Pruimenijs…

pruimenijs 002

Gisteren heb ik gekookt voor een aantal collega’s van Paul.
Het menu:
Een terrine van zalm en brocolli
Tomatensoep met basilicum
Lamsbout met rozemarijn en veel teentjes knoflook
Worteltjes, rozeval aardappeltjes uit de oven, tomatensalade
Pruimenijs
Koffie toe.
Het was een hele gezellige avond. Ik heb natuurlijk wat foto’s gemaakt en ik zal een paar gerechten ook hier opschrijven.
Helaas, weer geen foto’s van de lamsbout. Het is altijd even werken om het hoofdgerecht op tafel te zetten; de bout uit de oven halen, de saus afmaken, het vlees snijden, de bijbehorende gerechten opdienen. Ik bedenkt altijd net te laat dat ik wéér geen foto van de lamsbout heb gemaakt! Jammer, volgende keer beter!
Ik zal wel alle gerechten opschrijven en ook de volgorde waarin ik ze maakte. We waren met zeven mensen aan tafel. Dat is wel niet zoveel maar het is toch zaak om even goed te plannen.
Ik begon met het pruimenijs. Ik heb helaas geen ijsmachine dus dan duurt het wel even voor het ijs klaar is.

Pruimenijs voor ongeveer 10 personen. (er is nog wat overgebleven)
500 gram gedroogde pruimen zonder pit
1 liter thee om de pruimen te weken
10 eetlepels suiker
1 koffielepel kaneel
2 eetleples citroensap
3 eetlepels armagnac (ik gebruikte gisteren cognac, ik had geen armagnac meer in huis)
1/2 liter slagroom.
Week in pruimen een nacht in de thee. Giet ze af en kook ze met een beetje water en 6 lepels suiker gaar. Giet het sap weg en draai de pruimenpap door een passe-vite. Voeg kaneel, citroensap en de armagnac toe.
Klop de room met de rest van de suiker bijna stijf. Roer de afgekoelde pruimenpap voorzichtig door de room.
Schep het mengsel in een platte schaal en zet die in het vriesvak.
Roer af en toe om en laat het dan weer verder bevriezen. Het duurt ongeveer 5 uur voor het helemaal bevroren is.
Haal het ijs even voor het opdienen uit het vriesvak. Bestrooi de borden met wat cacaopoeder en schep per persoon twee bolletjes op een bordje.

©  ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *