Ik heb altijd gedacht dat het een volkse klassieker was, maar hoe ik ook zoek, ik kan het recept in geen enkel kookboek terug vinden. Laat ik ervan uitgaan dat het een bedenksel van Ellen is…
Het gerecht staat al jaren op onze menulijst, we eten het vaak. In zijn eenvoud benadert het die andere (échte) klassieker: spaghetti aglio, olio e peperoncino. Het is in een handomdraai klaar, de ingrediënten zijn goedkoop en de smaak is superbe… Het geraffineerde zit ‘m in de toevoeging van ansjovisflites. Een stevige lunch voor twee personen:
- 1 verse peper,
- 1 uitje,
- 2 tenen knoflook.
- 1 eetlepel kappertjes,
- 2 rijpe tomaten,
- 3 ansjovisfilets
- olijfolie.
Verhit de olie in een koekenpan en bak dan op halfhoog vuur de gesnipperde ui, de gehakte knoflook en de gehakte peper tot de uisnippers mooi glazig zijn (niet bruin!). De in blokjes gehakte tomaten erbij en ook de kappertjes. Snijd de ansjovisfilets kort en laat ze vervolgens smelten in de saus. Kook intussen spaghetti naar believen. Schep de spaghetti dan door de saus en dien heet op. Zo simpel, zo lekker…
Die ansjovisjes smelten echt weg in de saus. We gebruiken ze regelmatig op deze manier. Denk aan gestoofd lamsvlees, denk aan romige tomatensoep….
Nou nog een naam bedenken voor dat gerecht…
© paul
Heet dit niet Pasta Puttanesca (hoerenspaghetti
… en ook een eetlust-opwekkende foto. Mooi.
Het doet in ieder geval denken aan de spaghetti alla puttanesca, maar dan moet je de ui weglaten en olijven, oregano en peterselie toevoegen.
Volgens mij is het een arrabiatasaus? Alleen de kappertjes horen daar niet standaard in en zijn een extra toevoeging die zeker de moeite waard is lijkt me.
En de ansjovis zie ik nu ik wat zorgvuldiger lees….
Dit is onze makkelijke maaltijd, wel met op het laatst nog een knijpje citroen…….