunten en ieder jaar is het vanaf 10 uur een geknal van jewelste. Kinderen halen vuurwerk en stoken het alvast aan op weg naar huis, dan is alles al op en moeten ze weer nieuw halen enzovoorts. Dit jaar zijn de winkels dicht dus hoeft er niemand hier langs om nieuwe voorraad te halen. Een stuk minder lawaai dus, en hond Max is daar wel blij mee. Hij is doodsbang van het vuurwerk en loopt de hele dag achter mij aan.
Vervelend voor de hond maar het hoort er toch wel bij dat geknal net zoals de oliebollen. Traditiegetrouw moeten er vandaag oliebollen gebakken worden. Ik heb het deeg al gemaakt, het staat op een warme plaats te rijzen.
Ik bak altijd 2 flinke schalen vol, Paul kan dan één schaal meenemen naar zijn werk. Er zijn mensen die moeten werken tijdens de jaarwisseling!!!

Voor 2 flinke schalen oliebollen;
1500 gram bloem
3 zakjes gedroogde gist
3/4 liter melk
1 flesje bier
150 gram krenten
150 gram rozijnen
75 gram succade
theelepel zout
olie om te bakken
Los het gist op in wat lauwe melk. Zorg dat alle ingrediënten lauwwarm zijn. Neem een grote kom og pan, het deeg moet flink kunnen rijzen. Meng krenten, rozijnen en succade door de bloem en roer melk en bier erdoor. Roer tot je een mooi stevig beslag hebt. Zet het beslag, afgedekt met een doek, ongeveer 2 uur op een warme plaats om te rijzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *