Ossenstaart in groenten-wijnsaus…

ossenstaart in de oven gegaard

“Als ik mee mag eten dan kom ik de deurbel repareren”, riep de Jongste Bediende bij het verlaten van het huis. Die bel was alweer geruime tijd stuk en bezoekend volk kondigde zich nu aan door op het raam te kloppen. Vervolgens sloeg Hond Max dan aan en wij wisten dat er mensen op de stoep stonden. Het systheem funktioneerde eigenlijk prima, maar een deurbel is uiteindelijk toch handiger. De Jongste Bediende mocht overigens altijd al mee eten, maar op het aanbod van voedsel voor werk zijn we toch maar ingegaan. Anders was die bel in december nog stuk…

Ik maakte een runderstaart, langzaam gegaard in de oven. Met overvloedig saus en een torentje van aardappelpuree. Saus en groenten waren één, dus er hoefde verder niks bij. Het bord op de foto is wat kledderig, de smaak van het gerecht was formidabel. Ellen noemt ossenstaart “vergeten vlees”. En dat is het. En dat is jammer. En eerlijk is eerlijk, wij eten het eigenlijk ook veel te weinig. Omdat het alweer even geleden is dat we het gerecht beschreven doe ik het nog maar eens over.

 • 1 ossenstaart (1,2 kg) in stukken van 6 cm gesneden,
 • 2 flinke uien, grof gehakt,
 • 5 tenen knoflook, gepeld, geplet en grof gehakt,
 • 1 grote winterwortel, grof gesneden,
 • 1 flinke schijf knolselder, grof gesneden,
 • 1 rode peper, ontdaan van zaad en lijsten en fijn gehakt,
 • 1 fles stevige rode wijn,
 • 3 blaadjes laurier,
 • 1 flinke pluk tijm,
 • 1 blik tomaten,
 • tomatenpuree,
 • olijfolie,
 • bloem,
 • peper en zout.

Meng op een bord bloem met peper en zout en bestuif daarmee de stukken ossenstaart. Wijf het teveel aan bloem van het vlees. Neem een stoofpan met deksel, die in de oven kan, en verhit de olie. Bak de stukken ossenstaart aan alle kanten bruin. Voeg de uien, knoflook en het pepertje toe en laat ze een paar minuten meebakken. Dan de rest van de groenten erbij (behalve de tomaten) en het geheel even laten smoren. Voeg de wijn toe en de kruiderij en laat alles even aan de kook komen. Plaats de pan daarna in een voorverwarmde oven bij 140 graden. Laat het gerecht nu twee uur stoven. Haal de pan uit de oven en doe er de tomaten bij en de tomatenpuree. Zet de pan terug en laat nog twee uur stoven. Tussendoor een keer omroeren. Na in totaal 4 uren garen is de wijn samen met de groenten ingedikt tot een heelijke saus en het vlees is botermals. Vindje de saus wat aan de natte kant dan kun je hem net voor het opdienden nog even inkoken op het gas. Het zal waarschijnlijk niet nodig zijn.

Het vlees ging op, van de saus bleef nog wat over. We gebruikten die de volgende dag bij varkensvlees.

© paul

3 thoughts on “Ossenstaart in groenten-wijnsaus…

 1. Mag ik even een gepast “sodeju, da’s lekker!” loslaten? Dank u….
  Wat is dit lekker zeg! Mijn Lief en ik hebben er van genoten gecombineerd met linguine, al dente gekookt en besneeuwd met wat versgeraspte parmezaanse kaas. Genieteten pur sang, hart- en zielverwarmend.
  Dank voor de inspiratie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *