Dorade met laurier…

Dorade en Julia's sla 007
Vandaag maar weer eens een lekker visje; Dorade dit keer. Deze vis is te herkennen aan de gouden streep die dwars over de neus loopt. In ons land een te weinig gewaardeerde vis vind ik. Misschien komt dat omdat er geen filets van worden gemaakt. Alles moet in hapklare brokken aangeleverd worden; stukjes kip, gefileerde vis, sla in plukjes, gesneden brood en ga zo maar door! Alsof we zelf geen tanden meer hebben. Kinderen weten nauwelijks nog hoe een hele kip of vis eruit ziet. De meeste kinderen krijgen dus ook nooit meer een hele vis op hun bord en leren dan ook nooit meer hoe je zo’n vis kunt ontgraten en eten!

Wij waren een paar jaar geleden in Septfontaines waar een grote archeologische opgraving was. Archeologiestudenten uit allerlei landen waren daar om veldervaring op te doen. Ook zo’n 6 á 8 Amerikanen. Traditie is dat er één avond in het plaatselijke café-restaurant gegeten wordt. Prima eten altijd, die keer waren er superverse forellen, uiteraard mét kop én staart. De Amerikaanse studenten vielen bijna van hun stoelen; VIS MET GRATEN!!! Dat vonden ze supergevaarlijk! Een van hen riep naar de kok; “Aren’t you afraid they sue you?” Ofwel ben je niet bang dat ze je aanklagen wegens graten…Sindsdien is deze uitspraak bij ons blijven hangen, we steken er de gek mee. Maar hoelang kunnen wij nog hele vissen kopen?

Maar goed, genoeg gemopperd voor vandaag. Wij aten een hele vis, netjes op ons bord zelf ontgraat, dat valt best mee. Ik heb de dorades klaargemaakt naar het recept van Lea Linster.

Neem (per persoon één dorade,)maak ze schoon, schub de buitenkant en wrijf ze in met grof zeezout.
Snijd de dorade aan de bovenkant drie maal in tot de graat. Steek in elke inkeping een laurierblad.
Smeer een bakplaat in met wat olijfolie en leg de dorades erop. Bak de vis in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer 25 minuten gaar.
Serveer de dorades met nog een paar druppels van beste olijfolie die je kunt krijgen en een schijfje citroen.

We aten er gebakken aardappeltjes bij en een groene salade. Een glas Elbling rosé ging prima samen.

Espresso toe en een stukje chocolade.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *