Mag Dat?

 

7 oktober 027

Mag dit? Zo maar een poppetje van eikels en kastanjes maken?..
Is dit de goede manier om kinderen weer een beetje terug naar de natuur te brengen en ze daarmee te leren wat kan en wat niet kan? Of dienen de eikels en kastanjes onder de boom te blijven liggen om zo opgenomen te worden in de eeuwige cyclus van afsterven en leven geven?

Een reactie deze week op ons weblog;

“jammer dat jullie die prachtige paddestoelen niet gewoon in het bos laten staan,toevallig ben ik met een reportage bezig over een bos waar ik woon, waar een heleboel paddestoelen en nog veel meer mooi’s staan. stel dat we dit allemaal gaan doen dan blijft er helemaal niets van de natuur over. paddestoelen koop je bv in een supermarkt, een smartshop of wat maar blijf eens van dat beetje natuur wat er nog staat af. goed voorbeeld voor je kinderen ook !!!
Anja.”

Ik werd boos toen ik deze reactie las, verontwaardigd ook. Ieder jaar is er wel iemand die ons even de les wil lezen over het plukken van paddenstoelen. En nu ook nog een sneer over “het goede voorbeeld aan kinderen geven”! Pffft.

Ik zal proberen uit te leggen wat ik van deze reactie vind;

A: Paddenstoelen zijn vruchten, als je ze deskundig plukt blijft het mycelium gewoon in de grond. Er komen gewoon weer paddenstoelen op dezelfde plaats terug!
Er is helemaal niets mis met het, op kleine schaal, plukken van paddenstoelen. Net zomin als met het plukken van bramen of wilde frambozen of weet ik wat de natuur nog meer aan moois te bieden heeft.

B. Deze eetbare paddenstoelen plukken we meestal langs wegkanten en aan de randen van bospaden.
Het jaarlijks afschrapen van wegkanten door gemeenten en provincies doet meer schade aan het paddenstoelenbestand dan het plukken van paddenstoelen! Zij vernietigen namelijk de moederplant. Definitief en grondig! Op onze vaste plukplaatsen verschijnen vandaag-de-dag nog evenveel paddestoelen dan dertig jaar geleden. We plukken slechts strikt voor eigen genot. Wij vernietigen geen natuur, wíj niet…

C. In de ons omringende landen worden al sinds mensenheugenis paddestoelen geplukt. In Duitsland, Polen en Tsjechië trekken families in het weekende de bossen in om een maaltje bij elkaar te zoeken én te genieten van de natuur.
En, over het opvoeden van kinderen en cultuur gesproken: in Tsjechië worden op scholen kleurboekjes gebruikt om kinderen te leren wat eetbare en wat niet eetbare paddenstoelen zijn. En bij veel apothekers kun je, bij twijfel, je paddenstoelen laten testen.

Het ergste van deze reactie vind ik wel dat je zegt dat je “paddenstoelen gewoon in de supermarkt of smartshop” moet kopen. Goed voorbeeld voor je kinderen!!! Waar groeien de paddenstoelen; In de supermarkt!!! Net zoals de sliertjes kool, plukjes sla en andere, op groente lijkende smurrie die in de supermarkt aangeboden wordt. De bakjes “bospaddenstoelen” die AH ons wil verkopen hebben helemaal niets met het bos te maken! Dat moeten we vooral onze kinderen als voorbeeld geven! Meneer Albert en Meneer Aldi maken melk en kool en paddestoelen. En als Meneer Albert het niet kan maken komt het gewoon per vliegtuig uit Kenia of een ander ver land. Goed voorbeeld!?! Om over de smartshop maar niet te spreken.

Onze dochter is opgegroeid met de natuur, weet wat er in de bossen te vinden is. Weet hoe verse bramen smaken, weet hoe je daar heerlijke jam van kunt maken. En ze weet ook dat je respectvol moet omgaan met wat de natuur ons te bieden heeft.

Wijzelf plukken al zo’n 35 jaar paddenstoelen. Wij hebben ons 35 jaar lang verdiept in het hoe en waarom van de groei van deze natuurschatten.
Dat betekent boeken lezen, naar deskundigen luisteren, proberen te begrijpen hoe de plant met de omgeving in symbiose leeft. Dat heeft ons geleerd waar welke paddenstoelen te vinden zijn. Dat gaat niet zomaar. Dat heeft veel studie en verdieping gekost én het heeft ons geleerd respect te hebben voor de natuur. Ik laat me dan ook niet zomaar even wegzetten als de eerste de beste natuurvernietiger!!!

En, zoals gezegd, sneuvelen veel paddenstoelenpopulaties door het “afschaven” van wegkanten ten behoeve van een “opgeruimd” landschap. Ook verzuring van de grond en verregaande ruilverkaveling is een van de oorzaken dat er bijvoorbeeld bijna geen cantharellen meer voorkomen in Brabant.

Anja, misschien moet je eerst nog maar eens te rade gaan bij een aantal deskundigen voor je je reportage gaat maken over het bos! Het IVN is een mooi begin lijkt me.

Overigens is het nog niet zo heel lang geleden dat er een publicatie van het IVN verscheen waarin het plukken van paddestoelen als NIET schadelijk werd geclassificeerd. (Voor écht geïnteresseerden wil ik het artikel wel proberen op te graven, nú kan ik het even niet vinden. Het artikel was geschreven door een Mycoloog, een paddestoelengeleerde dus!)

© ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *