Café Knops heeft vestigingen in Stad Luxemburg, in Arlon en in een groot
winkelcentrum aan de Franse grens bij Longwy. Ze verkopen een tiental soorten
koffie, allemaal zelf gebrand. Ze stellen hun espresso’s zelf samen en altijd is
er wel een bijzondere koffie te vinden. Ik schreef al eens over de Mount Everest soupreme.
Zijn we in de buurt dan zullen we niet nalaten om een paar pond espresso in
te slaan, prima koffie. Terwijl ik vorige week stond te wachten tot mijn
bestelling was gemalen en verwerkt, viel mijn oog op een ton met plastic zakken.
Nadere beschouwing leerde me dat er koffiedras in de zakjes zat. “Marc de café”
stond er op het begeleidend bordje. En “gratuit”. Het bleek te gaan om afval uit
de koffiesalon van Knops, hun restanten van de verschonken koppen espresso. Voor
de tuin.
Ooit heb ik bedacht dat de koffiedras van mijn espressopotje een tweede leven
beschoren dient te zijn. Vanaf de achterdeur mik ik de handzame ingedroogde
klonters koffieresten tussen onze rozen. Prima meststof. Het composteert
gemakkelijk en snel en de rozen lijken het lekker te vinden. Ik dacht dat ik in
deze vorm van bemesten nogal uniek was. Bij Knops wisten ze wel beter.
© paul