Kalsfsstoofpot met pastinaak en andere wintergroenten…

 

kalfsstoofpot 012

Het is guur en koud buiten; Sinterklaasweer zou ik zeggen… Tijd voor een ferme stoofpot!
Ik kocht kalfsvlees, een kilo, verdeeld in grove stukken, mét wat bot. Ik vergat de slager te vragen hoe het deel van het kalf het nu precies heette. Ik denk bovenrib, borstvlees.??? Maar in ieder geval echt stoofvlees, mét wat bot, goed voor een mooie winterse stoofpot.

Ik bestelde vorige week weer een streng gerookte knoflook bij Smokey Al. Bij de knoflook een extraatje; een zakje gerookte sjalotten!
Ik besloot vandaag een stoofpot te maken mèt de sjalotten en het kalfsvlees.
Ik kocht op de markt een pastinaak en samen met wat biologische wortelen werd  de stoofpot een complete maaltijd.

Voor vier personen:
1 eetlepel olijfolie
1 kilo kalfsvlees, liefst met wat bot
6 gerookte sjalotten, gepeld
2 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
1 grote tomaat, of een paar tomaatjes uit blik
1 laurierblad
1 tak rozemarijn
wat tijm
1 glas droge witte wijn
1 kop bouillon
12 olijven
1/2 citroen in stukjes
4 ansjovisjes, in stukjes
2 kleine biologische winterwortels, in grove stukken gesneden
1 pastinaak,  in grove stukken gesneden
peterselie, peper en zout.

Verhit de olie en braad daarin het vlees aan alle kanten bruin. Doe de sjalotten erbij en bak ze even mee. Voeg vervolgens de knoflook toe. Wanneer die mooi glazig wordt kunnen de stukjes tomaat in de pan, ook even meebakken.
Blus vervolgens af met een glas witte wijn en voeg de kruiden erbij. Alles zo zachtjes een uurtje stoven.
Dan de wortel bij, de partjes citroen en de ansjovis.
Stoof nog een half uur en voeg dan pas de stukjes pastinaak toe.
Na nog een half uur, proeven en verder op smaak brengen met wat zout en flink wat peper.

Dien deze stoofpot op met mooi grof brood.
Een salade vooraf.

Stukje kaas.
En espresso toe!
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *