Tiramisu…

 

Kerst 2007 095

De tiramisu die ik voor het kerstdiner maakte was een groot succes. Sterker nog, het gezelschap wil dit als vast onderdeel van volgende dinertjes! Ik schrijf het recept dus maar even op voor het in de vergetelheid raakt.
Ik gebruikte het recept van Gerrit Jan Groothedde van Eetschrijven, hij won er in 1979 zelfs een prijs  mee. Ik volgde ook letterlijk zijn advies over het gebruik van eiwitten, Gerrit Jan schrijft;

Nu kon u het slechter treffen, want mijn recept voor tiramisu (ik bedacht het al in 1979 en won er toen zelfs een prijs mee) is, al zeg ik het zelf, het lekkerste dat er in het Nederlands op internet te vinden is. Eén van de redenen is dat ik tot mijn verbazing wel de enige lijk te zijn die er geen probleem in ziet vijf eierdooiers en maar twee eiwitten voor te schrijven. U hebt het begrepen: bij mij houdt u drie eiwitten over! Tja, dat is dan niet anders. Twee eierdooiers is veel te weinig, vijf eiwitten is veel te veel en alles er tussenin is een laf compromis. U wilt toch lekker? Nou: gebruik die drie eiwitten dan lekker ergens anders voor! Bijvoorbeeld voor die baked alaska waar ik het vorig jaar ook al over had.

Ik gebruikte de eiwitten die over waren om een flinke stapel macarons te bakken, dat was ook een goede oplossing.
Het oorspronkelijk recept van Gerrit Jan is voor 6 tot 8 personen, ik moest dus de hoeveelheden wel aanpassen. Ik vermenigvuldigde de hoeveelheden met 3 en dat was voor 20 personen prima. Ik gebruikte een roestvrijstalen ovenschaal van 37x26x6 cm, daar paste alles precies in.
Voor het besprenkelen van de lange vingers gebruikten we een speciale methode; in de meeste recepten staat dat je de koekjes moet soppen of besprenkelen of doordrenken. Al met al een risicovolle onderneming want de koekjes vallen nogal snel uitelkaar. Een geheel nieuwe methode dus op het Ministerie; wij spoten de koffie met de plantenspuit over de koekjes!!! Groot voordeel; een zeer gelijkmatige verdeling, geen koekjes die uit elkaar vallen, geen troep in de keuken!

kerst 24 en 25 december 002

De oorspronkelijke hoeveelheden voor 6 tot 8 personen;
250 g mascarpone
5 eierdooiers 2 eiwitten
200 g Italiaanse savoiardi (of lange vingers, boudoirs of lepelbiscuits)
100 g witte basterdsuiker
250 cl sterke koffie
4-6 eetlepels amaretto
wat cacaopoeder.

Ik gebruikte dus voor 20 personen;
750 gram mascapone
15 eidooiers
6 eiwitten
600 gram lange vingers (iets meer omdat dan het blik perfect gevuld was)
300 gram basterdsuiker
750 ml sterke koffie
15 eetlepels amaretto
cacaopoeder
een schone plantenspuit om de koffie te verdelen
een bakblik van  37x26x6 cm

Klop de eierdooiers schuimig met de suiker. Dan de amaretto erbij doen en de mascarpone. Meng tot je een mooie gelijkmatige massa hebt. Klop de eiwitten stijf en schep er dan de massa heel voorzichtig door. Je hebt nu een zachtgele vla.
Leg de koekjes met de suikerkant naar boven in een vorm.
Bespuit de koekjes met koffie tot ze mooi doordrenkt zijn. Schep hierover zoveel vla dat de koekjes bedekt zijn. Leg hierop een nieuwe laag koekjes, bespuit die met koffie. Daarop een laag vla en ga zo  door tot de koekjes op zijn. ( in mijn blik pasten drie lagen) Eindig met een laag vla. Zet de tiramisu minstens 30 uur in de koelkast.
Bestrooi vlak voor het gebruik met cacaopoeder. Je kunt de tiramisu met behulp van een mes en taartschep opdienen.

© ellen, met dank aan Eetschrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *