De Koning Drinkt…

 

Gisteren kocht ik bij een krantenkiosk in Helmond vijf deeltjes van de aloude stripverhalenreeks SUSKE EN WISKE .
Het waren facsimile-uitgaven, gedrukt naar de originele Vlaamse uitgaven uit de jaren veertig en vijftig. Zelfs het papier was “na-oorlogs”, en beslist niet houtvrij. Twee bladzijden in rode inkt, twee bladzijden in blauwe. De prijs was ook “na-oorlogs”, namelijk € 1,- per stuk.

De Koning Drinkt is het vierde verhaal uit de reeks. Lambik komt in deze geschiedenis niet voor, Jerom bestaat nog niet en Tante Sidonia wordt slechts vertegenwoordigd door een middeleeuwse voorgangster.

Via een toverspiegel komen Suske en Wiske in de middeleeuwen terecht, in het land van Koning Poefke. Koning Poefke is ziek, zijn hofartsen weten zich geen raad.
Maar zo niet Suske en Wiske. Die stellen even de juiste diagnose want: “In ons tijdperk zijn dokters er veel op vooruit gegaan… Wel 100 franc per visiet, hoor!”
Het is Wiske die het als eerste doorheeft: “Mijne heren, de toestand is kritiek! De koning lijdt aan de vreselijkste ziekte, die een man kan kwellen!… Zijne Majesteit heeft een Droge Lever!!!”
Onze helden weten echter raad. Ze brouwen een ketel van het beste Belgische bier en: “Onderuit! Hier is het levenselixir! Een fonkelende Export!!”
Enfin, juist voordat de koning het loodje legt gieten onze helden het vocht in de majesteitelijke  keel en wat denk je: De koning is genezen. Zo zit dat!
Dan volgt er nog een heel verhaal van intriges, draken, spoken, vijandelijke legers en ware doodsverachting. Maar daar gaat het allemaal niet meer om.
Nee, het is die Droge Lever waar ik blijf steken. 

Ik heb de uitdrukking al járen niet meer gehoord of gelezen. Met een Droge Lever wordt bedoeld dat je  ál te lang verstoken bent geweest van drank. Alcoholhoudende drank. Het zal ongetwijfeld een Vlaamse uitdrukking zijn, hoewel de Dikke van Dale daar geen speciale melding van maakt.
Het was de vaste uitdrukking van Opa Jehan, wanneer hij na een barre fietstocht vanuit Helmond bij ons thuis op de stoep afstapte. De man kreeg dan een flesje bier en knapte zienderogen op. Opa Jehan was een matig drinker.
Opa Pauwke, die had áltijd last van een droge lever…

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *