Erwtensoep en tomatensoep voor een groot gezelschap…

29 oktober 001
Vincent en Marleen vieren vandaag hun verjaardag. Het is groot feest op de bouwplaats. Aan het Ministerie de eer om de catering te verzorgen; erwtensoep en tomatensoep, brood met kruidenboter, kaas, gekookt spek en worst. Eenvoudig maar lekker.
Gisterenavond hebben we samen kilo’s groenten gesneden voor de erwtensoep en de tomatensoep.
Voor 15 liter erwtensoep;
2500 gram spliterwten
2 kilo prei
4 winterwortelen
6 grote uien
1 flinke knolselderij
2 kilo varkenshielstuk
2 kilo platte ribbetjes
3 rookworsten.
2 teentjes knoflook
1 spaans pepertje
zout en peper.
Breng het vlees aan de kook en schuim af. Doe er dan de rest van de ingrediƫnten bij en laat alles zachtjes gaar worden. Dat duurt wel een paar uur. Goed blijven roeren.
Vanmorgen heb ik het vlees uit de soep gehaald, de vette drelletjes eraf gesneden en in stukjes verdeeld.

Tomatensoep voor 6 liter;
2 kilo tomaten
2 uien 2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 bosje platte peterselie, een bosje basilicum
250 gram gehakt, gekruid met peper, zout, nootmuscaat
peper en zout, lepeltje tomatenpuree (afhankelijk van hoe rijp de tomaten zijn, ik gebruikte volrijpe biologische tomaten en dan hoeft er nauwelijks tomatenpuree bij, een klein beetje voor de kleur)
De tomaten in parten snijden en samen met de ui en knoflook zo’n 20 minuten smoren in wat olijfolie.
Dan alles door de passe vite draaien, in een grote pan doen en afvullen met water. Meng het gehakt met peper zout en nootmuscaat, draai er balletjes van en voeg die bij de soep.
Op smaak brengen met peper, zout en gehakte basilicum en platte peterselie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *