Kersttips!

kalfswang en compote van appel en blauwe bessenMeestal geven wij ruim vóór de kerst al tips voor mooie kerstgerechten of zelfs een heel menu. Het kwam er gewoon even niet van. Zoals ieder jaar vieren wij Kerst met zo’n 20 personen en om niet al mijn vakantiedagen kwijt te zijn aan winkelen en recepten uit proberen, besloot ik dit jaar maar eens snel alles bij elkaar te boodschappen, uitgezonderd de verse waar, en daarna lekker te luieren. Gewoon even helemaal niets doen; van harte aanbevolen. Ons menu staat vast, alles is besteld, het hele plan zit in mijn hoofd en staat op lijstjes en als ik het dan over Kersttips heb, die lijstjes, dat is een prima tip. Wij gebruiken al jaren hetzelfde Exel-bestand waarin te vinden is wie wat moet doen, hoeveel boodschappen er gedaan moeten worden en wáár, wie de opruimploeg vormen en wie de tafel versieren… Gewoon een kwestie van ieder jaar even aanpassen en het werkt perfect. De meeste mensen hebben het menu nu al wel klaar maar in mijn statistieken zie ik dat er toch nog druk gezocht wordt naar recepten. Je zoekt naar gekonfijte eenden pootjes, ossenstaart, hazenrug braden, wildzwijn stoven, pasteitjes met hertenvlees, een hele zalm pocheren… en nog veel meer. Tja, dat alles is hier te vinden. Gebruik het zoekmachientje in de rechter bovenhoek en tik daar in wat je zoekt. Je kunt ook zoeken op Kersttip, onder deze noemer staat een verzameling typische Kerstgerechten; feestelijk en niet al te moeilijk.

Je kunt ook ons hele menu van vorig jaar terugvinden: ◾een Terrine van zalm en broccoli met een luchtige saus ◾ ◾daarna Heldere Bouillon met verse kervel ◾ ◾het hoofdgerecht Gepekelde Poussins onder de huid gevuld met truffel, erbij sinaasappelsaus, een peertje van aardappelpuree, boontjes en een lauwwarme salade van selderij ◾ ◾Drie soorten kaas met druiven en noten ◾ ◾Tiramisu ◾ ◾Koffie, bonbons en een lekker drankje toe.

Of maak een verrassend menu rondom de kalfswang op de foto hierboven. De kalfswang wordt gestoofd in oude Kriek. Bier is helemaal hip! Schenk er dan ook deze mooie oude Kriek bij en geef vooraf bijvoorbeeld een tomaatje gevuld met zelf gepelde Hollandse garnalen, gevolgd door een bisque van garnalen, toe misschien een bolletje zelfgemaakt pruimenijs.  pruimenijs 002

Ideeën en recepten genoeg beste lezer, het is een kwestie van even zoeken of de linken aanklikken. Ik wens jullie allemaal veel plezier bij de voorbereiding en heb je vragen; stel ze gerust via een reactie op deze website.

Ik zal de komende dagen nog wat tips schrijven, dus blijf kijken. Je hebt ook nog wat recepten van kerstkoekjes tegoed!
Zo, en nu een kopje espresso!
© ellen

One thought on “Kersttips!

  1. Beste Paul en Ellen,

    Jullie kennen mij niet, maar jarenlang heb ik jullie website dagelijks gevolgd in de hoop op een nieuwe post. Jullie recepten waren altijd erg mijn type smaak. Maar de laatste tijd is de frequentie van de posts wel heel erg achteruit gegaan.

    Kunnen jullie aangeven wat jullie plannen zijn? Blijft het ongeveer zo of willen jullie terug naar het oude niveau.

    Zeer veel dank voor de recepten en inspiratie die ik hier de laatste jaren heb mogen ontvangen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *