Varkensworstje met pompoengnocchi en een saus van bloedworst….

 

5 oktober 021

Vandaag liet ik me inspireren door de recepten van Dick Soek. Eén van de “Helden van de Smaak”.  Bij de Volkskrant van afgelopen zaterdag was een extra bijlage gevoegd ter ere van de week van de smaak. Over de genomineerde Helden van de Smaak was kort te lezen waar zij mee bezig zijn, wat hun passie is enzovoorts. Er stonden ook een aantal recepten bij de verschillende verhalen. De recepten van Dick Soek spraken mij meteen aan en ik besloot maar eens zoiets te gaan maken. Helemaal precies een recept namaken kan ik niet, wil ik ook niet. Maar de passie voor mooie kleinschalig geproduceerde producten sprak mij aan. Koken met wat met liefde geteeld en gefokt is, eenvoudige ingrediënten, producten van het seizoen…

Dick Soek maakte zelf een varkensworstje, ik had mooie biologische worst in huis van de Sumiranvarkens en besloot die te gebruiken voor dit gerecht.
Pompoenen zijn er op dit moment in overvloed, ik kocht een biologisch geteeld exemplaar en gebruikte biologische aardappelen.
De bloedworst kochten we vandaag bij een ambachtelijke slager in Duitsland. We maakten een uitstapje over de grens en kochten ook nog een fles Dornfelder Trocken van het Weingut Dr Bürklin-Wolf uit Wachenheim.

Pompoengnocchi;
400 gram pompoenpuree | 600 gram aardappelpuree | 300 gram bloem | 1 eidooier | wat nootmuskaat | zout en peper. | 100 gram zachte geitenkaas.
Kneed een soepel deeg van deze ingrediënten en vorm er kleine ovale balletjes van. Druk ze licht in met een vork zodat je de mooie gnocchivorm krijgt. Kook de gnocchi in ruim kokend water tot ze bovendrijven. Schep ze uit het kookwater en leg ze op een met olie ingevette schaal.

De saus;
200 ml room | 60 gram bloedworst in stukjes gesneden.
Kook de room tot de helft in en voeg de stukjes bloedworst toe. Roer goed tot de bloedworst gesmolten is en de saus ingedikt.

De worstjes in wat boter op een laag vuur in ongeveer 15 minuten gaarbakken. Neem ze uit de pan en houd ze warm.
Bak de gnocchi even zachtjes in het braadvocht van de worstjes.

Leg ze dan op de borden en kruimel er wat verse geitenkaas over. Gratineer ze even onder de hete grill tot de kaas gesmolten is.

Leg er dan de worstjes op en schenk er de saus over.

We dronken er de Dornfelder bij, prima combinatie!

En natuurlijk espresso toe, met een stukje chocolade vandaag, maar daarover later meer!
@ ellen.

nb:
Ik gebruikte voor twee personen 350 gram worst. De hoeveelheid gnocchi was veel-te-veel. Ik nam ongeveer 6 gnocchi per persoon. De rest kook ik even en vries ze dan in.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *