Wij zijn weer terug van een heerlijke vakantie; eerst een weekje Luxemburg op ons vertrouwde plekje en daarna een week in een gehuurd huis in Dun sur Grandry in Bourgondië. We hebben genoten, heerlijk gegeten en fantastische wijnen gedronken. Afgelopen zaterdag reden we vanuit Bourgondië weer terug naar Luxemburg. Een lange reis langs prachtig kleurende bossen. Onderweg namen we genoegen met een soort pizza van een plaatselijke bakker die de pizza speciaal voor ons even verwarmde in de nog hete oven. We overlegden of we s’ avonds uit eten zouden gaan of meteen boodschappen doen en zelf koken. In ‘ons dorp’ is helaas geen enkele gelegenheid om iets te eten dus zouden we weer in de auto moeten. Dat leek me geen goed idee. Zelf koken dan maar. Snel wat boodschappen gedaan bij de ‘kleine’ Cactussuper in Wandhaff. Er was Luxemburgs Limousin kalfsvlees in de reclame. Mooie grote stukken vlees van onbesproken kalveren. Ik besloot er een stoofpot van te maken met ansjovis en kappertjes. Die ansjovis lijkt wat eigenaardig maar dat moet je gewoon eens proberen! De zoutige visjes hak je fijn voor ze aan de saus toegevoegd worden. Ze smelten in de saus en laten een mooie zilte smaak achter zonder dat je echt vis proeft. De kappertjes en citroen geven een frisse toets aan het gerecht.
- voor vier personen (het was teveel voor ons maar er waren geen kleinere verpakkingen. Het restant aten we de volgende dag bij de lunch)
- 500 gram kalfsvlees in flinke blokken gesneden
- wat boter
- 1 sjalot, zeer fijn gehakt
- 1 teen knoflook, ook heel fijn gehakt
- 1/2 bio citroen, in partjes gesneden
- stukje foelie
- 4 ansjovisjes, heel fijngehakt
- 1 eetlepel kappertjes
- een scheute witte wijn
- een kopje room
- peper en zout
- wat fijngehakte platte peterselie
Verwarm de boter in een stoofpan en bak het vlees in porties rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en houd het warm. Smoor de sjalot en de knoflook vervolgens even aan in dezelfde boter. Blus af met de witte wijn, roer de aanbaksels los en voeg de room toe. Breng de saus aan de kook en voeg het vlees weer toe. Doe er de partjes citroen bij en de ansjovisjes en de foelie. Stoof op een zacht vuurtje tot het vlees gaar is. Breng de saus verder op smaak met peper en eventueel wat zout. Voeg de kappertjes toe en warm nog even door. Bestrooi met de gehakte peterselie en dien snel op.
Wij aten er een tomatensalade en Riso pasta bij, eigenlijk is deze pasta voor in de soep, maar er was even niets anders in huis. De fijne pasta combineerde overigens prima bij deze stoofpot.
Kopje espresso toe.
© ellen.
Dat ansjovis lekker kan zijn in allerlei gerechten, weet ik al sinds ik een recept uitprobeerde van Onno Kleyn. Heerlijk! Toch blijven veel mensen huiverig, want als ik het weleens “uitdraag” zie ik veel zure gezichten. Ze zouden dit stoofpotje maar eens moeten proberen. De heerlijke geur reikt tot in Zeeland ….
ja, heel vreemd Nell, mensen vinden ansjovis ‘eng’. Jammer want het geeft net een bijzondere toets aan gerechten. Ruikt heerlijk. En als de winter nu echt begint… kunnen we heerlijk ruikende, troostende stoofpotten goed gebruiken… mmm, pompoen met ansjovis… krijg opeens een idee… Wordt vervolgd…