Knoflook, olie en pepertjes…

De lekkerste pasta ooit? Misschien is het wel zo… Mij mag je er in ieder geval op elk moment van de dag of de nacht voor wakker maken. De eenvoudigste pasta is het waarschijnlijk ook; spaghetti aglio, olio e peperoncino (aio, oio e peperoncino).

Olie in de pan, een paar tenen knoflook erbij (fijngenipperd) en een paar kortgesneden pepertjes (al dan niet met zaadlijsten). Op een niet te hoog vuur laten garen. Spaghetti koken en afgieten. Vervolgens de pasta in de oliesaus storten en even goed omwerken. Meteen op tafel. Een beetje basilicum erover mag, of een toefje rucola. Vers geraspte kaas wordt al een beetje decadent, maar vooruit…

Er zijn een aantal varianten van dit gerecht in omloop. Maar altijd komt het erop neer dat je er olie, knoflook en pepers in stopt.

Een geweldige lunch heb je eraan, of een prima voorgerecht. Doe er een grote bak sla bij en je zou de spaghetti als hoofdgerecht kunnen beschouwen.

Bij ons komt het regelmatig op tafel. Zo vaak, dat het normaal lijkt en ik vergeet dat ik dat zo nu en dan ook op de web site moet vermelden. Een klassieker uit de Italiaanse keuken. Dat vond Pellegrino Artusi, vader van de Italiaanse kookboekencultuur. En dat vond een deel van de kruimeldiefjes uit Monicelli’s misdaadkomedie I solti ignoti… Dat vindt een aantal van onze vrienden, en dat vinden wij!

P.s.: Ik bedenk me nu dat de spaghetti met truffelolie een nog simpeler gerecht is. Ook daar kun je me te pas en te onpas mee verblijden en verleiden…

© paul