Mijn eerste brood…

IMG_2054

Als zelfbenoemd bakkersknecht mocht ik in het verleden opdraaien voor het zware werk, namelijk het kneden van het deeg. Ellen evenwel besliste over receptuur, ingrediënten en ovenbehandeling. En daar gaat vanaf nu verandering in komen: zie hier mijn allereerste brood ooit, van begin tot eind zelf gemaakt.

Toen het Kind nog een Kruimeltje was putten wij ons uit om het zo gezond mogelijk groot te voederen: gezond en goed…  (Ach je weet wel, zo’n jaren zeventig kind dat naar school werd gestuurd met bio-boterhammetjes besmeerd met bio-pindakaas, dewelke het Kruimeltje dan op school onmiddellijk ruilde tegen kleffe witte sneden, besprenkeld met hagelslag van Venz…) En aangezien in die tijd verantwoord brood niet te krijgen was in ons dorpje moesten we zelf bakken. Dat was geen straf en we hebben het een hele tijd volgehouden.

Maar enfin, het Kruimeltje werd Kind, en het Kind vloog uit. Ikzelf ging minder brood eten en Ellen vond met de jaren een redelijk alternatief bij de plaatselijke middenstand. Het zelf bakken begon in onbruik te raken.

Bevredigend was dat gekochte brood uiteindelijk toch niet, en voor écht goed brood dienden we een kilometer of vijftien te reizen, wat een rare bezigheid was wanneer het om je dagelijkse kost ging. En soms kwam er brood via een bio-bestelservice naar het dorp, dat kon ook. Echter daarvoor was ons leven dan weer te onregelmatig, we waren niet in staat om een week vooruit te plannen hoeveel sneden brood we zouden gaan eten. Kortom, ontevreden gevoelens stapelden zich op.

Laatstleden diende zich echter een mogelijke oplossing aan. Een van de Foodbloggers die we hebben gelinkt aan onze web site is Levine van Doorne. Zij verzorgt al ruim negen jaar een blog over eten en drinken, en het bakken van brood neemt daarin een speciale plaats in.

In het najaar van 2014 publiceerde Levine van Doorne haar eerste boek. Het heet Brood uit eigen oven. Gedurende de afgelopen maanden kwam ik diverse recensies tegen in verschillende nationale media, ze waren allemaal van grootmoedig tot lovend. En dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met de inzichtelijke manier waarop Levine de materie beschrijft. Ik ga over dat boek binnenkort nog een en ander zeggen, vooralsnog volstaat de mededeling dat Levine me aan de hand nam en me mijn eerste brood liet bakken.

Mijn eerste brood ziet er niet zo heel erg confessioneel uit, het had wat anders gevormd mogen zijn. Maar toch, het oogt eigenlijk behoorlijk stoer en smaken doet het excellent…

© paul

 

4 thoughts on “Mijn eerste brood…

 1. Wat een geestig brood! Het ziet er zeker niet confessioneel uit en ook niet conventioneel. Maar het zal zeker heerlijk smaken, eigen brood is altijd lekkerder. Levine zal je vast kunnen vertellen waarom je broood deze bijzondere heeft gekregen.Te veel gist? Te lang gerezen? Ik weet het niet. Het boek van Levine is top en haar workshops zijn echt heel erg leerzaam! Ik bak nu al bijna een jaar al mijn brood zelf na twee workshops bij haar. Levine leert je hoe het allemaal werkt en waaar je op moet letten. En, ja, af en toe heb ik ook nog wel eens een wat wonderlijk brood, maar het smaakt altijd zoveel beter dan brod van de gemiddelde bakker!

 2. Wat leuk om te lezen, en wat een geweldig brood!
  Zelfgebakken is altijd lekker, en met Levine op de achtergrond gaat dat ook helemaal lukken, zij heeft al meer personen aan het bakken gekregen….
  Ik vind het een super aanvulling op jullie blog, kijk nu al uit naar meer!
  Succes!

  Groet,
  Karin

 3. Dat “confessioneel”, het was niet eens als grapje bedoeld. Het was gewoon een vergissing, het was al laat in de avond…
  Verder dank voor jullie reactie…

  Paul

 4. Ik bak al jaren zelf brood omdat ik echt niet meer tevreden was over de sponsachtige structuur van onze bakker (voor beter brood moesten wij naar het naburige dorp).
  Eerst gebeurde alles met zo’n automatische broodmachine. Het smaak was bevredigend doch vorm en afmetingen (een lompe dikke kubus) waren niet echt dat wat ik wilde.
  Dan maar alles met de hand. Na wat proberen (en soms met vallen en opstaan) vond ik toch de goede vorm en smaak. Alles was echter zo arbeidsintensief en met mijn drukke leven niet echt te rijmen (ongeveer 3 uur voor een brood).
  Voor enkele jaren kocht ik me in den Aldi een keukenrobot. Serieuze investering, dat wel (150 euro) en vanaf toen ging alles als vanzelf, ik bak nu drie broden in één keer, steek er 2 in de vriezer en ik heb een ganse week vers brood.
  Van Levine van Doorn heb ik nog nooit gehoord maar het lijkt me een naam om te onthouden.
  Ik gebruik een mengsel van vol tarwemeel (of spelt als ik er aan kan komen) gewone tarwebloem en, als ik het kan bekomen echte maïsbloem. Dit laatste geeft een ongelooflijk luchtig brood.
  Ik heb ook nog van die “onconventionele” broden maar die gebruik ik altijd eerst. Ze zijn trouwens even lekker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *