Fenegriek, Ghorme sabzi en andere genoegens…

Foeroez bekeek de foto’s en las de beschrijving van mijn variant van Fesenjaan en zei: “Het ziet eruit alsof mijn moeder het gemaakt heeft.” Ik was apentrots…

Het toeval wilde dat we weer twee nachten samen werkten. De eerste nacht had Foeroez een ruime maaltijd meegenomen, voldoende voor twee personen. En zo maakte ik opnieuw kennis met een exponent van de Iraanse keuken. Ghorme sabzi noemde ze de schotel, een soort van nationaalgerecht dat overal in dat immense land wordt gegeten, dwars door alle etnische culturen heen. Later las ik bij Claudia Roden dat ook de Joodse gemeenschap in Perzië het gerecht adopteerde en het bij de Iraanse diaspora meenam en verspreidde in de regio.

Ghorme sabzi is een stoofschotel van lams- of rundsvlees, rijst en bladgroenten. Er gaat spinazie in, munt, bosuitjes, peterselie en koreanderblaadjes. En iets wat Foeroez Shanbalileh noemde. En dat was nou net het probleem. Die shanbalilieh diende je eigenlijk vers te verwerken, maar ze kon dat kruid in Nederland niet vinden. Soms wel in gedroogde vorm, maar dat was toch anders…

Enig zoeken leverde op dat Shanbalileh de Iraanse aanduiding is voor een kruid dat wij kennen onder de naam Fenegriek (of Grieks hooi). En fenegriek wordt wel in de Europese keuken, met name in die van de Mediterrane landen, gebruikt. De zaden gaan nogal eens door zuiderse Vermouth, en de gedroogde blaadjes gebruikt men wel in stoofschotels. Een enkele kaasboer, hier ten lande, wil de zaden nog wel eens kiezen als kruidige toevoeging aan zijn producten. Over het gebruik van verse planten in de Europese keuken vond ik niets terug. Medicinaal wordt fenegriek al sinds de oudheid toegepast, ook bij ons. Het zou onder andere als eigenschap hebben dat het vrouwen molliger maakt. Borstvergroting, maar dan zonder snijden. (Echt waar, zelf gelezen…) Verder zuivert het bloed, heeft het een gunstige uitwerking op het te veel aan cholesterol enzoverder enzovoort…

Wikipedia geeft een kort lemma over Fenegriek. De Duitse versie vertelt iets meer. Het kruid heet dan Bockshornklee.

De lezersvraag: Waar vindt het Ministerie verse Fenegriek?

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *