Deze week aten we vis met saffraan en van die maaltijd was nog veel vis overgebleven. Wat te doen met de restjes… Dat was dus vandaag ons gegeven. Paul had bedacht om de vis weer even in de oven op te warmen en er witte rijst en gesmoorde tomaatjes bij te eten. Goed idee, behalve dan dat ik daar geen zin in had; droge wittte rijst, er was niet zoveel saus meer over bij de vis, én, ik had zin in smeuig zacht eten…Eén klein stapje en je bedenkt risotto met de restjes vis. Er was nog visbouillon in de diepvries, gewoon in de pan laten ontdooien en een klein lepeltje (doppio) tomatenpuree erbij doen en op temperatuur houden. De rest is gewoon risotto zoals het al eerder hier te lezen was. Een paar gouden regels, nog eens, voor risotto;
- Koop goede risottorijst, Arborio, Carnaroli of Vialone nano
- Gebruik goede bouillon en houd die tegen de kook aan
- Blijf roeren, roeren, roeren
- 300 gram risottorijst
- ongeveer 1 1/2 liter bouillon
- 50 gram boter
- 1 kleine ui, heel fijngesneden, één teentje knoflook
- een plukje saffraan
- 1 glas droge witte wijn
- zout en peper
- de schil van een schoengeboende citroen, heel fijn geraspt
- ongeveer 300 gram vis, het restant dus van de visschotel
- de saus die overgebleven was
- 50 gram koude boter in kleine blokjes gesneden
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
Breng de bouillon aan de kook en zet die naast de risottopan. Houd de temperatuur van de boullon tegen de kook aan.
Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Fruit hierin de ui en knoflook zachtjes glazig.
Doe de rijst erbij en roer goed tot alle korrels met boter bedekt zijn. Als alle korreltjes heet zijn kun je de wijn toevoegen. Laat de wijn verdampen tot de ui en rijst droog zijn.
Voeg nu bouillon toe, telkens een á twee soeplepels per keer. Roer voortdurend over de bodem van de pan. Als de bouillon is opgenomen voeg je weer nieuwe toe.
Ga op deze manier 15 tot 20 minuten door. Doe na 10 minuten de restjes van de vissaus bij en blijf roeren tot de rijst gaar is. De korrels moeten van buiten gaar zijn en van binnen nog wat ‘beet’ hebben.
Verwarm intussen de stukjes vis even in de bouillon.
Draai het vuur uit, voeg de stukjes vis erbij en laat de risotto een minuut rusten. Meng dan de koude boter door de risotto. Breng verder op smaak met wat peper en zout en wat fijngehakte, platte peterselie.
Geen kaas dit keer, in risotto met vis gebruik je geen kaas!
Erbij een salade van Milanino-tomaatjes. Een prima restjes maaltijd.
Kopje espresso toe met…jawel hoor…alweer zo’n mislukte paasfotochocoladehaas, alweer niet echt lekker en alweer geen mooie chocolade paashaasfoto… Geef mij maar gewoon een stukje chocolade 88 %, liefst mét peper of sinaasappelstukjes, dát is lekker bij de koffie!
© ellen