BRAMEN…

Ik heb nog steeds vakantie en Paul heeft ook weer een weekje vrij, we hebben dus tijd genoeg om een flinke wandeling te maken.

We hebben plastic zakjes meegenomen, voor, “je weet maar nooit wat je nog gaat vinden”. Vandaag zijn er de bramen. We hebben ongeveer 2 kilo geplukt en van de helft ga ik nu jam maken. Het andere deel bewaar ik in de koelkast voor morgen, dan maak ik een bramentaartje.

Van mijn buurvrouw op de camping in Luxemburg kreeg ik een potje zelfgemaakte jam tijdens een hittegolf. Toen ik vroeg hoe ze in zo’n hitte jam maakte in de caravan, vertelde ze dat ze dat in haar¬†broodbakmachine¬†maakte! Bij haar, Luxemburgse, broodbakmachine zat een perfecte beschrijving hoe jam te maken met het machine. Zij zette de broodbakmachine met een verlengsnoer een eindje verder op het gras, bramen erin, suiker erbij, even draaien en klaar zonder hitte in de caravan!
Ik zelf heb niet zo’n ding dus ik heb het niet uitgeprobeerd, maar de jam was lekker.
Ik maak bramenjam heel gewoon in een grote wijde pan.
Bramenjam
voor 3 a 4 potjes
1 kilo bramen
750 gram suiker
citroensap (ongeveer 2 eetlepels)

Suiker en de bramen in een pan doen en ze een paar uur laten staan.
Citroensap erbij en aan de kook brengen. Goed afschuimen.
Door laten koken tot het mengsel stolt. (op een bordje een flinke druppel om uit te proberen)
Maak intussen een 4 tal potten schoon, spoel ze af met heet water en zet ze omgekeerd op een schone theedoek.
Schep de jam in de schone potten en sluit ze meteen af.

Morgen het recept voor bramentaart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *