Voor de lunch met Marian en Marcel maakte ik als hoofdgerecht zelf ravioli met een vulling van ossenstaart en groenten. Marian wilde graag het recept hebben en ik begon dezelfde dag nog ijverig te schrijven maar op de één of andere manier kwam het artikel maar niet af. Nu we hier weer op onze vaste stek zitten met een grote tafel om aan te werken, heb ik me voorgenomen om al die half-affe artikelen maar eens af te maken en te publiceren. Ravioli dus, zelfgemaakt natuurlijk, met een vulling van ossenstaart en groenten.
- 500 gram ossenstaart in stukken van 5 cm
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 grote sjalotten, fijngesnehttp://ministerieetenendrinken.nl/wp-admin/admin.php?page=WordfenceTwoFactorden
- 2 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
- 2 middelgrote wortels, in kleine blokjes gesneden
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 glas droge witte wijn
- een bosje salie en een paar takjesrozemarijn, samengebonden
- ongeveer 1 liter water
- wat gehakte platte peterselie
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 ei
- peper en zout
Verhit de helft van de olijfolie en smoor daarin de ui, wortel en knoflook 10 minuten. Neem een andere pan en verhit de rest van de olijfolie. Bak daarin de stukken ossenstaart rondom bruin. Voeg de groenten erbij en smoor nog even mee. Giet er de witte wijn bij en laat alles even inkoken. Dan de tomatenpuree erbij en het bosje rozemarijn en salie. Giet er water over tot alles bijna onderstaat en laat de stukken staart zo in ongeveer 1 1/2 uur gaar stoven.
Maak intussen pasta van 400 gram pastameel 00, drie eieren en een eidooier. (bewaar het wit om de ravioli mee dicht te plakken). Rol de pasta in platte plakken uit en bewaar ze onder een droge doek.
De vulling:
Haal de stukken staart uit de saus en pluk het vlees van de botjes. Velletjes en drelletjes verwijderen (hond is er blij mee). Vis de kruiden uit de saus en gooi ze weg. Schep de helft van de groenten uit de pan en mix ze samen met de stukjes vlees in de foodprocessor tot een grove massa. Doe er een ei bij en de Parmezaanse kaas. Breng verder op smaak met peper en zout. De vulling is nu klaar.
Steek rondjes uit de pastavellen van ongeveer 6 cm doorsnee en leg daarop een volle theelepel vulling. Sluit af met een tweede rondje waarvan je de randen met eiwit bestreken hebt en druk ze goed dicht. Dit is wel een tijdje werken. Zet mooie muziek op en priegel geduldig.
De saus:
De bouillon goed ontvetten. Dat gaat het beste door met vellen keukenpapier het vet op het oppervlak van de bouillon op te deppen. Neem een paar keer schoon keukenpapier en laat het vet opzuigen. Pureer de groenten die nog in de bouillon drijven samen met de bouillon. Laat de overgebleven saus inkoken tot de gewenste dikte. Breng op smaak met peper en zout en wat peterselie.
Gaar de ravioli in ruim kokend, gezouten water in 4 à 5 minuten. Schep ze op de borden en giet er wat saus over.
Ik geef toe, het is een hoop werk maar het resultaat is erg lekker.
© ellen.
het is net 9 uur ‘s ochtends geweest en het water loopt in mijn mond bij dit recept! Zodadelijk naar de slager om ossenstaart te halen. Twijfel nog of ik mijn Chinese ossenstaartschotel ga maken, die is nl ook erg lekker!
Hallo Ellen,
Las zojuist je recept van de ravioli. Ik heb een vraag: is het mogelijk de ravioli eerder te maken en dan in te vriezen zonder verlies van kwaliteit qua smaak?
Groetjes,
Marjan
Hoi Marjan,
Ik heb ze wel eens ingevroren, dat ging goed. Er zal best wel iets smaak verloren gaan maar de ravioli smaakte ons toch nog prima. Ik zou ze wel los invriezen. dus naast elkaar op een bord bekleed met bakpapier en dan afdekken. Zo kunnen ze dan ook ontdooit worden, dan plakken ze niet aan elkaar. Succes en smakelijk eten!