Oud en Nieuw hapjes 1: Bourgondische soesjes (Gougères)…

20 augustus

Oudejaarsavond vind ik altijd een echte hapjesavond. We eten wat we drinken wat. Een echte maaltijd komt er meestal niet van want natuurlijk moeten er oliebollen gebakken worden. Ik ben zelf niet zo’n “zoetmens” en na een paar uur oliebollen bakken snak ik meestal naar iets hartigs.
Ik zal de komende dagen een aantal hapjes voor oudejaarsavond publiceren, hartig, zoet en natuurlijk oudejaarsdag verslag van de oliebollenbakkerij.

Vandaag Bourgondische kaassoesjes ofwel Gougères, makkelijk te maken en heerlijk bij een glas wijn. Drink er een mooie Bourgogne bij of een Bourgondisch aperatief Kir; schenk een flinke scheut crème de cassis in een wijnglas en vul het dan aan met een witte Bourgogne of een andere droge witte wijn of maak een Kir Royale, dan neem je in plaats van witte wijn een cremant of champagne.

2,5 dl melk
50 gram boter een snuifje zout
150 gram bloem
4 eieren
50 gram Comté of Gruyère kaas in blokjes gesneden ter grote van een doperwt
50 gram geraspte kaas
Breng de melk met de boter en het zout aan de kook.
Voeg de bloem in één keer toe en en verwarm het mengsel al roerend tot het van de bodem van de pan loslaat.
Laat het nu even afkoelen en roer er dan één voor één de eieren door. Je moet roeren tot je een mooi glanzend mengsel hebt.
Roer er dan de blokjes kaas door.
Vorm met twee eetlepels kleine balletjes van het deeg en leg die op een ingevette bakplaat.
strooi nog wat geraspte kaas over de soesjes en bak ze in een voorverwarmde oven op 170 graden in 20 minuten gaar. Met het deeg kun je ongeveer 20 soesjes maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *