Prei met mosterd/sinaasappeldressing…

28 mrt. 2011

prei met mosterd/sinaasappeldressing

De Jongste Bediende kwam even langs en bracht een volle zak met mooie dunne preien mee; Van de moeder van Marleen. De prei was niet echt goed tot volle winterprei gewassen, ze bleven eigenlijk te dun, maar moeder van Zeeland had het recept gezien met de dunne prei en besloot dat deze preitjes prima waren om zo nog maar eens klaar te maken. “Misschien mogen jullie (de Jongst Bediende en Marleen) er dan ook wel van mee-eten”. Ik maakte nu alvast voor ons twee nog eens de preitjes met een vinegrette, de rest bewaar ik nog maar even…Deze preitjes waren veel minder mals dan de dunne voorjaarsprei. Ze moesten iets langer pocheren en bleven wat ‘stugger’. Niettemin, prima van smaak.

Voor twee personen:

  • 8 dunne preien
  • 1 eetlepels gladde dijonmosterd
  • 1 theelepl appelazijn
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • 200 ml ml arachideolie
  • 1 hardgekookte eieren, fijngehakt
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • zout en peper

Was de preien zorgvuldig. Snijd de wortelaanzet en de toppen van de prei. Breng een flinke pan water aan de kook, doe er zout bij en kook de preitjes hierin beetgaar. Giet ze af boven een vergiet en laat ze goed uitlekken en afkoelen. Doe mosterd, azijn, sinaasapelsap, bieslook, zout en peper in de keukenmachine of blender. Schenk er, terwijl de motor draait, geleidelijk olie bij tot je een mooie gebonden saus hebt. Leg de preien op een schaal. Besprenkel met de vinaigrette en strooi er de eikruimels over.

Wij aten er vandaag aardappeltjes uit de oven bij. De aardappeltjes gekookt in de schil. Pellen en met wat room en geraspte kaas ( gewoon oude Goudse) gratineren.

Kopje espresso toe.

@ ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *