Kersttip 8: Zalmterine…

Wie het dit jaar eens groot aan wil pakken nu ook een recept voor 20 personen. Dit was vorig jaar ons voorgerecht. Je kunt deze terine een dag van te voren maken.

2 bakvormen met een inhoud van 1 liter per stuk. 1 kilo gefileerde, rauwe zalm, fijngemalen. 8 eetlepels crème fraiche, 12 eieren, 1/2 theelepel paprikapoeder, zout en peper, 700 gram kleine doperwten (diepvries en gekookt), 50 gram wilde spinazie, kleine bosje peterselie, bosje bieslook.

De zalm, de helft van de crème fraiche en 6 eieren samen met peper, zout paprikapoeder in een kom doen en goed mengen. De doperwten pureren met de fijngehakte spinazie, peterselie en bieslook. Meng er de rest van de crème fraiche door en 6 eieren. Beboter een terinne (stenen vorm werkt het beste, Blokker heeft goede) en schep een laag van ongeveer 2 cm van het zalmmengsel in de vorm. Daarop een laag van ook ongeveer 2 cm groentenpuree en daarop weer een laag van het zalmmengsel. Dek de terrines af met een vel beboterd aluminiumfolie en zet de terrines in een bak (tot twee/derde gevuld met water) één uur in een voorverwarmde oven op 180 graden. De terrines laten afkoelen. (niet te koud serveren, op tijd uit de koelkast halen) Serveren met een saus van één maaksel mayonaise (zie log dd 4 september 2005) en 250 ml room, kneepje tomatenpuree, drupje tabasco. Een beetje sla, kappertje of wat peterselie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *