Gebraden parelhoen…

 

parelhoen 004

Het parelhoen van zondagavond…

Parelhoen maken we meestal klaar in een gesloten pot, een beetje zoals fazant. Maar even goed kun je de bak- en braadmethoden voor de kip gebruiken. In dit geval maakten we gebruik van de manier van braden zoals we die afgelopen vrijdagavond op t.v. zagen: WDR, Essen und Trinken. Ellen kon het evenwel niet laten toch weer aan het recept te sleutelen. Enfin…, een beetje van onszelf, een beetje van Essen und Trinken. Ze zal het recept nog wel uitschrijven. Mij gaat het er hier om om de manier van braden vast te leggen, zodat ik die ooit nog eens terug kan vinden.

De vogel wordt ingesmeerd met olijfolie. (Klontje boter onder de huid doet wonderen. Klontje boter, peterselie en citroen als vulling ook.) De oven wordt voorverwarmd op de hoogste stand. De vogel gaat een half uur in de oven bij die temperatuur (in een braadslee). Dan komen er gehakte groenten bij en gaat de slee voor nog eens tien minuten terug in de oven. Hierna voeg je een flinke scheut witte wijn toe aan de groenten in de braadslee en wordt de temperatuur terug gedraaid naar 150 graden. Het hoen moet dan nog een ruim half uur garen.

Over het parelhoen moet ook nog geschreven worden. Het is een bijzonder beestje. Het kweken van die vogels vindt eigenlijk altijd min of meer verantwoord plaats, alleen al daarom zijn ze aanbevelenswaardig. Het vlees is iets donkerder dan kip, en het smaakt “intensiever”.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *