Aspergemarkt, Historische optocht en Café Dientje Gemert 2008…

aspergemarkt 015

Het was een prachtige dag vandaag. De aspergemarkt, de Historische optocht, beter weer had men niet kunnen wensen. Natuurlijk was Het Ministerie er ook, er is altijd iets te leren, te proeven, te genieten.
Midden op het Ridderplein waren zelfs echte aspergebedden aangelegd om te laten zien hoe deze supergroente nu precies groeit.

Een van de telers gaf mij uitleg;
In de rechterhand het wortelstelsel van de asperge. Op de foto misschien wat minder duidelijk, maar bovenop de worteltjes zie je al de aanzet voor de toekomstige asperge. Er komen er vier á vijf uit zo’n plant. Niet tegelijk, maar de één na de ander.

Op de foto de asperge mét wortelstelsel.

En natuurlijk proefde Het Ministerie van de diverse aspergegerechten;

aspergemarkt 009    aspergemarkt 010

Kalfsvlees met asperges, een mousse van asperges en Hollandse garnaaltjes. Wij vonden het lekker! Er was nog veel meer te proeven, asperges uit de wok, – met garnalen , – op een brioche enzovoorts.
Alles begeleid door een mooi glas Pinot uit de Elzas.

Intussen begon de Historische optocht langs te trekken. Wij dronken ons glas leeg en keken naar de paarden, de kinderen op klompen, de scharensliep, de wethouder met zijn koeien, de turfstekers, de landlopers, de Grûn en de Rooi Skût en natuurlijk de Bavaria Bierwagen. Er was helaas geen plaats om een goeie foto te maken van deze prachtige bierwagen. De bierwagen wordt getrokken door zes forse paarden, opgetuigd met veel koper en bellen. Prachtig om te zien en te horen!

aspergemarkt 062

Maar Het Minsterie moest verder, naar het feestje van Jan, de kleinzoon van Dientje. Hij vierde vandaag met personeel en klanten het twee-jarig bestaan van zijn café.
Speciaal voor Jan een Gildegroet van de Rooi Skût. Jan genoot er zichtbaar van!

aspergemarkt 058

Waarna binnen, in het café, ons nog een fantastisch optreden te wachten stond van de Dames Mik, de Gemertse bakkersdochters.
Zij brachten voor deze speciale dag zelfs een nieuw lied,  een Jodel voor Jan en Café Dientje…

Wat een dag!!!

Thuisgekomen nog een prima maaltijd gemaakt: Parelhoen uit de oven, maar daarover morgen meer…
Nu eerst een rondje met de hond langs kerk en kasteel.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *