Gevulde speculaas

gevulde speculaas
Het is al een paar dagen van dat sombere druilerige weer. Lekker binnen zitten met een mooi boek is een goeie oplossing als je geen andere verplichtingen hebt. En dat was ik dus van plan, eigenlijk. Ik bedacht vanmorgen dat een stuk gevulde speculaas het genot helemaal compleet zou maken. Gelukkig had ik alle ingrediënten in huis en kon ik snel deeg maken. Het deeg moet even rusten en toen begon het…Goh, ovendeur wel erg vies… rooster ook… dat lampje is ook al lang niet meer echt helemaal helder geweest… en ojé, die kruidenpotjes moeten ook nodig gepoetst worden… Goed, vier uur en een paar emmers sop later blinkt alles weer en ruikt het huis naar poetsmiddelen in plaats van gebakken speculaas. Tja, soms moeten dit soort klusjes even gebeuren. Maar nu de speculaas!
gevulde speculaas
Voor een flink stuk gevulde speculaas:
◾300 gram bloem
◾150 gram donkere basterdsuiker
◾2 eetlepels speculaaskruiden
◾150 gram koude boter
◾1/2 zakje bakpoeder
◾snufje zout
◾2 eetlepels melk
◾300 gram amandelspijs ( te koop bij een goede banketbakker, of zelf maken)
◾garneeramandelen
◾1 losgeklopt ei

Meng bloem, zout, bakpoeder, suiker en speculaaskruiden. Hak de boter met twee messen door het mengsel tot piepkleine stukjes. Voeg de melk toe en kneed er een mooie deegbal van. Leg het deeg afgedekt een uur in de koelkast. (of poets intussen de keuken, hoe langer het deeg ligt, hoe beter de smaken zich mengen)
Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken. Rol elke stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 20 x 30 cm. Leg 1 lap op de bakplaat.
Kneed de helft van het losgeklopte ei door de amandelspijs en rol de spijs op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ongeveer 20×30 cm. Leg de spijs op de lap deeg en leg de tweede deeglap erop. Druk de zijkanten goed op elkaar.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Druk de amandelen in het deeg als versiering. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas op 160 graden in 40-45 minuten gaar.

Kopje espresso erbij, kaarsjes aan en een mooi boek. Zo komen we de donkere dagen wel door!
© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *