Taartje van filodeeg met verse zalm en spinazie.

IMG_1982 Zondag hadden we een feestje, een wat eigenaardig afscheidsfeestje… Vriend Jan, zijn zoon Bert, De Jongste Bediende en Paul besloten al even geleden dat ze zouden stoppen met roken. Ieder had zo zijn eigen reden en daar werd al een tijdje druk over gepraat tijdens de wekelijkse borrel bij Vriend Jan. “Per 1 januari is zo flauw”, Ik ga eerst met een pillenkuur beginnen”, “Ik moet eerst even op vakantie”...ze discussieerden, debatteerden en kwamen er maar niet uit…, maar… “We doen het samen!” Dat was iets! Ze besloten samen hun laatste sigaret te roken en elkaar dan daarna ook te steunen in de moeilijke strijd.  Zoiets moet natuurlijk tenminste wel een aardig samenzijn opleveren… Een waardig afscheid, onder het genot van een lekker glas bier of een borrel, dát wilden ze, met een laatste explosie van veel rook! Nou dat is in ieder geval gelukt! Zondagmiddag rond de klok van zessen verzamelde zich de Stoppers, gewapend met hun laatste sigaretten, sigaren en shag rond de tafel van Vriend Jan en Vriendin Ans. Er werd gedronken gelachen en vooral veel, héél veel gerookt. Vriend Jan offerde heel gul enige flessen uit zijn voorraad Westvleteren bier…

Zo tegen zevenen rookte de Jongste Bediende zijn laatste sigaret. Hij trok het verder niet meer. Hij wilde naar huis, doodmoe van een dag muziek maken en roken. De rest rookte nog even door maar zo rond acht uur was het definitief; Vriend Jan, Zoon Bert, De Jongste Bediende en Paul hadden er genoeg van; zij roken niet meer!
foto 1
De asbakken waren overvol, de lucht was te snijden, maar het was een gezellig afscheidsfeestje. Laten we hopen dat het ze samen gaat lukken! Steunbetuigingen zijn van harte welkom!

Natuurlijk hoort er bij een feestje ook een lekker hapje. Vriend Jan en Vriendin Ans zorgden voor een heerlijke pan gezonde groentensoep met knapperig stokbrood en ik had twee hartige taartjes gebakken met zalm en spinazie. Altijd goed zo’n taartje; snel klaar, niet moeilijk en succes verzekerd!

Ik bakte twee van deze taartjes voor ons gezelschap. Voor twee vlaaibodems doorsnee 24 centimeter heb je nodig: *)

 • 400 ml room
 • 4 eieren
 • zwarte peper en wat zout
 • 400 gram verse zalm in kleine stukjes of reepjes gesneden
 • 400 gram verse spinazie, even geblancheerd in gezouten kokend water en daarna goed laten uitlekken en fijn hakken
 • peper en zout
 • 10 vellen diepvries filodeeg, ontdooid (héél voorzichtig uitvouwen!)
 • 1 flinke klont boter, gesmolten
 • gedroogd broodkruim
 • twee bakvormen 24 cm doorsnee, ingevet met boter

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de room, eieren, spinazie met wat zout en zwarte peper goed door elkaar. Bekleed de vorm met vellen filodeeg. Leg de vellen om en om en bestrijk ze steeds met de gesmolten boter. Strooi het broodkruim over het laatste vel filodeeg en giet daarop het room/ei/spinazie mengsel en schik de stukjes zalm ertussen.

Bak de taart in 35 tot 40 minuten mooi bruin en gaar. Het mengsel moet gaar en mooi goudbruin zijn. Zacht en zalvig; valt onder de categorie “Troosteten”!

We dronken geen espresso toe! We gingen naar huis en lieten vriend Jan én Vriendin Ans in de rookwolken achter.

*) je kunt deze hoeveelheden gerust halveren als je maar één taartje wilt bakken!

© ellen.

 

7 thoughts on “Taartje van filodeeg met verse zalm en spinazie.

 1. 21 Jaar geleden stopt ik ook , samen met Paul. Ik wens hem dit keer veel sterkte en meer geluk en uithoudingsvermogen toe dan toen. Ik rook nog steeds niet ,dus Paul doe je best!!

 2. Iedereen die is gestopt met roken, veel succes en sterkte. Ik hoop van ganser harte dat jullie het volhouden. Weet dat je als niet roker meer en beter proeft van het eten en drinken.

 3. Heel veel succes met niet roken. Dit jaar vier ik mijn 30 jarig jubileum en ben er nog steeds blij om.
  Wat mij soms op de been hield was het idee dat het niet voor altijd zou zijn als ik 65 werd “mocht” ik weer en die leeftijd bereik ik ook dit jaar.
  Maar weer roken NEE NOOIT MEER!

 4. Gewoon doen, ik dacht ook dat ik het niet kon.
  was al eens gestopt maar na 3 weken weer begonnen en rookte meer als voorheen.
  In 2005, he jubileum, weer gestopt en nu definitief, rook sindsdien niet meer.
  Achteraf was het makkelijker dan ik dacht.
  Als ik het moeilijk kreeg nam ik een lege huls, ging zitten, deed alsof ik rookte, dus diep inademen en weer niet aanwezige rook uitblazen en hield dat ongeveer een 5 minuten vol. Dan realiseerde ik me dat eigenlijk een sigaret had gerookt, rustmomentje, zonder allerlei slechte stoffen. En dat een echte sigaret me niet meer bracht en een heleboel troep.
  Zelfs die nepsigaret na verloop van tijd niet meer nodig.
  En ik ben er heel erg blij om.
  Dus ook heel veel sukses
  groet mien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *