Mootje zalm met een saus van verse tuinkruiden…

zalm 002

Het is al een paar dagen stralend mooi voorjaarsweer, zonnig en, uit de wind, zelfs warm. Dan krijg ik zin in verse kruiden, groene groenten. Er is nog niet zo heel veel groente van “de koude grond” dus behelpen we ons met een krop sla. Gewoon een hele krop, gewoon uit Nederland, daarover een kleine rode ui in heel dunne ringetjes gesneden. Ik maakte de sla aan met superolijfolie (uit Toscane, dat wel), een beetje vers citroensap, peper en zout.

Daarbij een gewoon mootje zalm.
Bestrooien met peper en zeezout en even losjes door wat bloem wentelen (er mag alleen een filmpje bloem achterblijven  rondom de zalm).
De mootjes snel bakken in wat olie, aan beide kanten lichtbruin.

En daar wilde ik een saus bij maken, een mooie kruidensaus. Mijn gedachten gingen naar de Frankfürter Grüne.
Maar er in onze tuin zijn nog niet alle benodigde kruiden te vinden.
Ik besloot dus maar een saus te maken met wat er nu wel groeit; tijm, peterselie, bieslook, basilicum.

Groene voorjaarskruidensaus;
3 eetlepels mayonaise (zelfgemaakt)
2 eetlepels room
2 hardgekookte eieren, heel fijngehakt
1 eetlepel kappertjes (uit een potje, ingelegd in azijn)
2 eetlepels fijngeknipte bieslook
1 eetlepel fijngehakte platte peterselie
1/2 eetlepel fijngehakte tijm
1 eetlepel fijngehakte basilicum (Niet uit de tuin, maar gekocht in een pot. Goed verzorgen en ze groeien weken in de vensterbank)
wat peper en naar smaak wat zout.

Roer de room door de mayonaise en schep er vervolgens de eikruimels, de kappertjes en de kruiden door.
Eventueel wat zout en peper toevoegen.

Een paar gekookte aardappeltjes erbij, ook ruim bestrooid met verse peterselie.

Stukje kaas toe.
En espresso!

©ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *