Ibericoham…

 

septfontaines augustus 2007 045

Ik vertelde al over het feest in Bourg. De Spaanse afvaardiging verzorgde paëlla-maaltijden. Op de achtergrond kun je nog net één van de gigantische pannen zien waarmee ze werkten. Ze hadden er zo vier in gebruik. We hadden echter juist een Portugeese maaltijd achter de kiezen en moesten daarom even overslaan. Gelukkig hadden de Spanjaarden ook iets voor de kleine trek. En dat konden we absoluut niet laten schieten.

De Jambon Marque National uit Luxemburg is voortreffelijk en voor mooie Parmaham mag je me        ‘s nachts wekken. Maar het lekkerste varkensvlees komt uit Spanje. Van het Ibericozwijn. En dat nu staat de man op de foto te versnijden. Je kunt het zien aan het zwarte hoefje.

Het Ibericozwijn loopt vrij rond. Het voedt zich met de vruchten des velds en de hele herfst en winter door met eikels van de steeneik. Het wordt geslacht na een leven van ruim 14 maanden. Dit in tegenstelling tot de batterijvarkens bij ons, die slechts 6 maanden te leven hebben. Door het vrij rondlopen én het speciale voedsel (vooral de eikels) ontwikkelt het Ibericozwijn een heel exquise smakend, licht dooraderd vlees. Je weet niet wat je proeft. Het vlees wordt vers gegeten, maar vooral ook tot vleeswaren verwerkt. Het vlees is natuurlijk niet goedkoop, maar wat deert het…

septfontaines augustus 2007 046

Ibericoham is de lekkerste ham ter wereld. Wij weten dat, want wij hebben het zelf geproefd. De foto laat nog iets zien van de sappigheid van de ham. Mooi dooraderd vlees met een rand spek. De broodknabbels waren eigenlijk overbodig. Het bordje werd op het feest aangeboden voor € 1,-

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *