Varkenshaasje met gorgonzola saus…

 

27 juli 005
Weinig geinspireerd vandaag, we hadden niet echt zin in eten, ik wil niet alsmaar klagen maar de hitte begint vervelend te worden. Paul heeft moeite met slapen overdag en s’nachts is het niet uit te houden op zijn afdeling. Het zijn ook de laatste loodjes voor zijn vakantie, nog een paar dagen.
Morgenavond gaan we onze BIOD Bambi uit de stalling halen, dan kan ik er in het weekend nog wat verbeteringen in aanbrengen en de spullen pakken. We nemen géén 50 kilo aardappelen mee zoals de eigenaars van een caravan die deze week niet door de keuring kwam! Ik vraag me bij dit soort verhalen altijd af wat mensen met zoveel aardappels doen op vakantie. Een friettent beginnen misschien? Wat wij wel meenemen is wat pasta, blikje tomaatjes, blikje tonijn, olie, kruiden, pepermolen, zoutmolentje, een melior koffiepot en een espressopotje, dat alles voor de eerste levensbehoeften mochten we ergens verdwalen in een negorij zonder winkel. We denken richting Frankrijk te gaan, maar dat kan altijd nog veranderen.

Wat wij altijd mee op vakantie nemen zijn de culinaria boeken. Dit keer moeten we kiezen tussen Culinaria France, Culinaria Italië, en Culinaria Duitsland, of misschien nemen we ze wel allemaal mee, plaats genoeg in de auto! De Culinaria boeken kun je heel goed als gids gebruiken op vakantie. Ze bieden deel voor deel een uitgebreid verslag over de diverse streken en hun eet- en drink gewoonten, de plaatselijke gerechten, streekwijnen enzovoorts. Kortom een aanrader voor wie nog op weg gaat. En voor degenen die thuisblijven; lees zo’n boek eens per streek door en je bent even helemaal ergens anders.
Maar goed, vanavond varkenshaasjes van de Sumiranvarkens met gorgonzolasaus.
Voor de saus heb je nodig;
200 gram gorgonzola
1 eetlepel boter
2 teentjes fijngesnipperde knoflook
1 krappe lepel bloem
een kopje bouillon
een scheutje room
peper, zout en wat verse gehakte peterselie ter garnering.
Smelt de boter in een sauspan en laat de knoflook er even in uitzweten. Voeg de bloem toe en roer goed om. Voeg de bouillon erbij een meng alles tot een gladde saus. Voeg nu de gorgonzola toe en laat deze langzaam, onder goed roeren smelten. Voeg eventueel wat bouillon toe tot je een mooie gladde saus hebt. Laat de saus nu heel zachtjes een kwartierje doorpruttelen zodat alle smaken zich mengen.
Maak de saus verder op smaak met peper en zout en een scheutje room.
Bak de varkenshaasjes tot ze gaar zijn en houd ze warm onder folie. Roer de aanbaksels in de pan los met wat bouillon (eventueel een scheutje cognac) en giet dit bij de saus.
Opdienen met wat verse peterselie.
Wij aten er in de schil gekookte aardappelen bij en gebakken spinazie.
Espresso toe.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *