Pasta met zalm en asperges

 pasta met asperges en zalm

Simpel en toch zo lekker, weinig moeite en twee keer mooi eten…
Paul ging vandaag een eindje fietsen in ons mooie buitengebied en kocht onderweg een kilo asperges bij één van onze vaste aspergeleveranciers. De bedoeling was eigenlijk een pond “stukjes”. Zo noemen ze hier de afgebroken asperges, gesneuveld bij het steken en/of wassen. Je koopt een pond of een kilo aspergestukjes en zeker de helft zijn mooie koppen. Prima voor soep en sauzen. Vandaag waren er gewoon geen stukjes, het aspergeseizoen begint alweer aan de laatste fase. De prijzen zijn op dit moment heel laag dus dan maar geen stukjes maar gewoon een hele kilo asperges van topkwaliteit.
Ik besloot soep te maken en pasta met zalm en asperges. Dat gaat in één moeite door.

De asperges schillen of, luxe hier tegenwoordig, geschild kopen.
Snijd de asperges in stukjes van drie centimeter en kook ze in gezouten water bijna gaar.
Giet ze af door een zeef en vang het kookvocht op.

Soep:
Smelt 1 1/2 eetlepel boter in een pan en voeg dan 1 1/2 eetlepel bloem toe.
Roer goed en laat de bloem even garen in de boter.
Voeg dan lepel voor lepel het aspergekookvocht toe, ongeveer 1 liter.
(Zet een flinke schep apart voor bij de pasta.)
Laat de bouillon even doorkoken en voeg wat room toe en de helft van de aspergestukjes.
Breng de soep verder op smaak met wat versgemalen nootmuskaat, peper en zout.
Doe er eventueel nog wat zalmflintertjes door en wat versgehakte peterselie.

Pasta
Voor twee personen:
200 gram tagliatelle
ongeveer 350 gram aspergestukjes (bijna gaar gekookt, zie boven)
100 gram gerookte zalm, in fijne reepjes gesneden
1/8 l room
een flinke schep van de bouillon
peper, zout, versgehakte peterselie en wat dille

Doe de schep met bloem aangemaakte bouillon in een pan en voeg 1/8 liter room toe. Laat dat op een hoog vuur even inkoken. Voeg de aspergestukjes toe. Zet het vuur uit en roer voorzichtig om.(bewaar een paar aspergestukjes voor de garnering) Voeg het grootste deel van de zalm toe. Breng de saus op smaak met wat peper en zout.
Kook intussen de pasta al dente en giet ze af.
Schik de pasta op een schaal, giet er de saus over en schik er de rest van de zalm- en aspergestukjes over.
Strooi er peper en wat peterselie of dille over.

Mooie maaltijd, we hebben nog soep voor morgen over!

Natuurlijk dronken we een kopje espresso toe!
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *